ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΕΡΝΟ« ΑΝΤΙΟ» ΣΤΟΝ Α.ΚΟΥΝΙΑΛ
«Η ζωή έχει τέλος ο Αγώνας ποτέ!»

Μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές συγκεντρώσεις από την Επανάσταση των Γαριφάλων

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καθώς προσέρχεται για το τελευταίο «αντίο» στον κομμουνιστή ηγέτη
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ καθώς προσέρχεται για το τελευταίο «αντίο» στον κομμουνιστή ηγέτη
Λισαβόνα, 15 Ιούνη. Χιλιάδες και χιλιάδες κόσμου, εργάτες, αγρότες, νεολαίοι, άνθρωποι όλων των ηλικιών συνόδεψαν τον Αλβαρο Κουνιάλ μέχρι το κοιμητήριο του Αλτου ντε Σάου Ζοάου, στου οποίου το κρεματόριο αποτεφρώθηκε η σορός του, σύμφωνα με την επιθυμία του.

Συνοδοί του μέχρι το τέλος μαζί με τα μέλη της ΚΕ του ΠΚΚ, η αδερφή του Ευγενία Κουνιάλ, η γυναίκα του Φερνάντα Μπαρόσο, και η κόρη του Ανα Κουνιάλ, οι ξένες αντιπροσωπείες - ανάμεσά τους και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ και Νίκο Σερετάκη μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων - από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, τη Μοζαμβίκη, τη Γουινέα Μπισάου, το Πράσινο Ακρωτήρι, την Ιταλία. Παραβρέθηκαν επίσης οι Αντόνιο Κόστα και Βιέρα ντα Σίλβα, υπουργοί Εργασίας και Εσωτερικών αντίστοιχα εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, καθώς και εκπρόσωποι των κομμάτων της Πορτογαλίας.

Η κυβέρνηση κήρυξε τη μέρα της κηδείας μέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες κυμάτιζαν μεσίστιες στη χώρα, ενώ δεκάδες συλλυπητήρια μηνύματα έφτασαν από όλο τον κόσμο στην έδρα της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ.

Από την Τρίτη 14 Ιούνη το μεσημέρι η σορός του βρισκόταν στα γραφεία της Επιτροπής Πόλης Λισαβόνας του Πορτογαλικού ΚΚ, εκτεθειμένη σε λαϊκό προσκύνημα. Την ημέρα της κηδείας οι ξένες αντιπροσωπείες μετέβησαν στο χώρο και απέδωσαν τιμές, σχηματίζοντας τιμητική φρουρά. Παρά το γεγονός ότι είχε ανακοινωθεί πως η νεκρώσιμη πορεία θα ξεκινούσε από την πλατεία της Χιλής, αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, από το πρωί πλήθος κόσμου συνέρεε γεμίζοντας ασφυκτικά τους δρόμους μπροστά από το κτίριο του ΠΚΚ.

Οι υψωμένες γροθιές αποχαιρετούν και δίνουν όρκο για τη συνέχεια
Οι υψωμένες γροθιές αποχαιρετούν και δίνουν όρκο για τη συνέχεια
Στις 16.00 η σορός του Πορτογάλου κομμουνιστή ηγέτη βγαίνει από το κτίριο στους ώμους μελών της ΚΕ, μεταξύ των οποίων και ο ΓΓ του κόμματος, Ζερόνυμο ντε Σόουσα, και γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα, με μια βροχή από κόκκινα γαρίφαλα και συνθήματα. Το πλήθος είναι τέτοιο που ανατρέπει κάθε σχεδιασμό και αναγκάζει το αμάξι με τη σορό να ακολουθήσει την πορεία που σχηματίζεται στους δρόμους της Λισαβόνας. Από κοντά δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, που μεταδίδουν ζωντανά όλη την εκδήλωση.

Η πορεία συναντιέται με ένα γιγαντιαίο πλήθος που περιμένει στην πλατεία της Χιλής σε μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές συγκεντρώσεις από την Επανάσταση των Γαριφάλων το 1974, όπως σχολιάζουν οι δημοσιογράφοι. Με γροθιές σηκωμένες, κόκκινες σημαίες και γαρίφαλα στα χέρια σχηματίζεται μια εντυπωσιακή πομπή, ένα λαϊκό προσκύνημα, που μετατρέπεται σε μαχητική διαδήλωση, σε υπόσχεση συνέχισης του αγώνα.

Ενα αυτοσχέδιο πλακάτ στα χέρια ενός γέροντα λέει «Η ζωή έχει τέλος - ο Αγώνας ποτέ!», ενώ ένας νεολαίος κρατά μια επιγραφή που υπόσχεται «Δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ». Τα μπαλκόνια στους γύρω δρόμους γεμάτα με κόσμο, τα πεζοδρόμια πλημμυρισμένα από εργαζόμενους που σταματούν τη δουλιά τους μέχρι με περάσει η πορεία... Οι δρόμοι της Λισαβόνας δονούνται από τα συνθήματα: «Ο αγώνας συνεχίζεται!», «Κουνιάλ, ο λαός είναι μαζί σου!», «Και τώρα και πάντα ο Κουνιάλ θα 'ναι παρών!», «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος», «Εδώ φαίνεται η δύναμη του ΚΚ», «Είμαστε πολλές πολλές χιλιάδες για να δώσουμε συνέχεια στον Απρίλη».

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Λισαβόνας από το κόκκινο ποτάμι
Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Λισαβόνας από το κόκκινο ποτάμι
Χρειάστηκαν δυόμισι ώρες για να φτάσει η πομπή στο κοιμητήριο του Αλτου ντε Σάου Ζοάου στη Βορειοανατολική Λισαβόνα και η σορός του να μπει στο κρεματόριο. Χιλιάδες κόσμου τον αποχαιρετούν τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο της χώρας και τη Διεθνή, αλλά και τραγούδια της αντιδικτατορικής πάλης, με την υπόσχεση και τη δέσμευση πως ο αγώνας συνεχίζεται και θα νικήσουμε!

«Ο αγώνας συνεχίζεται»

Ο ύστατος χαιρετισμός στον Αλβαρο Κουνιάλ, από τον ΓΓ του ΠΚΚ, Τζερόνιμο ντε Σόουζα

Λιτό και σεμνό το στερνό «αντίο» στον Αλβαρο Κουνιάλ. Χωρίς ομιλίες, μόνο με ένα σύντομο χαιρετισμό από τον ΓΓ του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Τζερόνιμο ντε Σόουζα, λίγο πριν η σορός του διασχίσει για τελευταία φορά τους δρόμους της Λισαβόνας και καταλήξει στην πλατεία Χιλής, όπου και αποτεφρώθηκε.

«Ο σύντροφος Αλβαρο Κουνιάλ πέθανε. Ο φυσικός του θάνατος μας προκάλεσε τεράστια θλίψη και πόνο. Οι κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι, ο πορτογαλικός λαός, το κομμουνιστικό και επαναστατικό κίνημα έχασαν έναν σπουδαίο άνθρωπο, έναν άνθρωπο που συνέβαλε στην οικοδόμηση του απελευθερωτικού σκοπού», ανέφερε στην αρχή του χαιρετισμού του ο ΓΓ του ΠΚΚ και συνέχισε: «Η ζωή ενός ανθρώπου είναι πάντα μία σύντομη στιγμή στην ιστορική διαδικασία της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή είναι η περίπτωση του συντρόφου Αλβαρο. Παρ' όλα αυτά, είχε το προνόμιο να ζήσει σε μία εποχή και έναν αιώνα όπου έλαβαν χώρα πολλά σπουδαία γεγονότα, όταν είχαμε σημαντικές και συναρπαστικές διαδικασίες και επιτεύγματα, καθώς και τραγικές ανατροπές και ήττες.

Εζησε αυτούς τους καιρούς όχι μόνο ως παρατηρητής και ερμηνευτής των γεγονότων, αλλά διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα για ελευθερία του λαού και για δημοκρατία στη χώρα του, μην εγκαταλείποντας ποτέ το διεθνιστικό του όραμα και τις διαστάσεις του.

Η πολιτική πρακτική της συλλογικής δράσης του κόμματος, της οποίας ήταν ο κύριος οικοδόμος και ερμηνευτής, σε συνδυασμό με την εμβριθή και εξαιρετική αφομοίωση του μαρξισμού - λενινισμού, στη διττή του διάσταση της ερμηνείας και μετασχηματισμού του κόσμου, έκανε τον σύντροφο Αλβαρο Κουνιάλ έναν πολιτικό διανοητή, μέγιστου διαμετρήματος για την Πορτογαλία του 20ού αιώνα».

«Στο πλαίσιο της μεγάλης συλλογικής δράσης, που εξαρχής και πάντα ενστερνιζόταν και στης οποίας την οικοδόμηση βοήθησε με την ευφυία του, το πολιτικό, ιδεολογικό, ηθικό και φυσικό του κουράγιο, ο σύντροφος Αλβαρο Κουνιάλ συνέβαλε σημαντικά στις ιστορικές διαστάσεις του αγώνα του πορτογαλικού λαού για την ανατροπή της φασιστικής δικτατορίας και το όνομά του πάντα θα είναι άρρηκτα δεμένο με την πορτογαλική επανάσταση της 25ης Απριλίου»... «Η επαναστατική του αποφασιστικότητα, η αποφασιστικότητά του στην υπεράσπιση των αρχών και η σκληρότητα των πολλών μαχών συχνά απέκρυπταν την ουμανιστική του διάσταση, τη συμπαράστασή του προς τους αδύναμους, τους φτωχότερους και τους εκμεταλλευόμενους και ειδικά προς τα παιδιά, η συγκινητική στοργή του προς τα οποία προκαλούσε έκπληξη, αφού φαινόταν να έρχεται σε φαινομενική αντίθεση με την ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που επιδείκνυε».

Και ο Τζερόνιμο ντε Σόουζα καταλήγοντας τόνισε:

«Νιώθουμε τον πόνο της απώλειας. Μας λείπει ο σύντροφος Αλβαρο!

Και αυτός είναι ο λόγος που η φιγούρα και η προσωπικότητά του θα μείνουν στη μνήμη και την καρδιά μας.

Αλλά το παράδειγμά του, το έργο του, δε θα πεθάνουν, διότι θα κάνουμε αυτό που θα ευχόταν να κάνουμε: χωρίς προσωποποιημένη ειδωλοποίηση, χωρίς δογματικές προσλήψεις ή φιλολογικές ερμηνείες των ιδεών του και του έργου του, θα τα χρησιμοποιήσουμε ως εργαλεία με στέρεη εφαρμογή στην πραγματικότητα, στη ζωή, στην πάλη, στα ιδανικά και τους στόχους του κόμματος.

Ναι, μας λείπει!

Αλλά όπως συνήθιζε και ο ίδιος να λέει, το κλειδί για ένα μέλλον ενίσχυσης και αύξησης της επιρροής του κόμματός μας, πέρα από τις ιδιαίτερες ικανότητες του ενός ή του άλλου μέλους, ή αυτού ή του άλλου ηγέτη, θα βρίσκεται πάντοτε βασικά στη συλλογική μας ικανότητα, στην ενότητα και τη συνοχή μας. Στη δυνατότητά μας να δενόμαστε με τους εργαζόμενους και το λαό, να ζούμε τα προβλήματά του και τα οράματά του και να μαχόμαστε για τη λύση και την υλοποίησή τους, δίνοντας τον εθνικό μας αγώνα ως την καλύτερη συνεισφορά για την ανάπτυξη της διεθνικής μας δράσης και διάστασης και τη σχέση με τα κομμουνιστικά κόμματα, τις επαναστατικές και προοδευτικές δυνάμεις.

Θα προσπαθήσουμε, όπως φιλοδοξούσε, να διεκδικήσουμε την πραγμάτωση του σκοπού μιας προωθημένης δημοκρατίας στο κατώφλι του 21ου αιώνα, έχοντας στον ορίζοντα την οικοδόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερης από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, το να οικοδομηθεί ένας σοσιαλισμός βασισμένος πάνω στις πεποιθήσεις, τις αξίες, τα ιδανικά και το έργο της ζωής του Αλβαρο Κουνιάλ έως και την τελευταία του στιγμή.

Η ανώτερη πολιτική, ιδεολογική, διανοητική και ανθρώπινη διάσταση του συντρόφου Αλβαρο Κουνιάλ εντυπώθηκε μόνιμα σε αυτό το κόμμα που είναι δικό μας, σε αυτή την αδελφωμένη και αλληλέγγυα συλλογικότητα, που ενώνεται σε μια τεράστια αγκαλιά συντροφικότητας και φιλίας.

Οπως διατύπωσε γραπτώς ως τελευταία του επιθυμία, δε θα υπάρξουν ομιλίες κατά τη διάρκεια της κηδείας του. Θα τον ευχαριστούσε ιδιαιτέρως, εάν ήταν δυνατόν ή όχι, αυτή την ημέρα, να υπάρξει προσωπικός χαιρετισμός από τους συντρόφους του "απ' τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος έως τους πιο απλούς και ανώνυμους συντρόφους", με τους οποίους, πριν και μετά την 25η Απριλίου, αγωνίστηκαν μαζί μέχρι την τελευταία ημέρα της ζωής του. Καθώς και από τα μέλη της οικογένειάς του που αγαπούσε πολύ, "την πολυαγαπημένη του κόρη και τα παιδιά της, την αδελφή του, τη σύντροφό του, πολυαγαπημένες γυναίκες και άλλα κοντινά συγγενικά του πρόσωπα" καθώς "επίσης φίλους πολιτικά άστεγους" και "άντρες, γυναίκες και νέους που ήρθαν με εκτίμηση και σεβασμό" και "άλλους που μπορεί να ήθελαν να είναι παρόντες, σεβόμενοι τη ζωή του ως κομμουνιστή, με προσόντα αλλά και ελαττώματα, με πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα, όπως κάθε άλλη ανθρώπινη ύπαρξη".

Η Κεντρική Επιτροπή του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμματος είναι βέβαιη και πεπεισμένη ότι τόσο σήμερα όσο και αύριο, οι κομμουνιστές, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, οι Πορτογάλοι δημοκράτες και πατριώτες, αποτίοντας φόρο τιμής και λέγοντας στερνό "αντίο" στον σύντροφο Αλβαρο Κουνιάλ θα σεβαστούν την τελευταία του ευχή.

Με νέα αλλά πάντα την ίδια βεβαιότητα και δέσμευση. Για εμάς, τους κομμουνιστές της εποχής μας, ο αγώνας συνεχίζεται!».

Ate amanha camaradas. . . (Μέχρι αύριο σύντροφοι)

Με τι λόγια, τι λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει αυτό που ζήσαμε καθώς συνοδεύαμε, μαζί με χιλιάδες και χιλιάδες, τον Αλβαρο Κουνιάλ στο κοιμητήριο του Αλτου ντε Σάου Ζοάου της Λισαβόνας;

Πού βρέθηκε τόσος κόσμος, τόση ψυχή, τόσο χρώμα από τόσες καρδιές ώστε να στρωθεί κόκκινος διάδρομος αντάξιος να βαδίσει ο Αλβαρο Κουνιάλ τα στερνά του βήματα; Πού βρήκε τόση ζωή ο απέναντι γέροντας, που βαδίζει κουτσαίνοντας επί δυόμισι ώρες στηριζόμενος στις δυο του πατερίτσες; Πού βρέθηκαν τόσα δάκρυα σε μάτια, που ίσως δε δάκρυσαν ποτέ; Πού βρήκε τόση δύναμη το κοριτσάκι - είναι δεν είναι 4 χρόνων - που κρέμεται από το μπαλκόνι του δεύτερου ορόφου και φωνάζει με όλη του τη φωνή «ΠΚΚ - ΠΚΚ», «Πε-Σε-Πε, Πε-Σε-Πε»; Πού βρέθηκαν τόσα γαρίφαλα, τόσα κόκκινα γαρίφαλα, μια κόκκινη βροχή που ραίνει την πομπή λες κι είμαστε πίσω στον Απρίλη του '74;

Τι μας έσφιγγε πιο δυνατά, ο Πορτογάλος σύντροφός μας που μας αγκάλιαζε ή ο κόμπος που ανέβαινε στο λαιμό, σαν συγκινημένος μάς θύμιζε πως το τελευταίο κείμενο του Κουνιάλ ήταν για τον Χαρίλαο Φλωράκη: «Είμαι σίγουρος ότι η μεγάλη υπόθεση της λευτεριάς και του κομμουνισμού, στην οποία ο σύντροφος Φλωράκης αφιέρωσε τη ζωή του, θα νικήσει. Ως το αποτέλεσμα της πάλης των εργατών και των λαών όλου του κόσμου και της διεθνιστικής τους αλληλεγγύης».

Οχι, αυτή η μέρα δεν είναι η «θλιβερότερη μέρα στην ιστορία του Πορτογαλικού ΚΚ» όπως μεταδίδει ο εκφωνητής πίσω μας, καμία μέρα αγώνα δεν είναι θλιβερή, ειδικά ετούτη. Δίπλα μας αγρότες από το Αλεντέζο, πιο πέρα μεταλλεργάτες από το Σεϊσάλ, λίγο πιο πάνω οι νεολαίοι σκαρφαλωμένοι στα δέντρα και τα μνήματα να τον υποδέχονται με το ίδιο πάντα σύνθημα «Νεολαία κομμουνιστική, μαρξιστική - λενινιστική!», δεκάδες χιλιάδες ένα φουσκωμένο κόκκινο ποτάμι τραγουδά τη «Διεθνή», μαζί του κι εμείς.

Μέχρι αύριο σύντροφέ μας... μέχρι να ξημερώσει το σοσιαλιστικό αύριο. Με τη γροθιά σηκωμένη, ο αγώνας συνεχίζεται!


Ν. Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ