ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η νεολαία πρώτο θύμα της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού

Αρχισαν χτες και συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας

«Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο». Το κεντρικό σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο χτες στην εκδήλωση της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας, με μαζική συμμετοχή σπουδαστών από όλα τα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου. Ηταν η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ Αθήνας κι ήταν αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Οι σπουδαστές που προσέρχονταν στις εκδηλώσεις έδειξαν με την παρουσία τους ότι ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια, την αλήθεια που νιώθουν ότι η κυρίαρχη πολιτική τούς κρύβει. Στέκονταν με ενδιαφέρον στην έκθεση βιβλίου (η βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη που διατίθονταν στο βιβλιοπωλείο έγινε ανάρπαστη), ενώ δεν υπήρχε άνθρωπος που να περνάει δίπλα από τα βιβλία και να μην τα ξεφυλλίζει, να ψάχνει αυτά που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά του, να παίρνει γνώμες από τους διπλανούς του, να αγοράζει.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπήρχε και στην έκθεση με τα σχέδια και τα χαρακτικά του Γ. Φαρσακίδη, που ήταν εμπνευσμένα από τόπους εξορίας. Οι νέοι συνεχίζοντας την περιήγησή τους στους χώρους των φεστιβαλικών εκδηλώσεων διάβαζαν με προσοχή τα ταμπλό για θέματα Ιστορίας, Οικονομίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, προβληματίζονταν από το φωτογραφικό υλικό από τους πρόσφατους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που εκτίθονταν παρακάτω. Εκαναν επίσης μια στάση στο περίπτερο που ήταν αφιερωμένο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ζητώντας πληροφορίες για τη διοργάνωση και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Το πρόγραμμα των χτεσινών εκδηλώσεων άνοιξε η Θεατρική Ομάδα της Πανσπουδαστικής ΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, με απαγγελία ποιημάτων αντιπολεμικού - αντιφασιστικού περιεχομένου του Μπ. Μπρεχτ και αποσπάσματα του θεατρικού του έργου «Συνομιλίες φυγάδων». Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Μίλησε για τα ταξικά χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και κυρίως για τις αιτίες που ώθησαν στη σφαγή και που πίσω τους είναι τα ίδια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τα οποία και σήμερα σπέρνουν πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον των νέων να μάθουν, να ακούσουν ήταν έκδηλο, γι' αυτό και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αισιοδοξία των διοργανωτών για την επιτυχία τόσο της χτεσινής όσο και της σημερινής δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων. «Πρέπει η νεολαία, για την ίδια της τη ζωή, να ψάξει πολύ καλά την αλήθεια που της κρύβουν. Γιατί άλλωστε η νεολαία είναι το πρώτο θύμα της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», τόνισε στο «Ρ» ο Θανάσης Αργυρίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου.

Το σημερινό πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα. Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους νέους εργαζόμενους, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών («Δευτέρες με λιακάδα», «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», «Μοντέρνοι καιροί», «Το όνομά μου είναι Τζο»), συνάντηση νέων καλλιτεχνών (στις 6 μ.μ.), συζήτηση στις 9.10 μ.μ. με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι: Θύματα εκμετάλλευσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Μάθε την αλήθεια που σου κρύβουν», παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και μουσικό αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου, εργατικού και λαϊκού τραγουδιού. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εναρκτήριο λάκτισμα από τη Σπουδάζουσα

Motion Team

Τις πύλες του άνοιξε χτες το 31ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» στη Θεσσαλονίκη με μία ιδιαίτερα πετυχημένη προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Μία προφεστιβαλική εκδήλωση αφιερωμένη στα 60 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, με ειδική αναφορά στην προσφορά της σπουδάζουσας νεολαίας σ' αυτή.

Την εκδήλωση τίμησαν φοιτητές με τη μαζική και δυναμική τους παρουσία, παρακολουθώντας το πλούσιο πρόγραμμα.

Το πολιτικό άνοιγμα στην προφεστιβαλική έκανε ο Θ. Χαστάς, τονίζοντας ότι οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις αποτελούν εστίες για τη συνέχιση και το δυνάμωμα της νεανικής αντεπίθεσης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της συγκρότησης του Λαϊκού Μετώπου για τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Ακολούθησε το αφιέρωμα με προβολή σλάιντς, αφηγήσεις και τραγούδι. Το κλείσιμο της εκδήλωσης έγινε με προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» με τον Τσάρλι Τσάλπιν.


Από τη χτεσινή εκδήλωση της Σπουδάζουσας στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τη χτεσινή εκδήλωση της Σπουδάζουσας στη Θεσσαλονίκη

Πετάνε στο δρόμο τέσσερα σχολειά

Στο δρόμο πετάει 1.200 μαθητές και 150 εκπαιδευτικούς των μοναδικών τεχνικών σχολείων που υπάρχουν στο 7ο Διαμέρισμα του Δήμου Αθήνας, με τη λήξη της επόμενης σχολικής χρονιάς (2005 - 2006), η αδιαφορία και ο εμπαιγμός των αρμόδιων φορέων. Πρόκειται για το 6ο ΤΕΕ, το 7ο Εσπερινό ΤΕΕ και το 1ο ΣΕΚ, τα οποία στεγάζονται στο κτίριο της πρώην Σεβαστοπουλείου Σχολής (οδός Π. Κυριακού 24), ιδιοκτησίας του «Συλλόγου Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων».

Ο «Σύλλογος Προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων» έχει υποβάλει αγωγές εξώσεως των σχολείων, οι οποίες έγιναν αποδεκτές (αποφάσεις 1143 και 1144/1999 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και 3002 και 3003/2002 του Εφετείου Αθηνών) και με εξώδικο έγγραφό του (αριθμ. 1169/18-5-2005) καλεί να «αποδοθούν ελεύθεροι οι μίσθιοι χώροι με τη λήξη της επόμενης σχολικής χρονιάς 2005 - 2006».

Αν και ο ΟΣΚ είχε προβεί το 2001 στην αγορά οικοπέδου (επί των οδών Εβρου, Ξενίας και Μιχαλακοπούλου, ύψος δαπάνης περίπου 6.000.000 ευρώ), για την ανέγερση κτιρίων όπου θα στεγάζονταν τα συγκεκριμένα σχολεία, μέχρι σήμερα όχι απλώς δεν έχει γίνει καμία εργασία, αλλά αυτή τη στιγμή ο χώρος ενοικιάζεται ως υπαίθριο πάρκινγκ...

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί, έχουν διεκδικήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια την άμεση ανέγερση του διδακτηρίου, καθώς το κτίριο 100 ετών της Σεβαστοπουλείου Σχολής παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα υποδομής, όπως έλλειψη κυλικείου, βιβλιοθήκης, θέρμανσης κ.ά. Στις 11/4/2004, σε συνάντηση που είχαν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών των τριών σχολείων και ο Σύλλογος Γονέων με τον κ. Παταργιά, διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «ο ΟΣΚ δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το αν θα λειτουργήσει ή όχι ο πολυώροφος υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων κάτω από το διδακτήριο, γεγονός που διαφοροποιεί σημαντικά το κόστος κατασκευής του». Επισημαίνεται ότι η προσωρινή μεταφορά των σχολείων είναι αδύνατη ή και ασύμφορη λόγω του μεγέθους του εργαστηριακού εξοπλισμού που δύσκολα μετακινείται, ενώ απαιτείται η ύπαρξη κατάλληλων χώρων και ειδικών εγκαταστάσεων για να μετεγκατασταθεί.

Αίτημα καθηγητών, γονιών και μαθητών είναι να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος τους, να ανεγερθούν άμεσα τα σχολεία στο οικόπεδο που έχει αγοράσει ο ΟΣΚ και να συνεχίσουν να λειτουργούν στην πρώην Σεβαστοπούλειο Σχολή, μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο κτίριο. Για το συγκεκριμένο θέμα, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών των τριών σχολείων σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και την Ενωση Γονέων 7ου Διαμερίσματος θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη την Τρίτη 14 Ιούνη, στις 7 το βράδυ, στο κτίριο του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ