ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Κόντρα στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Μαχητική η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας

«Με αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας. Θέλουμε δουλιά για μας και τα παιδιά μας», «Πτυχία για δουλιά, πτυχία με ουσία και όχι διαβατήρια για την ανεργία». Με συνθήματα και πανό και με την παρουσία των νέων να δίνει τον τόνο και τον παλμό στην κινητοποίηση, οι λογιστές της Αθήνας πραγματοποίησαν χτες δυναμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης, στα πλαίσια της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ).

Οι λογιστές συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου. Μπροστά στην υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης και σαν απάντηση στις κατάπτυστες προτάσεις των εργοδοτών, οι λογιστές, με τα πανό και τα συνθήματά τους πρόβαλαν τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, το πλαίσιο του ΠΑΜΕ: κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ για το βοηθό λογιστή, 1.300 ευρώ για το λογιστή, 5ήμερο, 35ωρο, 7ωρο. Επίδομα ισολογισμού ένας μισθός. Σύνταξη στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες. Μέτρα στήριξης της δημόσιας ασφάλισης.

Το παρόν στη συγκέντρωση εκτός από τους λογιστές της Αθήνας έδωσαν και αρκετοί συνάδελφοί τους από την επαρχία. Συγκεκριμένα παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από την Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, την Ενωση Λογιστών Λάρισας, το Σύλλογο Λογιστών Πειραιά, το Σύλλογο Λογιστών Αχαΐας. Την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν έμπρακτα δεκάδες εργαζόμενοι και στελέχη των ταξικών συνδικάτων της Αθήνας, ενώ στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του.

Τη συγκέντρωση άνοιξε εκ μέρους των νέων λογιστών, ο Ν. Ζαμπουλάκης, μέλος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας. Αναφερόμενος στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και ειδικότερα οι νέοι, από το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, τόνισε ότι «γενική κατεύθυνση είναι η αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος καθώς και η δημιουργία ενός μισοκαταρτισμένου εργατικού δυναμικού χωρίς μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Παν. Παναγιωτίδης από την Ενωση Λογιστών Λάρισας, ο οποίος σημείωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές έχουν άμεση σχέση με το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει όλη η ελληνική κοινωνία.

Ο Δημ. Βαρελάς, πρόεδρος της ΠΟΛ, στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης τόνισε: «Η απεργία μας είναι η αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική αδιαλλαξία και στην αδιαφορία της εργοδοσίας για τα προβλήματα του κλάδου μας. Η εργοδοσία με επικεφαλής τον ΣΕΒ προκαλεί βάναυσα τον κλάδο. Στην καθολική επίθεση, ένας και μοναδικός δρόμος πρέπει να είναι η απάντηση. Ο ταξικός δρόμος της καθολικής αντίθεσης και αντίστασης. Προς την κατεύθυνση αυτή ο κλάδος μας θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις για την ισχυροποίηση του ταξικού αγωνιστικού μετώπου, μόνου ικανού να ανατρέψει αυτή την πολιτική, μακριά από συμβιβασμούς, υποταγές και ψευτοδιαλόγους».

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι πορεύτηκαν προς τα γραφεία του ΣΕΒ, πραγματοποιώντας στάση στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Προσκλητήριο αγώνα

Συγκέντρωση στις 16 Ιούνη, στις 6 μ.μ., έξω από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας

Αγωνιστικό προσκλητήριο σε κάθε εργαζόμενο και εργαζόμενη που χτυπά η αντεργατική επίθεση κεφαλαίου και κυβέρνησης, προσκλητήριο για μαζική και συντονισμένη αντεπίθεση, ενάντια στις αντιδραστικές και βαθιές αλλαγές που συμπαρασύρουν το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με τη συγκέντρωση που οργανώνει η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ την ερχόμενη Πέμπτη, 16 Ιούνη, στις 6μ.μ., μπροστά από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας.

«Τώρα, όλοι στην πάλη! Αυτή είναι η στάση ευθύνης», επισημαίνει το ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωση.

«Σήμερα, δε μπορεί να μείνει ο εργαζόμενος μόνο στις εξελίξεις που γίνονται στον κλάδο του. Η επίθεση είναι ολομέτωπη, διαπερνάει όλους τους κλάδους. Να μην περάσουν οι θεατρινισμοί του δικομματισμού για τον εγκλωβισμό των λαϊκών δυνάμεων.

Απορρίπτουμε τις θεωρίες της "ανταγωνιστικότητας", της "παραγωγικότητας", της "αξιολόγησης", της "σύγκλισης". Είναι θεωρίες του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας και ενισχύουν την κερδοφορία τους».

Τα πυρά των εργαζομένων πρέπει να στραφούν και ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, τις συνένοχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ. Οι δυνάμεις που έχουν καταθέσει σαφή δείγματα γραφής πολλές φορές με τη στήριξη των αντεργατικών μέτρων. Στήριξαν την ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΣΕ. Υπερασπίστηκαν το νόμο Ρέππα για το ασφαλιστικό, συμφωνώντας έτσι με την εξίσωση προς τα κάτω των δικαιωμάτων. Στήριξαν και επιχειρολόγησαν επανειλημμένα υπέρ της μερικής απασχόλησης, των ελαστικών μορφών απασχόλησης.

«Αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν την ελεύθερη κίνηση και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτές οι δυνάμεις στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και ξέρουν καλά ότι ανταγωνιστικότητα σημαίνει κατάργηση δικαιωμάτων και κέρδη για τις επιχειρήσεις...» υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ.

Είναι εξάλλου χαρακτηριστική η άρνηση της ΓΣΕΕ σε πρόταση που κατέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για πανελλαδική πανεργατική απεργία. Την ίδια στιγμή, η ΓΣΕΕ καταφεύγει σε «δημοψήφισμα», «την ώρα που είναι αναγκαίος ο μαζικός συντονισμένος αγώνας». Οταν το ζητούμενο είναι η σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, με το καθεστώς της πλουτοκρατίας. «Αυτή η αντεργατική πολιτική δε χρειάζεται μερεμέτια αλλά ανατροπή, και αυτό δεν μπορεί να γίνει με δημοψηφίσματα, αλλά με μαζική ταξική συντονισμένη πάλη», καταλήγει το Μέτωπο.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ 29 ΙΟΥΝΗ
Δυναμώνουμε την πάλη μας στους τόπους δουλιάς

Ολες οι δυνάμεις στη μάχη της απεργίας! Μ' αυτό το σύνθημα οι οικοδόμοι σε όλη τη χώρα οργανώνουν τη δράση τους μπροστά στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ταξική Ομοσπονδία τους για τις 29 Ιούνη. Με αιτήματα που απαντούν στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες τους, με το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ, οι οικοδόμοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν στην ίδια ρότα που χάραξαν με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Να δώσουν και με τη νέα απεργία τους συνολική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της επίθεσης που έχει εξαπολύσει το κεφάλαιο σε βάρος όλης της εργατικής τάξης.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος. Την περασμένη Πέμπτη, συνεδρίασε η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας με τη συμμετοχή των προεδρείων όλων των Παραρτημάτων της πόλης. Μοναδικό θέμα της συνεδρίασης ήταν η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της απεργιακής μάχης. Ηδη, τα Παραρτήματα έχουν καταρτίσει και υλοποιούν το πρόγραμμα των εξορμήσεων και περιοδειών στους χώρους δουλιάς, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα όλες οι δυνάμεις των οικοδόμων μπαίνουν στα γεμάτα στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Για το συντονισμό της δράσης πραγματοποιείται την Κυριακή σύσκεψη και στη Θεσσαλονίκη (10 π.μ., ΕΚΘ) με τη συμμετοχή των σωματείων από όλη τη Μακεδονία.

Ενα δρόμο έχουμε

«Η αντεργατική επίθεση περνάει σε νέα σκληρότερη φάση, χτυπάει όλους τους εργαζόμενους, χτυπάει όλα τα δικαιώματά μας. Θέλουν να μας οδηγήσουν σ' ένα καθεστώς όπου θα δουλεύουμε χωρίς δικαιώματα», προειδοποιεί τους εργαζόμενους στο απεργιακό της κάλεσμα η Ομοσπονδία Οικοδόμων. «Επιβεβαιώνεται, ακόμα μια φορά, ότι τα κέρδη των πλουτοκρατών, η ανταγωνιστικότητα πάνε μαζί με τη φτώχεια και την εξαθλίωση τη δική μας και των παιδιών μας. Η αναμονή μόνο στα χειρότερα μπορεί να μας οδηγήσει. Εχουμε πείρα, γνωρίζουμε τους αίτιους, γνωρίζουμε τη λύση».

«Ενα δρόμο έχουμε», καταλήγει η Ομοσπονδία. «Να κτίσουμε και να δυναμώσουμε το δικό μας μέτωπο. Δυναμώνουμε την πάλη μας στους τόπους δουλιάς. Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, ισχυρό μετερίζι αντίστασης, όπλο αντεπίθεσης και κατάκτησης των δικαιωμάτων μας. Συντονίζουμε τη δράση μας με όλους τους εργαζόμενους. Δίνουμε απάντηση σε όλους όσοι θέλουν να ψαρεύουν σε θολά νερά».

«Γαρίδα» το μάτι του χαφιέ...

«Επιασαν» δουλιά χτες οι χαφιεδοκάμερες της πλατείας Συντάγματος. Με το που πέρασε μπροστά από την πλατεία η πορεία των λογιστών άρχισαν να κινούνται σαν «τρελές» δεξιά και αριστερά και να καταγράφουν τους συγκεντρωμένους. Οι απεργοί λογιστές κατήγγειλαν το γεγονός και με συνθήματα εκδήλωσαν την αντίθεσή τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το μηχανισμό παρακολούθησης του λαϊκού κινήματος που διατηρεί αυτούσιο, παρά τις ψευδεπίγραφες και δημαγωγικές δεσμεύσεις ότι οι κάμερες στήθηκαν για τον έλεγχο της... κυκλοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ