ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καυτό καλοκαίρι αντιλαϊκής επέλασης

Η επαίσχυντη συμφωνία στον ΟΤΕ, το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και των υπερωριών καθώς και το ωράριο των καταστημάτων, στο πρώτο κύμα των διαρθρωτικών αλλαγών που οριστικοποιούνται σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή

«Τσουνάμι» διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό εξαπολύει η κυβέρνηση Καραμανλή, προαναγγέλλοντας ένα «καυτό καλοκαίρι» αντεργατικής επέλασης.

Επιχειρώντας, ανεπιτυχώς, να εμφανίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των γαλάζιων βουλευτών ως «ψήφο εμπιστοσύνης» ...των λαϊκών μαζών στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ανεβάζει στο φουλ το σχέδιο για την επιβολή των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών.

«Πολλές "τομές" και σύντομα"» είναι το σύνθημα της θερινής επίθεσης που ξεκινά από σήμερα με τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου θα οριστικοποιηθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές» που θα προχωρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή. Το σύνολο πάντως των αντιδραστικών αλλαγών πλήττουν καίρια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού και συνιστούν ένα τρομακτικό πισωγύρισμα, αφού σημαίνουν μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση του χρόνου εργασίας και της υπερεκμετάλλευσης, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κ.ο.κ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε χτες ότι «η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να προωθήσει πολλές διαρθρωτικές αλλαγές», επισημαίνοντας ότι όσες είναι έτοιμες θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Ως τέτοιες ανέφερε την επαίσχυντη συμφωνία του ΟΤΕ, η οποία, όπως είπε, «έχει σχεδόν ολοκληρωθεί», ενώ ακολουθούν το Ασφαλιστικό των τραπεζών, η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας και των υπερωριών (διάβαζε κατάργηση του 8ωρου) και το ωράριο των καταστημάτων. Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να διευκρινίσει αν η κυβέρνηση θα τα περάσει στην Ολομέλεια ή στα θερινά τμήματα, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι όποτε τελειώνει ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για κάθε ένα από τα παραπάνω αντιδραστικά μέτρα θα προωθείται στη Βουλή.

Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών περιέχεται στο πρόγραμμα της ΝΔ, αδυνατώντας ωστόσο να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα του «Ρ» πότε ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει συγκεκριμένα και αν είχε αναφέρει το παραμικρό για την άρση της μονιμότητας έστω και για τους νεοπροσλαμβανόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων ή την κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων...

«Πιέσεις» στο ΠΑΣΟΚ ν' αποδοκιμάσει τις απεργίες

Την ίδια στιγμή, ασκεί πιέσεις στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με στόχο αφ' ενός ...να αποδοκιμάσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και αφ' ετέρου να καταξιωθεί στα μάτια της πλουτοκρατίας ως «η μοναδική μεταρρυθμιστική δύναμη» σε αντιδιαστολή με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη Βουλή το χαρακτήρισε εκφραστή της «συντήρησης και της αντίδρασης».

Ο Θ. Ρουσόπουλος επανέφερε χτες τη «μομφή» που είχε απευθύνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός το προηγούμενο βράδυ στη Βουλή περί καθοδήγησης των συνδικάτων και υποκίνησης των απεργιών!

«Οταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από του βήματος της Βουλής εμφανίζεται να είναι έτοιμος να υποκινήσει αυτός κομματικά απεργίες, αυτό από μόνο του είναι μια πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση, μία πολιτική αποκάλυψη», αποφάνθηκε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως οι απεργιακές κινητοποιήσεις που βρίσκονται αυτό το διάστημα σε εξέλιξη υποκινούνται από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Β. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας τη στάση του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να ενθαρρύνουν απεργίες. Δεν μπορεί να προσπαθούνε να κρατήσουν τον τόπο πίσω», ενώ αναρωτήθηκε «τι έγινε ξαφνικά» και ενώ το ΠΑΣΟΚ προχωρούσε προς τις ίδιες κατευθύνσεις τώρα ενθαρρύνει τις απεργίες. Παράλληλα, επανέφερε την απειλή των πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι την προηγούμενη μέρα ο Κ. Καραμανλής «απέκλεισε» αυτό το ενδεχόμενο. «Πιστεύουν ότι είναι καταστροφική η κυβέρνηση; Πιστεύουνε ότι δεν έχουμε τη συναίνεση των πολιτών; Πιστεύουνε ότι δε θέλουνε τις μεταρρυθμίσεις; Να μας πούνε τι θέλουνε. Τι να κάνουμε; Δεν μπορεί όμως αυτό να συνεχιστεί», είπε (στον «Φλας»), απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ.

Καθυστερημένα και μάλλον εκ του ασφαλούς ο Μ. Εβερτ «διαφοροποιήθηκε» στην προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών, δηλώνοντας χτες ότι «θα ήταν πράγματι σκάνδαλο» αν το δημόσιο χρηματοδοτούσε κατά το 1/3 τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των ιδιωτικών τραπεζών. Η ρύθμιση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ, δεν αναφέρεται σε καμία περίπτωση στις ιδιωτικές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι στο μετοχικό κεφάλαιο αυτών των τραπεζών συμμετέχουν και κεφάλαια του εξωτερικού.

  • Στη δραστηριότητα του Γερ. Αρσένη σε ένα ινστιτούτο απέδωσε ο Θ. Ρουσόπουλος τη συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με τον πρωθυπουργό. Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ο Γερ. Αρσένης ζήτησε τη συνάντηση την περασμένη βδομάδα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο αξιοποίησης στην κυβέρνηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε πως ο Γεράσιμος Αρσένης αναμένεται να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ
Ψήφισε «ναι» στις μεταρρυθμίσεις

Ζήτησε να συναινέσει και ο λαός στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών!

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση, αλλά φρόντισε για τρεις ολόκληρες μέρες να προσφέρει απλόχερα την πολιτική συγκατάθεσή του στην προώθηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών διαρθρωτικών αλλαγών.

Η επόμενη μέρα της συζήτησης στη Βουλή ήρθε να επιβεβαιώσει ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό και στις εργασιακές σχέσεις. Ο Γ. Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο, δήλωσαν ότι το κόμμα τους είναι «μόνιμη μεταρρυθμιστική δύναμη», δίνοντας ουσιαστικά το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, νέες αντεργατικές ρυθμίσεις για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και το Ασφαλιστικό, αφού τη μοναδική ένσταση που πρόβαλαν είναι ότι αυτές γίνονται «χωρίς σχέδιο και στρατηγική». Μάλιστα, ασκώντας από τα δεξιά κριτική στην κυβέρνηση, τόνισαν ότι πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και «όχι απλά σε μια λίστα αλλαγών»...

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού, επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν το κόμμα που θα «δώσει μάχες» για τα συμφέροντα των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα σύρει την κυβέρνηση με απεργίες σε διάλογο με την κοινωνία και τους εργαζομένους. Βέβαια, ο ίδιος, σε ομιλία του σε περιφερειακά συνέδρια του ΠΑΣΟΚ στο Γαλάτσι και στον Πειραιά, απέδειξε ότι στόχος του κόμματός του δεν είναι μετωπική σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά, όπως είπε, να κάνει «συμμέτοχο τον ίδιο τον ελληνικό λαό για τις μεγάλες αλλαγές»! Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, το μήνυμα που έστειλε προς το εσωτερικό του κόμματός του δεν καταδίκαζε τη διατύπωση νεοφιλελεύθερων απόψεων που διατυπώνουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ - βλ. Μ. Χρυσοχοΐδη - αλλά ότι «η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει εντός του Κινήματος» και μετά «οργανωμένα, συστηματικά, θα δούμε πώς θα την περάσουμε και προς τα έξω»...

Το ΠΑΣΟΚ είναι σίγουρο ότι δε θέλει το λαϊκό κίνημα στο δρόμο, αντίθετα το θέλει εγκλωβισμένο στη λογική των «μεταρρυθμίσεων με κοινωνική συναίνεση» και, χρησιμοποιώντας τη δοκιμασμένη συνταγή του παρελθόντος, επιζητεί τον «κοινωνικό διάλογο». Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, απαντώντας χτες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσόπουλο που κατηγόρησε τον Γ. Παπανδρέου ότι «υποκινεί απεργίες», τον κάλεσε «να διαβάζει προσεκτικά τις ομιλίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ» και να μην τις «παρερμηνεύει». Το συνδικαλιστικό κίνημα, πρόσθεσε, «είναι αυτόνομο», το ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε, «τοποθετείται ξεκάθαρα στην υποστήριξη δίκαιων αιτημάτων στους αγώνες αυτούς», αλλά με νόημα πρόσθεσε: «Τα περί υποκινήσεως, και αύριο - μεθαύριο τα περί πεζοδρομίου, ας τα αναζητήσουν αλλού, σε άλλες εποχές».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου, τόσο στη Βουλή, όσο και στις επιμέρους ομιλίες του το Σαββατοκύριακο και αναφερόμενος στη συμφωνία του ΟΤΕ, μπορεί να κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαγόρασε» τους συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ, αλλά ούτε τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ καταδίκασε για τη στάση τους, ούτε για αγωνιστικές κινητοποιήσεις έκανε λόγο... Αντίθετα, με την ομιλία του από τον Πειραιά, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «θέλει να γίνει το συνδικαλιστικό κίνημα μεγάλη μεταρρυθμιστική δύναμη για όλους τους Ελληνες, για όλη την Ελλάδα, για τον δημόσιο τομέα, για τον ιδιωτικό τομέα»...

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την «ψήφο εμπιστοσύνης» που εξασφάλισε η κυβέρνηση, το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσει, όπως ακριβώς και στη Βουλή, να εντείνει την ανούσια φραστική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, στην προσπάθειά του να κρύψει την εμμονή του και την προσήλωσή του στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Εξάλλου, στην ομιλία του στο Γαλάτσι, ήταν κατηγορηματικός: «Εμείς θέλουμε τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Δε φοβόμαστε την αγορά». Γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «εμείς μπορούμε να διοχετεύσουμε το δυναμισμό της αγοράς προς όφελος του πολίτη»!!

Σ' αυτήν ακριβώς τη λογική, της όξυνσης της ανούσιας κόντρας, κινήθηκε χτες και ο Ν. Αθανασάκης, συνεχίζοντας να επιτίθεται σε στελέχη της κυβέρνησης που εξαπέλυσαν κατηγορίες εναντίον βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή. Βέβαια, για το θέμα του Ασφαλιστικού των τραπεζών και τις εξελίξεις που υπήρξαν στο θέμα, ο Ευάγ. Βενιζέλος ασχολήθηκε με τις διαχειριστικές ικανότητες της κυβέρνησης και δήλωσε: «Οι περιβόητες "διαρθρωτικές αλλαγές" αποδιαρθρώνουν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες τη σοβαρότητα της κυβέρνησης, που τώρα αναγκάζεται να ομολογήσει ότι σε ένα θέμα που η ίδια θεώρησε κρίσιμο και εμβληματικό για την πολιτική της κινείται με απίστευτη προχειρότητα, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς σαφές οικονομικό και νομικό σχήμα».

ΒΟΥΛΗ
Ψήφος εμπιστοσύνης μετά από ανούσια αντιπαράθεση

Με την αναμενόμενη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έληξε τα μεσάνυχτα της Κυριακής η τριήμερη συζήτηση, από την οποία όπως είναι γνωστό είχε αποχωρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το δικομματικό θέατρο που στήθηκε στη Βουλή. Η εξέλιξη της συζήτησης επιβεβαίωσε την ορθότητα της στάσης του ΚΚΕ, αφού επί τρεις ημέρες στήθηκε ένα θέατρο όπου κυριαρχούσε η υποκρισία, η ανούσια αντιπαράθεση και η ελεγχόμενη τεχνητή ένταση.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που έγινε τα μεσάνυχτα της Κυριακής πήραν μέρος 285 βουλευτές, από τους οποίους οι 165 ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης (164 της ΝΔ και ο ανεξάρτητος Στ. Παπαθεμελής) και οι 120 κατά (112 του ΠΑΣΟΚ, 6 του ΣΥΝ και οι ανεξάρτητοι Στ. Μάνος και Α. Ανδριανόπουλος). Απείχαν από την ψηφοφορία οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ και απουσίαζαν άλλοι τρεις βουλευτές.

Στην, μακριά από τα προβλήματα των εργαζομένων, αντιπαράθεση οι εκπρόσωποι του δικομματισμού έμπλεξαν και το θέμα των πρόωρων εκλογών. Ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι εάν η κυβέρνηση ομολογεί ότι «τα έκανε θάλασσα», τότε πρέπει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κυβερνήσει. Απαντώντας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, είπε απευθυνόμενος στον Γ. Παπανδρέου ότι δεν έχουν νόημα οι δήθεν παλικαρισμοί για εκλογές, αφού είναι βέβαιο ότι θα τις χάσει το ΠΑΣΟΚ. Και πρόσθεσε κλείνοντας το θέμα των πρόωρων εκλογών: «Εάν εσείς βιάζεστε να χάσετε τις εκλογές, εμείς δε βιαζόμαστε να τις κερδίσουμε».

Τόσο από την ομιλία του πρωθυπουργού όσο και από τις τοποθετήσεις των υπουργών κατά την τριήμερη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την «πάσα» που της έδωσε ο Γ. Παπανδρέου (με την πρόταση δυσπιστίας στον υπουργό Οικονομικών) προκειμένου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση των αντιλαϊκών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ο Κ. Καραμανλής ήταν ξεκάθαρος ως προς τις επιδιώξεις της κυβέρνησης: «Δημιουργούμε, είπε, τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις, να ανθίσει η επιχειρηματικότητα, να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός και να λειτουργεί ομαλά η αγορά».

Περισσότερο σαφής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης προανήγγειλε περικοπές δικαιωμάτων και αμοιβών όσων εργάζονται στον δημόσιο τομέα, αφού όπως είπε «οι ανισότητες μεταξύ των κατηγοριών εργαζομένων ήταν και παραμένουν πολύ μεγάλες».

Ομως και ο Γ. Παπανδρέου, παρά τις όποιες φραστικές κορόνες, στην ουσία «έβαλε πλάτες» για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, αφού είπε ότι είναι αναγκαίες οι «μεταρρυθμίσεις», τις οποίες όμως δεν μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά η ΝΔ.

Κεντρικό μοτίβο της ανούσιας δικομματικής αντιπαράθεσης ήταν η προσπάθεια του ενός να ρίξει στον άλλο όλο το φταίξιμο για τη σημερινή κατάσταση. Ετσι οι ομιλητές της ΝΔ έλεγαν ότι για όλα φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ οι συνάδελφοί τους απαντούσαν ότι υπεύθυνοι είναι οι 15 μήνες της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν και το άνοιγμα που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στον ΣΥΝ, τον οποίο κάλεσε «σε έναν έντιμο και ισότιμο διάλογο, για να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα για την Ευρώπη των πολιτών και της δικαιοσύνης».

Γελάστηκαν...

Το αποτέλεσμα της μάχης, για να μην περάσουν οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στα χέρια των ιδιωτών, έχει καταγραφεί σαν μια από τις σοβαρές ήττες της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Ταυτόχρονα, η οξύτητα της αντιπαράθεσης βοήθησε στο να ξεχωρίσει η ήρα απ' το στάρι και στο εσωτερικό του συνδικαλιστικού κινήματος. Αλλο πράγμα ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός κι άλλο το ταξικό κίνημα. Ο κομμουνιστής συνδικαλιστής Χρήστος Σταμούλος αναδείχτηκε σε θρύλο ακριβώς για την ταξικότητα, με την οποία αντιμετώπισε το πρόβλημα και την ανάλογη στάση που κράτησε. Δε συνέβη το ίδιο με τον Κολλά, που αναδείχτηκε σε άξιο κυβερνητικό συνδικαλιστή. Ερχεται, όμως, σήμερα η ΝΔ να διακηρύξει από το βήμα της Βουλής, διά του υπουργού Ναυτιλίας, ότι ο Σταμούλος ήταν «ρετιρέ» και δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ! Κατανοητός ο φόβος τους. Πιστεύουν, όμως, πράγματι πως ρίχνοντας λάσπη σ' έναν κομμουνιστή - αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι είναι πλέον νεκρός - θα μπορέσουν να αναχαιτίσουν το ταξικό κίνημα, που - θέλουν δε θέλουν - θα συνεχίσει να στέκεται κάθετα αντίθετο στη δική τους πολιτική και την ομογάλακτη του ΠΑΣΟΚ;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ