ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία

Να βάλουν φρένο στην επίθεση, διεκδικώντας ταυτόχρονα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καλεί τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ

Να κλιμακώσουν την πάλη τους σε ταξική κατεύθυνση καλούν τους τραπεζοϋπαλλήλους οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ
Να κλιμακώσουν την πάλη τους σε ταξική κατεύθυνση καλούν τους τραπεζοϋπαλλήλους οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ
Με νέα 48ωρη απεργία σήμερα Παρασκευή και την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και των τραπεζιτών που - με τις πλάτες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών - στοχεύουν στην ολοκληρωτική ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των τραπεζοϋπαλλήλων. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου δίνουν τη μάχη για την κλιμάκωση του αγώνα, αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, ότι η αποτελεσματικότητά του κρίνεται από το περιεχόμενο, τους στόχους και τον τρόπο οργάνωσής του. Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια, οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστάτησαν τις προηγούμενες μέρες για τη συγκρότηση Απεργιακής Επιτροπής με τη συμμετοχή εργαζομένων στις τράπεζες.

Ο Γ. Ποντικός, στέλεχος της ΕΣΑΚ Εργαζομένων στις τράπεζες και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, δήλωσε σχετικά στο «Ρ»: «Ο αγώνας πρέπει να αποκτήσει άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Να προβάλλει την απαίτηση για άμεση κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν τη βάση για την ένταση της σημερινής αντιασφαλιστικής επίθεσης. Να συνδέσουμε τον αγώνα μας με γενικότερα αιτήματα που έρχονται σε σύγκρουση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Να συντονίσουμε τη δράση μας με όλους τους εργαζόμενους, στην κατεύθυνση όξυνσης της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Το περιεχόμενο αυτό πρέπει να εκφραστεί και από ανάλογες μορφές αγώνα. Να υπάρχει διαρκής ενημέρωση των εργαζομένων, μέσα από γενικές συνελεύσεις να δημιουργούνται απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, με στόχο να βγουν στο προσκήνιο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και όχι οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες σε κάμερες και τηλεοπτικά παράθυρα».

Ανερυθρίαστοι δημαγωγοί...

Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επιχείρησε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ σε χτεσινή της συνέντευξη Τύπου. Ενώ είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μαζί με τους τραπεζίτες μεθοδεύει το σάρωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των τραπεζοϋπαλλήλων, εφαρμόζοντας τον αντιασφαλιστικό νόμο 3029 του ΠΑΣΟΚ, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης δεν υλοποιούν τον αντιασφαλιστικό νόμο. Ο λόγος είναι ότι η πλειοψηφία όχι μόνο στηρίζει το νόμο 3029, αλλά απαιτεί και την πλήρη εφαρμογή του στον κλάδο. Στηρίζει, έτσι, ανοιχτά την ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, κάτι, όμως, που προσπαθεί να κρύψει από τους εργαζόμενους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ - ΛΑΡΙΣΑ
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Την κατάπτυστη σύμβαση καταγγέλλουν με τις υπογραφές τους 77 εργαζόμενοι του Οργανισμού

Την αποφασιστικότητά τους ν' αγωνιστούν για να μην υλοποιηθεί η κατάπτυστη συμφωνία για τον ΟΤΕ, διαμηνύουν 72 εργαζόμενοι του Οργανισμού στη Λάρισα με την υπογραφή τους στο κείμενο της Ομάδας Πρωτοβουλίας που συγκροτήθηκε στο νομό ενάντια στις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

«Με τον αγώνα μας - τονίζουν - μπορούμε να τους σταματήσουμε, να μην οδηγηθούμε σε εργασιακό μεσαίωνα» και επισημαίνουν την αναγκαιότητα να συγκροτηθούν Επιτροπές Αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς. Ανάλογο κείμενο με τις υπογραφές 133 εργαζομένων από το Νομό Μαγνησίας δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Το κείμενο της Ομάδας Πρωτοβουλίας αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή κανένας εργαζόμενος δεν μπορεί ν' αναρωτιέται για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Η καμπάνα χτυπάει και για τον ιδιωτικό και για το δημόσιο τομέα. Χτυπάει για το σύνολο των εργαζομένων. Με αφορμή την κατάπτυστη σύμβαση στον ΟΤΕ, που αποτελεί πιλότο για συνολικό ξεκλήρισμα των εργατικών κατακτήσεων όλης της εργατικής τάξης, δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά, η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, στις Ομοσπονδίες και στα σωματεία βρίσκεται αντίθετη με τα συμφέροντά μας και στρώνουν το χαλί για τις ανατροπές που συντελούνται. Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα ν' αναλάβουμε αποφασιστικά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα κατά χώρο. Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να τους προετοιμάσουμε για αγώνες που θα αποφασιστούν μέσα από γενικές συνελεύσεις. Να υπερασπιστούμε το δικαίωμα για σταθερή δουλιά. Την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων, την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, του σταθερού χρόνου εργασίας, να υπερασπίσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Με τον αγώνα μας μπορούμε να τους σταματήσουμε, να μην οδηγηθούμε σε εργασιακό μεσαίωνα. Οι εργαζόμενοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ζητάμε να παρθεί πίσω αυτή η κατάπτυστη συμφωνία και θ' αγωνιστούμε με κάθε μέσο να μην υλοποιηθεί».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων της Λάρισας, ενόχλησαν ιδιαίτερα τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών τους οργάνων, που εμπόδισαν ακόμα και τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου της ΠΕΤ - ΟΤΕ του νομού, αν και είχε παρθεί σχετική απόφαση κατά πλειοψηφία από τη διοίκησή του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταγγέλλει την επίθεση

Την αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης που αποφάσισε με το έτσι θέλω την ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας.

Οπως υπογραμμίζει, η ενέργεια αυτή κινείται στα γενικότερα σχέδια ξεπουλήματος δημοσιοποιημένων επιχειρήσεων με την απαλλαγή των τραπεζών από το ασφαλιστικό κόστος, που θα κληθεί να πληρώσει ο κρατικός προϋπολογισμός, δηλαδή ο λαός, προκειμένου να ξεπουληθούν ευκολότερα στο κεφάλαιο.

«Παράλληλα, συνεχίζει, πλήττονται ασφαλιστικά - συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων στις τράπεζες και χωρίζονται σε κατηγορίες όσοι ασφαλίστηκαν προ και μετά το 1993. Η ένταξη στο ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ θα έχει βαριές οικονομικές επιπτώσεις στο ΙΚΑ που ως γνωστό αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα».

Η Ομοσπονδία καλεί τους συνταξιούχους να είναι σε άμεση επιφυλακή, γιατί όπως υπογραμμίζει, το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό.

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΤΕ
Ομολογεί τον εργασιακό μεσαίωνα

Την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στον ΟΤΕ, προανήγγειλε ουσιαστικά χτες ο Π. Βουρλούμης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.

Μιλώντας στην 53η Τακτική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ ο Π. Βουρλούμης, επισήμανε με έμφαση ότι «με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την ΟΜΕ - ΟΤΕ για την εθελούσια έξοδο, ανοίγει ο δρόμος για να προχωρήσει η ριζική αναδιοργάνωση σε όλους τους τομείς». Εσπευσε δε να διευκρινίσει ότι «ριζική αναδιοργάνωση», πρωτίστως σημαίνει «μείωση του ευρύτερου λειτουργικού κόστους και αύξηση της παραγωγικότητας». Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ο Π. Βουρλούμης - ο οποίος σημειωτέον δεν παρέλειψε να επαινέσει τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ για την ουσιαστική στήριξη που του παρέχει στα σκληρά αντεργατικά μέτρα που προωθούνται στον Οργανισμό - ομολογεί κυνικά ότι μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης και του ίδιου, είναι η εφαρμογή ενός εργασιακού μοντέλου στον ΟΤΕ, σύμφωνα με το οποίο, λιγότεροι εργαζόμενοι, με μικρότερες αμοιβές, θα «παράγουν» περισσότερα κέρδη για τους ιδιώτες - μετόχους του.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Δική σας υπόθεση η απεργία

Την ανάγκη η ενότητα των εργαζομένων να αναδεικνύει τις αιτίες και να συγκρούεται με τους υπαίτιους της αντιλαϊκής πολιτικής και όχι να εκτονώνει και να αμβλύνει τις αντιδράσεις τους, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (ΕΚΑ), εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στον απεργιακό αγώνα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης από την κυβέρνηση - η οποία επιδιώκει να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Εαρινής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ -, επικυρώνονται στο Ασφαλιστικό, τον εργάσιμο χρόνο, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.

Το ΕΚΑ καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες να κάνουν δικιά τους υπόθεση τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, με μείωση των ορίων ηλικίας και αύξηση των συντάξεων, ενιαίο Ταμείο κύριας και ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ