ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Κωφεύει στο «όχι» των λαών στο «ευρωσύνταγμα»
  • Τάσσεται υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας επικύρωσης του αντιδραστικού «ευρωσυντάγματος», παρά και ενάντια στην απόρριψή του από τους λαούς
  • Παραμένουν οι αντιθέσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Υπέρ της συνέχισης της επικύρωσης του «ευρωσυντάγματος» τάχθηκε ο Κ. Καραμανλής συντασσόμενος με την άποψη του γαλλογερμανικού άξονα και επιδεικνύοντας πλήρη περιφρόνηση στο «όχι» των λαών.

Την ίδια στιγμή δε φαίνεται να έχουν γεφυρωθεί οι αντιθέσεις μεταξύ των κυβερνήσεών της γύρω από τον προϋπολογισμό της ΕΕ το διάστημα 2007-2013.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφώνησαν ότι «η διαδικασία επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης θα πρέπει να συνεχιστεί». Εκτίμησε ότι μετά τα δημοψηφίσματα που έγιναν στη Γαλλία και την Ολλανδία «το ζήτημα αυτό αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» στις 16 και 17 του μήνα. Κράτησε ωστόσο μια μικρή επιφύλαξη για τις τελικές αποφάσεις λέγοντας ότι στο συμβούλιο θα ακουστούν οι απόψεις του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ, του Ολλανδού πρωθυπουργού Π. Μπαλκεντέντε και στη συνέχεια «θα πάρουμε τις αναγκαίες αποφάσεις για τα επόμενα βήματα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα του προϋπολογισμού της ΕΕ, επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι «υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας γι' αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Πληροφορίες όμως από κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι «παραμένουν μεγάλες οι αποστάσεις μεταξύ των κρατών - μελών» κυρίως για το ζήτημα του προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις προτάσεις της Κομισιόν και «είναι μακριά από τις προτάσεις της λουξεμβουργιανής προεδρίας».

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της ΕΕ, ο Κ. Καραμανλής ζήτησε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις που πήρε τον περασμένο Δεκέμβρη η σύνοδος κορυφής, ζητώντας έμμεσα και χωρίς να την κατονομάσει από την Τουρκία, να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Ο Σιράκ ζητά αλληλεγγύη από τον Μπλερ...

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ δήλωσε χτες πως είναι καιρός η Βρετανία να κάνει μία χειρονομία αλληλεγγύης προκειμένου να βοηθήσει την ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της.

Ο Σιράκ ύστερα από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ. Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι η Γαλλία δε θα δεχτεί τη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων από την ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η επίτευξη ενός συμβιβασμού. «Ηλθε η ώρα από την πλευρά των Αγγλων φίλων μας να κατανοήσουν ότι πρέπει να κάνουν μία χειρονομία αλληλεγγύης κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Ιούνη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε μία μείωση της άμεσης βοήθειας προς τους Γάλλους αγρότες», τόνισε ο Γάλλος ηγέτης προς τους δημοσιογράφους.

Ο Σιράκ επανέλαβε την επιθυμία του να δει να συνεχίζεται η διαδικασία επικύρωσης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης, παρά το «Οχι» στα δημοψηφίσματα στη Γαλλία και την Ολλανδία.

... αλλά ο Μπλερ αρνείται

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε χτες την άποψη ότι η Βρετανία έχει ήδη κάνει μία «χειρονομία καλής θέλησης» στο θέμα της βρετανικής συνεισφοράς στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), απαντώντας στον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ο οποίος ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό νωρίτερα «μία χειρονομία αλληλεγγύης».

«Τα δέκα τελευταία έτη, ακόμα και με την έκπτωση που είχαμε πετύχει, καταβάλαμε στα κοινοτικά Ταμεία συνολικώς ποσά δυόμισι φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα γαλλικά», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, στο περιθώριο των συνομιλιών που είχε στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον Δανό πρωθυπουργό Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Φουντώνει το «όχι» στο Λουξεμβούργο

Χτεσινή δημοσκόπηση στο Λουξεμβούργο έδειξε ότι αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των υποστηρικτών του «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» ένα μήνα πριν από το δημοψήφισμα στη χώρα αυτή.

Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, το ποσοστό αυτών που ενδέχεται να ψηφίσουν «Οχι» έφθασε στο 45% και είναι αυξημένο κατά 4% σε σχέση με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε ένα μήνα νωρίτερα. Ποσοστό 55% είναι υπέρ του «Ναι». Στην προηγούμενη δημοσκόπηση του ίδιου ινστιτούτου, τον Μάη, το «Οχι» ήταν στο 41% και στο 24% τον Οκτώβρη του 2004.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περασμένη βδομάδα μετά το ηχηρό «Οχι» των Γάλλων και των Ολλανδών στα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στις χώρες τους.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Ζ.Κ. Γιούνκερ είχε απειλήσει πρόσφατα ότι θα παραιτηθεί από πρωθυπουργός, εάν επικρατήσει το «Οχι» στο δημοψήφισμα.

Ανύπαρκτη «κοινωνική συναίνεση»

Παντελώς αστήρικτος και ανυπόστατος ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι «η πλειοψηφία του κόσμου τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών αλλαγών». Από πουθενά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, ενώ η κατασκευή «πλειοψηφιών» και «κοινωνικής συναίνεσης», μέσω των γκάλοπ είναι παλιό κόλπο και δεν ξεγελά κανέναν.

Απλούστατα γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που θα έλεγαν «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές αν τους διευκρίνιζαν ότι αυτές αφορούν στην κατάργηση του 8ωρου και την αλματώδη αύξηση του χρόνου εργασίας, στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού, στην «ελευθερία» του εργοδότη να απολύει κατά βούληση, στην εξομοίωση των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (μόνο) προς τα κάτω, κ.ο.κ. Δεν είναι τρελοί οι εργαζόμενοι να συμφωνήσουν σε ένα πισωγύρισμα στον εργασιακό Μεσαίωνα. Το εύρημα ότι οι περίπου μισοί λένε «ναι» στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων δε λέει τίποτα και πολύ περισσότερο δε σημαίνει «πράσινο φως» του λαού σε κατεδάφιση των εργατικών κατακτήσεων.

Επιβεβαιώνεται περίτρανα, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπάτησε τις λαϊκές μάζες και υφάρπαξε την ψήφο τους. Στο κυβερνητικό πρόγραμμά της δεν περιλαμβάνεται καμία από τις παραπάνω νεοφιλελεύθερες «διαρθρωτικές αλλαγές». Ποτέ δεν είπε στον ελληνικό λαό ότι όταν θα ανέβει στην εξουσία θα προχωρήσει στην άρση της μονιμότητας, ή ότι θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και θα μειώσει τις συντάξεις ή ότι δεν υπάρχει κατώτατος μισθός... Τα ακριβώς αντίθετα διακήρυσσε ο Κ. Καραμανλής κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος για την οικονομία (Φλεβάρης 2004). Βασικές επιδιώξεις μας, έλεγε, είναι «η ενίσχυση και εξυγίανση της λειτουργίας του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε οι εργαζόμενοι να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια για το μέλλον τους».

Ακόμα, «η σύγκλιση, μέσα σε μία δεκαετία, των μισθών και των συντάξεων στο μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο», η «σταδιακή αύξηση του ΕΚΑΣ από τα 140 ευρώ που είναι σήμερα, στα 230 ευρώ», «η παροχή κρατικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Μέριμνας», κ.ο.κ. Το συμπέρασμα είναι προφανές: Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν έχει καμία λαϊκή εντολή υπέρ των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών.


Π.Κ.

ΓΡΕΒΕΝΑ
Αθωώθηκε ο Νίκος Τάτσιος

Αθώο έκρινε το Πρωτοδικείο Γρεβενών τον Νίκο Τάτσιο, στέλεχος του ΚΚΕ, κατά την εκδίκαση της μήνυσης που είχε κάνει αστυνομικός του Αστυνομικού Τμήματος Γρεβενών σε βάρος του Γραμματέα της Νομαρχιακής. Ο Νίκος Τάτσιος είχε κατηγορηθεί για «διατάραξη της κοινής ησυχίας», αμέσως μετά τη λήξη του 30ού Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 2 Αυγούστου του 2004. Συγκεκριμένα, η μήνυση έγραφε ότι η «διατάραξη της κοινής ησυχίας» έγινε στις 12.10 μετά τα μεσάνυχτα, ενώ το Φεστιβάλ είχε ολοκληρώσει τις εκδηλώσεις του αρκετή ώρα πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΕ Γρεβενών του ΚΚΕ, με αφορμή την εκδίκαση της μήνυσης που έγινε σε βάρος του τότε γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει στο λαό του νομού Γρεβενών, τη μεθοδευμένη προσπάθεια φίμωσης.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
  • Με θέμα τις εξελίξεις στην αγροτική οικονομία και τις θέσεις του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τη Δευτέρα 13/6, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, στην πλατεία, στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξυλογιάννης
  • Ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Λαϊκά προβλήματα και η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ», διοργανώνει η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ στο Βόλο, την Πέμπτη 16 του Ιούνη. Ομιλητής θα είναι ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ