ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούνη 2005
Σελ. /56
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ - ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ (Α-Γ)
Στη σκιά των οικονομικών προβλημάτων

Πολλά είναι τα εμπόδια για τον ελληνικό στίβο στη μεταολυμπιακή εποχή

Sportidea

Πολλά είναι τα εμπόδια για τον ελληνικό στίβο στη μεταολυμπιακή εποχή
Σε καιρούς δύσκολους για τον ελληνικό αθλητισμό, που καλείται να πληρώσει επιπλέον της μόνιμης αντιαναπτυξιακής πολιτικής τα... σπασμένα και της επιχείρησης «Ολυμπιακοί Αγώνες», ετοιμάζεται αύριο στο ΟΑΚΑ να ανοίξει τις πύλες του το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Ανδρών - Γυναικών (91ο για τους Ανδρες - 70ό για τις Γυναίκες). Ως γνωστό, ήδη η ομοσπονδία του ΣΕΓΑΣ έχει προχωρήσει σε κόψιμο αθλητικών προγραμμάτων εξαιτίας της μη έγκαιρης καταβολής οικονομικών οφειλών από τη ΓΓΑ, ενώ παράλληλα έχει κρούσει τον κίνδυνο που θα υπάρξει για τον ελληνικό αθλητισμό, από ενδεχόμενη πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής του.

Οι αγώνες, που φέτος είναι αφιερωμένοι στη μνήμη του Ηλία Μισαηλίδη, θα διαρκέσουν μέχρι αύριο Σάββατο 11 Ιούνη. Στο Πρωτάθλημα αναμένεται να συμμετάσχουν 995 αθλητές-τριες από 127 σωματεία της χώρας. Παράλληλα αποτελούν και βασικό κριτήριο για τη συγκρότηση των εθνικών ομάδων που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου «Μπρούνο Τζάουλι», αλλά και στους Μεσογειακούς της Αλμερία. Με ελάχιστες εξαιρέσεις πρωταθλητών και πρωταθλητριών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών, το «παρών» θα δώσουν οι κορυφαίοι αθλητές. Η είσοδος για τους φιλάθλους στο Ολυμπιακό Στάδιο, που θέλουν να παρακολουθήσουν τους αγώνες, θα είναι ελεύθερη (πρωί και απόγευμα), ενώ και τις δύο ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) η ΕΡΤ θα μεταδώσει τους απογευματινούς τελικούς. Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΗΜΕΡΑ: Προκριματικοί 09.00 - 12.20. ΤΕΛΙΚΟΙ: 16.45 - 21.50. ΑΥΡΙΟ: Προκριματικοί: 09.00 - 11.35. ΤΕΛΙΚΟΙ: 16.45 - 21.45.

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα όνειρα έγιναν... σενάρια

Η ήττα από την Ουκρανία επέβαλε αναπροσαρμογή της τακτικής, που θα οδηγήσει στο στόχο. Πλέον το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικεντρώνεται στην κατάληψη της δεύτερης θέσης, η οποία στέλνει σε μπαράζ για πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ. Αποστολή καθόλου εύκολη, αφού υπάρχουν ακόμα δύο αντίπαλοι και μάλιστα μάλλον σε καλύτερη μοίρα. Η Τουρκία ήδη κατέχει τη θέση και φιλοξενεί την έτερη συνδιεκδικήτρια Δανία, που έχει έναν αγώνα λιγότερο και υποδέχεται την Ελλάδα.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν πιθανότητες, γεγονός το οποίο οι καθ' ύλην αρμόδιοι - προπονητής και παίχτες - λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους και δεν επιτρέπουν στη φυσιολογική απογοήτευση να τους καταβάλλει. Χαρακτηριστικά ο Ρεχάγκελ επισήμανε ότι «ακόμα δε χάθηκε τίποτα και διεκδικούμε τη δεύτερη θέση. Οσο υπάρχουν πιθανότητες, ελπίζουμε». Από την πλευρά του ο αρχηγός, Θοδωρής Ζαγοράκης, διαβεβαίωσε: «Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια που αρχίσαμε».

Ομως οι υπόλοιπες υποχρεώσεις για την προκριματική φάση, θα λάβουν χώρα το Σεπτέμβρη. Γι' αυτό, προς το παρόν, μένουν για λίγο στην άκρη, αφού προέχει το Κύπελλο Συνομοσπονδιών. Το «Κονφετερέισον Καπ» ξεκινά την επόμενη βδομάδα και η Εθνική (που αντιμετωπίζει Βραζιλία, Ιαπωνία, Μεξικό) θα παρουσιαστεί, εκτός από κουρασμένη και με σημαντικά προβλήματα. Σίγουρα θ' απουσιάσει, απ' όλο το τουρνουά, ο εγχειρισμένος Δέλλας. Τουλάχιστον τους δύο πρώτους αγώνες θα χάσει ο Καψής (θλάση πρώτου βαθμού), αμφίβολη παραμένει η συμμετοχή του Αμανατίδη, ενώ δεν έχει ξεπεράσει απόλυτα τον τραυματισμό του και ο Κατσουράνης. Οσο για τον Καραγκούνη, η σοβαρότητα του τραυματισμού του θα διαπιστωθεί, μάλλον σήμερα, μετά τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί στην Ιταλία. Επιπλέον να θυμίσουμε ότι τόσο αυτός όσο και ο Ζαγοράκης έχουν υποχρεώσεις με τις ομάδες τους (κύπελλο ο πρώτος, μπαράζ ο δεύτερος) στην Ιταλία.

ΕΠΟ
Καινούριες... καμπάνες

Χωρίς φιλάθλους θα είναι υποχρεωμένοι να παίξουν σε τρεις αγώνες της νέας περιόδου Ολυμπιακός και Αρης, σύμφωνα με χτεσινή απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής. Αιτία τα επεισόδια των οπαδών τους στον τελικό του Κυπέλλου. Αμφότερες οι ΠΑΕ τιμωρήθηκαν με 1 αγωνιστική συν 2 λόγω υποτροπής (σύνολο 3 αγωνιστικές). Να θυμίσουμε ότι ο Αρης έχει τιμωρηθεί και με άλλες έξι αγωνιστικές λόγω επεισοδίων στον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ηρακλή. Ετσι το σύνολο των ποινών που έχει να εκτίσει είναι εννιά. Το χρηματικό πρόστιμο που επιβλήθηκε στους «ερυθρόλευκους» είναι 15.000 ευρώ, ενώ στους «κιτρινόμαυρους» 30.000 ευρώ. Οι ποινές είναι εφέσιμες.

ΒΟΛΕΪ

Με στόχο την κατάληψη μιας εκ των δύο πρώτων θέσεων που οδηγούν στην επόμενη φάση των προκριματικών, η Εθνική γυναικών ρίχνεται από σήμερα στο κλειστό της Γλυφάδας στη «μάχη» του Ε' προ-προκριματικού ομίλου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006. Το σημερινό πρόγραμμα: Ουκρανία - Γαλλία (18.00), Ελλάδα - Λευκορωσία.(21.00 ΕΤ1).

  • Την Αργεντινή στο Μπουένος Αϊρες αντιμετωπίζει σήμερα το βράδυ η Εθνική ανδρών στα πλαίσια της τρίτης αγωνιστικής για τα προκριματικά του Γουρλντ Λιγκ. Το δεύτερο παιχνίδι των δυο ομάδων θα γίνει την Κυριακή.
ΓΗΠΕΔΟ ΑΕΛ
Ιδιωτικοποιείται και αυτό

Μπορεί στα λόγια ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός, να εμφανίζεται υπέρμαχος του ερασιτεχνικού αθλητισμού, με τις πράξεις του πάντως επιβεβαιώνει την προσήλωσή του στην κυβερνητική πολιτική της ΝΔ. Ολα υπέρ του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, «ψίχουλα» για τον ερασιτεχνικό. Ετσι χτες ικανοποίησε άλλον έναν επιχειρηματία του ποδοσφαίρου, βοηθώντας τον να δημιουργήσει και φυσικά να εκμεταλλευτεί, με σκοπό το κέρδος, γήπεδο. Χαμογελαστός από το γραφείο του βγήκε ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ ΠΑΕ, Κώστας Πηλαδάκης (ιδιοκτήτης καζίνο και άλλων συναφών επιχειρήσεων). Και πώς να μην είναι αφού, όπως ανακοίνωσαν αμφότεροι, αποφασίστηκε η «χωροθέτηση, στον πυρήνα Β, ενός νέου, σύγχρονου γηπέδου, με όλες τις απαραίτητες υποδομές. Και συμφωνήσαμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, με την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή». Την ίδια στιγμή που οι γυμναστές των προγραμμάτων Μαζικού Αθλητισμού παραμένουν απλήρωτοι για χρόνια, ενώ τα σωματεία αναγκάζονται να "επαιτούν" για να επιβιώσουν.

ΠΑΟ
Ημέρα αφίξεων

Η αναμονή για την έλευση του Κονσεϊσάο στην Αθήνα προκειμένου να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο δε φαίνεται να στερεί από τον Παναθηναϊκό τη... δουλιά για τις υπόλοιπες μεταγραφικές κινήσεις. Ετσι από χτες η πράσινη οικογένεια απέκτησε δυο κανούρια μέλη. Ο Γιώργος Θεοδωρίδης που έμεινε ελεύθερος από τον ΠΑΟΚ υπέγραψε συμβόλαιο για 2+2 χρόνια ενώ και ο Βαγγέλης Μάτζιος έκανε το ίδιο, για 5ετές συμβόλαιο όμως. Κατά τα άλλα, στην αναμονή βρίσκεται ο Γιάννης Γκούμας για το νέο ραντεβού με τη διοίκηση που αναμένεται να γίνει σήμερα αφού το Σάββατο ο διεθνής αμυντικός αναχωρεί με την Εθνική για τη Γερμανία. Παράλληλα η ΠΑΕ εξακολουθεί να περιμένει προτάσεις από το μάνατζερ του Μπασινά για την πώληση του ποδοσφαιριστή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Κορυφώνεται η αγωνία

Πάνω που άρχισαν να χαίρονται στον Ολυμπιακό όταν έμαθαν ότι ο Γάλλος τεχνικός Πολ Λε Γκεν απάντησε αρνητικά στη Λάτσιο... ξαναμπήκαν σε σκέψεις. Αιτία οι δυο καινούριες προτάσεις που φέρεται να έχει ο πρώην προπονητής της Λιόν από Στουτγκάρδη και Μπορντό. Πάντως, αν και ο Λε Γκεν είναι μέγιστη επιθυμία του προέδρου της ομάδας, εντούτοις στην ΠΑΕ δεν κάθονται με... σταυρωμένα τα χέρια. Ηδη υπάρχουν προχωρημένες επαφές με τον Νορβηγό Σόλιντ ο οποίος είναι έτοιμος να αναλάβει ενώ όπως λέγεται έπεται και συνάντηση μεταξύ των δυο πλευρών ίσως και σήμερα. Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για Σόλιντ επιβεβαίωσε και ο μάνατζέρ του. Από κει και πέρα η περίπτωση του άλλου Γάλλου, Λακόμπ, προς το παρόν δείχνει να έχει παγώσει.

ΜΠΑΣΚΕΤ
Το πρώτο βήμα

Προβάδισμα στην υπόθεση τίτλος πήρε χτες ο Παναθηναϊκός που επικράτησε της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με 78-62 και έκανε το 1-0 στις νίκες. Οι δυο αντίπαλοι φάνηκαν κουρασμένοι από την προσπάθεια στους ημιτελικούς, με αποτέλεσμα να λείψει το καλό θέαμα. Την τιμητική τους είχαν οι άμυνες εκατέρωθεν, ιδιαίτερα στην τελευταία περίοδο, αλλά και τα πολλά λάθη κυρίως από τους φιλοξενούμενους. Οι «πράσινοι» πάντως από τα μισά του δεύτερου δεκαλέπτου, κυρίως χάρη στην ευστοχία της περιφέρειας, με κορυφαίους τους Λάκοβιτς, Σκεπάνοβιτς, είχαν συνεχώς το πάνω χέρι στο σκορ με μια διαφορά ασφαλείας, την οποία εδραίωσαν μετά το 30΄. Οι παίκτες του «Δικεφάλου» σε αρκετά σημεία του αγώνα προσπάθησαν να πάρουν το προβάδισμα χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Στα μείον των «κιτρινόμαυρων» συγκαταλέγεται και το φόρτωμα με φάουλ των ψηλών (Νίτσεβιτς, Λόλις) νωρίς νωρίς που τους αποδυνάμωσε κάτω από το καλάθι. Ο επόμενος αγώνας θα γίνει την Κυριακή.

  • Στον άνευ βαθμολογικής σημασίας μικρό τελικό το Μαρούσι νίκησε τον Πανιώνιο με 69-68, κάνοντας το 1-0.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ