Σάββατο 11 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Η νεολαία πρώτο θύμα της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού

Αρχισαν χτες και συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας

«Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο». Το κεντρικό σύνθημα του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο χτες στην εκδήλωση της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Αθήνας, με μαζική συμμετοχή σπουδαστών από όλα τα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου. Ηταν η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο του ΤΕΙ Αθήνας κι ήταν αφιερωμένη στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Οι σπουδαστές που προσέρχονταν στις εκδηλώσεις έδειξαν με την παρουσία τους ότι ενδιαφέρονται να μάθουν την αλήθεια, την αλήθεια που νιώθουν ότι η κυρίαρχη πολιτική τούς κρύβει. Στέκονταν με ενδιαφέρον στην έκθεση βιβλίου (η βιογραφία του Χαρίλαου Φλωράκη που διατίθονταν στο βιβλιοπωλείο έγινε ανάρπαστη), ενώ δεν υπήρχε άνθρωπος που να περνάει δίπλα από τα βιβλία και να μην τα ξεφυλλίζει, να ψάχνει αυτά που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντά του, να παίρνει γνώμες από τους διπλανούς του, να αγοράζει.

Αντίστοιχο ενδιαφέρον υπήρχε και στην έκθεση με τα σχέδια και τα χαρακτικά του Γ. Φαρσακίδη, που ήταν εμπνευσμένα από τόπους εξορίας. Οι νέοι συνεχίζοντας την περιήγησή τους στους χώρους των φεστιβαλικών εκδηλώσεων διάβαζαν με προσοχή τα ταμπλό για θέματα Ιστορίας, Οικονομίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, προβληματίζονταν από το φωτογραφικό υλικό από τους πρόσφατους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που εκτίθονταν παρακάτω. Εκαναν επίσης μια στάση στο περίπτερο που ήταν αφιερωμένο στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ζητώντας πληροφορίες για τη διοργάνωση και τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Το πρόγραμμα των χτεσινών εκδηλώσεων άνοιξε η Θεατρική Ομάδα της Πανσπουδαστικής ΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, με απαγγελία ποιημάτων αντιπολεμικού - αντιφασιστικού περιεχομένου του Μπ. Μπρεχτ και αποσπάσματα του θεατρικού του έργου «Συνομιλίες φυγάδων». Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Νίκος Παπαγεωργάκης, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του Κόμματος για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών. Μίλησε για τα ταξικά χαρακτηριστικά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και κυρίως για τις αιτίες που ώθησαν στη σφαγή και που πίσω τους είναι τα ίδια ιμπεριαλιστικά συμφέροντα τα οποία και σήμερα σπέρνουν πολέμους σε όλο τον κόσμο.

Το ενδιαφέρον των νέων να μάθουν, να ακούσουν ήταν έκδηλο, γι' αυτό και είναι απόλυτα δικαιολογημένη η αισιοδοξία των διοργανωτών για την επιτυχία τόσο της χτεσινής όσο και της σημερινής δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων. «Πρέπει η νεολαία, για την ίδια της τη ζωή, να ψάξει πολύ καλά την αλήθεια που της κρύβουν. Γιατί άλλωστε η νεολαία είναι το πρώτο θύμα της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», τόνισε στο «Ρ» ο Θανάσης Αργυρίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης ΤΕΙ Λεκανοπεδίου.

Το σημερινό πρόγραμμα

Οι εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Αθήνας συνεχίζονται για δεύτερη μέρα σήμερα. Η σημερινή μέρα αφιερώνεται στους νέους εργαζόμενους, και το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Προβολή τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών («Δευτέρες με λιακάδα», «Θανάση σφίξε κι άλλο το ζωνάρι», «Μοντέρνοι καιροί», «Το όνομά μου είναι Τζο»), συνάντηση νέων καλλιτεχνών (στις 6 μ.μ.), συζήτηση στις 9.10 μ.μ. με θέμα «Νέοι εργαζόμενοι: Θύματα εκμετάλλευσης στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Μάθε την αλήθεια που σου κρύβουν», παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας και μουσικό αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου, εργατικού και λαϊκού τραγουδιού. Η βραδιά θα κλείσει με λαϊκό γλέντι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με βήμα ταχύ στη μάχη του εισιτηρίου (2008-09-06 00:00:00.0)
Ξεκίνησε χτες με ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις (2005-09-10 00:00:00.0)
Νεανικές, πολιτικές γιορτές σε σχολές (2005-06-10 00:00:00.0)
Φεστιβάλ της ΠΚΣ στα ΤΕΙ (2003-05-15 00:00:00.0)
Σήμερα εκδηλώσεις σε Πάντειο και ΤΕΙ ΑΘήνας (1996-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ