ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΔΟΕΑΠ
Ολοκληρώνονται σήμερα

Ολοκληρώνεται, σήμερα Πέμπτη 16 Ιούνη, η ψηφοφορία για την εκλογή νέας Διοίκησης και Εξελεγκτικής Επιτροπής στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, για την εκλογή των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων της ΕΣΗΕΑ, καθώς την προηγούμενη δεν εκλέχτηκε κανένα μέλος, αφού δε συγκέντρωσε κανένας υποψήφιος το 50+1, που χρειάζεται λόγω πλειοψηφικού.

Στις εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ, ζητούμενο από τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους στα ΜΜΕ είναι η εκλογή Διοίκησης που σταθερά και αποφασιστικά θα υπερασπιστεί, την επόμενη κρίσιμη διετία, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τα Ταμεία του κλάδου που απειλούνται από την αντιασφαλιστική επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ. Πρόσωπα που μπορούν να αντισταθούν στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού.


ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Οχι» στις ελαστικές μορφές εργασίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα με αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού

Στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων απαντούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου Ελευσίνας, διεκδικώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αντιδρώντας στην προσωρινή και ελαστική απασχόληση στο νοσοκομείο, αλλά και στην εμπορευματοποίηση της υγείας.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων επισημαίνει ότι τον Ιούνη του 2004 επισκέφτηκαν το νοσοκομείο ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης και δεσμεύτηκαν για τη λειτουργία των νέων τμημάτων του νοσοκομείου. Ομως τον Απρίλη του 2005 έγιναν τα εγκαίνια της Μονάδας Εμφραγμάτων χωρίς καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Το μόνιμο προσωπικό που είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός αναμένεται ακόμη και σήμερα, ένα χρόνο μετά, ενώ για τη λειτουργία των νέων τμημάτων (Μονάδα Εμφραγμάτων, Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων), η κυβέρνηση και η διοίκηση του νοσοκομείου μετέφεραν συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις στα υπάρχοντα τμήματα και μετακίνησαν μόνιμους στα νέα τμήματα.

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να δείξουν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική, παίρνοντας μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη στάση εργασίας που θα γίνει (12.30-3 μ.μ). Καλεί παράλληλα όλους τους φορείς της περιοχής να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους και να πιέσουν την κυβέρνηση για την πλήρη και σωστή λειτουργία του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, προς όφελος του λαού και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν λειτουργία όλων των τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό, ενώ λένε «όχι» στην εμπορευματοποίηση της υγείας και στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ Υγειονομικών στο νοσοκομείο υπογραμμίζουν ότι είναι αναγκαία η πάλη για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, η παράταξη υπογραμμίζει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που με τη συμβιβασμένη στάση της διευκολύνει το πέρασμα αυτής της πολιτικής.

Ταυτόχρονα, το σωματείο των εργαζομένων, με επιστολή του προς τη διοίκηση του Θριάσιου, ζητάει - μετά το έγγραφο της ΔΕΠΑΝΟΜ που ενημερώνει για την έναρξη του έργου ανακατασκευής της πρόσοψης που περιέχει επικίνδυνο αμίαντο - τη μελέτη σύμβασης του έργου, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσής του, εάν έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο έργο, αλλά και των εργαζομένων και ασθενών του νοσοκομείου.


ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στο δρόμο 31 συμβασιούχοι

Στο δρόμο πετιούνται οι πρώτοι 31 από τους 97 συμβασιούχους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων, αφού σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου - κατόπιν αγωγής που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι σε βάρος του Δήμου Χανίων απαιτώντας τη μονιμοποίησή τους - δε θα έπρεπε καν να έχουν προσληφθεί.

Το σωματείο χτες το πρωί, αμέσως μόλις κοινοποιήθηκε και η απόφαση του δικαστηρίου στους 31 εργαζόμενους, πραγματοποίησε τρίωρη στάση εργασίας και έκτακτη Γενική Συνέλευση στην οποία αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας για σήμερα Πέμπτη 16 Ιούνη και κάλεσμα για νέα Γενική Συνέλευση στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με σκοπό την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα τους.

«Στην αντεργατική επίθεση σήμερα στα εργασιακά μας δικαιώματα και κατακτήσεις ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του δικαστηρίου, που μεταξύ άλλων δίνει απάντηση και στους τελευταίους εργαζόμενους που είχαν την αυταπάτη ότι τέτοια ζητήματα μπορούν να λυθούν μέσα σε δικαστικές αίθουσες», δήλωσε στο «Ρ» ο Μανώλης Νταγκουνάκης, πρόεδρος του σωματείου ΟΤΑ Ν. Χανίων και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

«Την επίθεση αυτή - προσθέτει - την έχει ξεκινήσει το ΠΑΣΟΚ κατ' εντολή της ΕΕ, του ΣΕΒ και του μεγάλου κεφαλαίου και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ. Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική και τους εκφραστές της. Να συσπειρωθούν γύρω από το σωματείο που είναι σε ταξική κατεύθυνση και να οργανώσουν τον αγώνα τους όχι μόνο αντιστεκόμενοι, αλλά και αντεπιτιθέμενοι, με σκοπό την ανατροπή αυτής της πολιτικής».


ΑΜΦΙΣΣΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Ενάντια στις απολύσεις συνδικαλιστών

«Κανένας δεν πρέπει να ανεχτεί αυτή την κατάσταση. Κανένας δεν πρέπει να ανεχτεί τη διάλυση των σωματείων μέσα από την απόλυση των συνδικαλιστών. Κανένας δεν πρέπει να ανεχτεί το ξεπούλημα ή το κλείσιμο της ΕΑΣ Αμφισσας. Γιατί, αυτή είναι η επιδίωξη αυτών που διοικούν την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Αυτή είναι η επιδίωξη των κομμάτων (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που τους στηρίζουν».

Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων η ταξική διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στο κάλεσμά της προς τους εργαζόμενους, τους αγρότες και συνταξιούχους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΑΣ Αμφισσας, σήμερα Πέμπτη, στις 11 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια της Αμφισσας, ενάντια στις αδικαιολόγητες, αυθαίρετες και τρομοκρατικές διώξεις και απολύσεις συνδικαλιστών που έχει εξαπολύει η εργοδοσία στην περιοχή. Αφορμή, η σημερινή εκδίκαση, στο Πρωτοδικείο Αμφισσας, της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι απολυμένοι συνδικαλιστές της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών κατά της διοίκησης της Ενωσης.

«Με την παρουσία μας, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΕΚ Φωκίδας, να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στη διάλυση και το ξεπούλημα ή κλείσιμο της ΕΑΣ που προωθούν τα πρασινογάλαζα συνεταιράκια και τα κόμματά τους και να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης στην προσπάθεια κυβέρνησης - εργοδοσίας να καταργήσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες».

«Βιομέκ»

Στη μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης εργασίας μπαίνουν σωματείο και εργαζόμενοι στην επιχείρηση μεταλλικών κατασκευών ΒΙΟΜΕΚ (θυγατρικής της ΤΕΡΝΑ) στο Αλιβέρι, μετά την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και την άρνησή της να απαντήσει στα αιτήματα των μεταλλεργατών. Από σήμερα, στις 6 το πρωί, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου, απαντάνε με δύο 24ωρες απεργίες (σήμερα Πέμπτη 16/6 και αύρο Παρασκευή 17/6). Τις κινητοποιήσεις αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων την προηγούμενη Κυριακή και εξουσιοδότησε το ΔΣ του σωματείου να αποφασίσει την κλιμάκωση του αγώνα σε περίπτωση που συνεχιστεί η αδιαλλαξία της εργοδοσίας.

Το σωματείο μεταξύ άλλων διεκδικεί και το σταμάτημα της εργολαβοποίησης. Η εταιρία από την πλευρά της, μετά τη συγχώνευσή της με την ΤΕΡΝΑ, προσπαθεί να μειώσει το μόνιμο προσωπικό και να το αντικαταστήσει με εργολαβίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ