ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΑΛΑΤΣΙ
«Τσιμέντο να γίνει... »

Ενας ακόμη ελεύθερος χώρος - απέναντι από το Αλσος Βεΐκου - απειλείται με τσιμεντοποίηση μετά από απόφαση της δημοτικής αρχής

Η περιοχή που προορίζεται για τσιμεντοποίηση
Η περιοχή που προορίζεται για τσιμεντοποίηση
Ενας ακόμη ελεύθερος χώρος, στην περιοχή του Νέου Τέρματος απέναντι από το Αλσος Βεΐκου, του Δήμου Γαλατσίου, απειλείται άμεσα με τσιμεντοποίηση, μετά από απόφαση της διοίκησης του δήμου για αποχαρακτηρισμό του χώρου από «κοινόχρηστο πράσινο» σε «χώρο πολλαπλών χρήσεων». Η απόφαση πάρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, με ψήφους μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας, και παρά τη σφοδρή αντίδραση των κατοίκων και των συμβούλων της μειοψηφίας. Μάλιστα, η διοίκηση, μπροστά στην έντονη αντίδραση κατοίκων και δημοτικών συμβούλων, κάλεσε και την... Αστυνομία!

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι χαρακτηρισμένο «πράσινο» εδώ και 15 χρόνια. Ωστόσο, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, η διοίκηση - με δήμαρχο τον Θ. Τούντα - πρότεινε να γίνει χώρος πολλαπλών χρήσεων. Και συγκεκριμένα ζήτησε να γίνει κτίριο δύο ορόφων επιφάνειας 600 τετραγωνικών μέτρων, που θα περιλαμβάνει δημοτικό αναψυκτήριο, αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και αίθουσα συνεστιάσεων. «Η τσιμεντοποίηση ενός ακόμη χώρου επί της Βεΐκου, συνιστά επιπλέον υποβάθμιση της περιοχής», σημειώνει στο «Ρ», ο Μπάμπης Ασφής, δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου με την παράταξη «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση».

Αυτή η ενέργεια της διοίκησης έρχεται σαν συνέχεια του αποχαρακτηρισμού κοινόχρηστου χώρου στην περιοχή Πανοράματος Γαλατσίου και την παράδοσή του σε ιδιώτες. Αλλά και της παράδοσης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων της πόλης στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση» εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της πλειοψηφίας «έγκλημα κατά του περιβάλλοντος». Και τονίζει: «Ζητάμε, την άμεση ανάκληση της απόφασης και την επαναφορά του οικοδομικού τετραγώνου στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή "κοινόχρηστο πράσινο". Καθώς επίσης και την άμεση δεντροφύτευση του χώρου και την κατασκευή πλατείας, έτσι όπως προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής».

Αντιδράσεις, όμως, για την απόφαση της διοίκησης του δήμου Γαλατσίου υπάρχουν και από τους κατοίκους της περιοχής. Ετσι, η «Επιτροπή Κατοίκων Ν. Τέρματος», εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ρωτάει τη διοίκηση: «Εκτός από την "ολυμπιακή τσιμεντογέφυρα", με πόσους ακόμα τόνους τσιμέντο φιλοδοξεί να κοσμήσει το Γαλάτσι; Πόσοι ακόμα ελεύθεροι - κοινόχρηστοι χώροι θα θυσιαστούν "για να βγάλουμε λεφτά";». Αλλωστε, η μόνιμη επωδός της διοίκησης - όταν παραχωρεί στο τσιμέντο κάποιον από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους - είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Προκήρυξη ανάληψης ευθύνης

Την ανάληψη της ευθύνης για δύο βομβιστικές επιθέσεις ανέλαβε χτες, μέσω προκήρυξης, η οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Επαναστατικός Αγώνας». Αγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Το Ποντίκι» και υπέδειξε το σημείο στο οποίο είχαν αφήσει το 11σέλιδο κείμενο που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα. Σύμφωνα με αυτό, ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της κλούβας των ΜΑΤ στην αερογέφυρα της Πέτρου Ράλλη στο Ρουφ, στις 29 Οκτώβρη 2004, καθώς και για το χτύπημα εναντίον του υπουργείου Απασχόλησης, την περασμένη Πέμπτη 2 Ιούνη.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η επίθεση κατά του κονβόι οχημάτων και κλούβας της Αστυνομίας (σ.σ. που μετέβαινε στις φυλακές Κορυδαλλού) ήταν «μια απάντηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της "τρομοκρατίας"». Για τη δεύτερη, αναφέρει ότι ήταν «μία απάντηση στα νεοφιλελεύθερα σχέδια του ελληνικού κράτους για τις εργασιακές σχέσεις». Το κείμενο της προκήρυξης καταλήγει αναφέροντας ότι η «οργάνωση» κηρύσσει ένοπλο αγώνα «ενάντια στη νεοταξική κυριαρχία - και - για την ελευθερία».

Τέλος, στην προκήρυξη αναφέρεται πως η τσάντα με τη βόμβα, (σ.σ. που εξερράγη δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στο πλάι του υπουργείου Απασχόλησης) είχε τοποθετηθεί στην είσοδο του υπουργείου, μέσα στην πιλοτή για να προκαλέσει ζημιές στο συγκεκριμένο κτίριο. Γίνεται επίσης λόγος για μεταφορά του εκρηκτικού μηχανισμού από διερχόμενο στο έξω μέρος του πεζοδρομίου.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, αναφερόμενος στην προκήρυξη είπε: «οι τρομοκράτες είναι στυγνοί εγκληματίες». Σε συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό, μίλησε για συστηματική δουλιά στο υπουργείο «η οποία κάποια στιγμή θα παράξει τα αποτελέσματά της». Επίσης, έκανε λόγο για «τυφλά χτυπήματα βίας».

Λιποθύμησε στο τιμόνι

Τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες εργασίας των οδηγών των αστικών λεωφορείων αναδεικνύει η χτεσινή λιποθυμία οδηγού λεωφορείου της ΕΘΕΛ εν ώρα εργασίας. Το συμβάν, το οποίο ευτυχώς είχε αίσιο τέλος για τους επιβάτες του λεωφορείου, αλλά και όσους βρέθηκαν στην ανεξέλεγκτη πορεία του ακυβέρνητου οχήματος, σημειώθηκε χτες το πρωί, στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Βούρβαχη.

Ο 32χρονος οδηγός του λεωφορείου Νίκος Ηλιόπουλος, εκτελώντας το δρομολόγιο 208 Ακαδημία - Ηλιούπολη, άγνωστο για ποιο λόγο, έχασε τις αισθήσεις του. Το λεωφορείο, γεμάτο επιβάτες, διάνυσε ανεξέλεγκτη πορεία λίγων μέτρων, παρασύροντας ό,τι βρέθηκε στο δρόμο του (κολονάκια, σταθμευμένα οχήματα κλπ.). Οταν ακινητοποιήθηκε το λεωφορείο οι ίδιοι οι επιβάτες άνοιξαν τις πόρτες και αποβιβάστηκαν, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς. Στο νεαρό οδηγό του λεωφορείου, περίοικοι πρόσφεραν νερό και κάλεσαν ασθενοφόρο, το οποίο τον μετέφερε στο ΝΙΜΙΤΣ.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Αστυνομική επίθεση και συλλήψεις

(Του ανταποκριτή μας Σ. ΖΩΤΟΥ).-

Σε απροκάλυπτη επίθεση και συλλήψεις πολιτών, που εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την πώληση του ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτη, προέβησαν αστυνομικές δυνάμεις, προχθές το απόγευμα στα Γιάννενα.

Στην προγραμματισμένη εκδήλωση - συζήτηση στο χώρο του ΞΕΝΙΑ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα με αφορμή και την προχθεσινή εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε προσαγωγές πολιτών που παρευρίσκονταν εκεί. Η παραπάνω προκλητική ενέργεια αποδεικνύει για άλλη μια φορά τη γνωστή πεπατημένη «όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος» που εφάρμοσε παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και σήμερα η ΝΔ, όταν θίγονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τα οποία εκπροσωπούν.

Είναι ακόμη ένα αποτέλεσμα του αυταρχισμού και της παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας, που προωθείται από τους πολιτικούς υπερασπιστές του κεφαλαίου και των λογής δεκανικιών τους, δίνοντας γην και ύδωρ για την παραπέρα αύξηση των κερδών του.

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει τη χθεσινή απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής και την αντιλαϊκή πολιτική ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, που προωθείται από την ΕΕ και στηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τις δημοτικές παρατάξεις τους. Και σημειώνει: «Η απαράδεκτη και προκλητική αυτή επίθεση αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που χρησιμοποιεί κατασταλτικούς μηχανισμούς για να κάμψει οποιαδήποτε μορφή αγώνων αναπτύσσονται».

Τέλος, η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης «να διεκδικήσουν ταξικά τα συμφέροντά τους μέσα από το δικό τους αγωνιστικό μέτωπο που θα βάζει στο περιθώριο τέτοιου είδους βίαιες επεμβάσεις».

Διαμαρτυρία για τους απεξαρτημένους φυλακισμένους

Η Μονάδα Απεξάρτησης «18 Ανω» οργανώνει τη Δευτέρα (13/6/2005) και ώρα 10:30 π.μ. συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης (οδός Μεσογείων 96), για την απελευθέρωση των δύο απεξαρτημένων φυλακισμένων Σπύρου Ράπτη και Βαγγέλη Σωτηριάδη

«Είναι εγκληματικό, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Μονάδα "18 Ανω", να οδηγούνται στη φυλακή και έτσι στην υποτροπή άνθρωποι που έχουν πια κερδίσει τη μάχη της απεξάρτησής τους και η Πολιτεία να παραμένει απαθής. Είναι απαράδεκτο να ενισχύονται με τέτοιες ενέργειες οι κοινωνικές προκαταλήψεις σε βάρος των εξαρτημένων που οδηγούνται έτσι στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση και την εξόντωση. Είναι ηθικά και επιστημονικά ανεπίτρεπτο να ακυρώνεται το έργο των θεραπευτικών προγραμμάτων και οι προσπάθειες ζωής χιλιάδων νέων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ