ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΗΒΑ
Νέο δάνειο - βρόχος για το δήμο

Νέο δάνειο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ, προτίθεται να πάρει η διοίκηση του Δήμου Θήβας (στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) για να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει εξαιτίας των ακολουθούμενων κυβερνητικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των διοικήσεων του Δήμου. Δάνειο, που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης, με την αύξηση της τοπικής φορολογίας.

Τα συνεχή δάνεια που έχουν συνάψει οι διοικήσεις του Δήμου θα βαραίνουν τους δημότες μέχρι το... 2017! Και σα να μην έφτανε αυτό, την περασμένη Τρίτη ο δήμαρχος της πόλης, Α. Σκούμας, (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) και η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου που στηρίζεται από το ΣΥΝ και το στέλεχός του, πρώην δήμαρχο Θήβας Κ. Κουρκούτη, συγκάλεσαν έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με θέμα την... αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου. Η «διεκδικητική» πρόταση της διοίκησης ήταν η... «επίσκεψη στον αρμόδιο υπουργό». Απέναντι σε αυτή την πολιτική ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Αγγελόπουλος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, σημείωσε την ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισης της κατάστασης.

Ο Δήμος Θήβας έχει προχωρήσει στη σύναψη δανείων:

  • το 2002 από την Εμπορική, ύψους περίπου 426 εκατ. δρχ.
  • το 2003 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ύψους 2,376 δισ. δρχ.

Ο δήμος είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει κάθε χρόνο για τα παραπάνω δάνεια, το ποσό των 982.000 ευρώ!

Επίσης, η Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης έχει υπερδανιστεί το ποσό των 6.974.309 ευρώ, ενώ άλλες τρεις δημοτικές επιχειρήσεις έχουν φαλιρίσει και υποχρεούνται να πληρώσουν ως το τέλος του 2005, 800.000 ευρώ. Τέλος, οι οφειλές του δήμου ως το 2002, προς τρίτους (εργολάβους, προμηθευτές κλπ) είναι 2,5 εκατ. ευρώ. Αφού κατέβαλε, σε δύο δόσεις, το 50% περίπου της οφειλής, σήμερα οφείλει 1,3 εκατ. ευρώ.

Μετά το 1995 και ο Δήμος Θηβαίων ίδρυσε τρεις δημοτικές επιχειρήσεις και προσέλαβε προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή αξιοποιώντας προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι επιχειρήσεις αυτές έξι χρόνια μετά βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, όπως σημειώθηκε, και χρωστάνε μισθούς 8 μηνών στους 52 εργαζόμενους. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο Γ. Φωκάς, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, «η λύση που προτείνει ο δήμαρχος για να συγχωνευτούν οι εν λόγω εταιρίες, θα τελματώσει την κατάσταση».

Από την πλευρά του ο Ν. Αγγελόπουλος, σημείωσε ότι το ΚΚΕ στηρίζει την απειθαρχία έναντι του θεσμικού πλαισίου που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επιχείρηση και ξεπουλά τις αρμοδιότητες της. Στηρίζει την ανυπακοή απέναντι σε αυτή την κατάσταση και στα κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ) που τη διαμορφώνουν είτε σαν δημοτικές πλειοψηφίες, είτε στην ΚΕΔΚΕ και στην ΕΝΑΕ, είτε στις κυβερνήσεις.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ
Υπηρετούν τις αντιλαϊκές επιλογές

Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ, απηύθυνε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε συγκέντρωση στην Καλαμαριά την περασμένη Πέμπτη

«Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί βασικό μέσο υλοποίησης των μέτρων και επιλογών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και το σύνολο των εκπροσώπων που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ υπηρέτησαν αυτή την κατεύθυνση. Γι' αυτό είναι ανάγκη τα κριτήρια της ψήφου και στις επερχόμενες τοπικές εκλογές να είναι κοινωνικοταξικά. Να χάσουν δυνάμεις τα κόμματα που υπηρετούν αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα να ενισχυθούν τα ψηφοδέλτια που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του».

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στην ΤΑ και τις θέσεις του ΚΚΕ που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στην Καλαμαριά.

Ο ομιλητής ανέφερε ότι περιορίστηκαν τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι το 1/3 των εργαζομένων στους ΟΤΑ και στις δημοτικές επιχειρήσεις του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης απασχολούνται με 8μηνες και 12μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αμείβονται με τις κατώτερες συλλογικές συμβάσεις, καταργείται το ωράριο εργασίας. Υπάρχουν δήμοι, όπως των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης στους οποίους η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και πληρώνονται με μισθούς πείνας.

«Σε αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, κινήθηκε και ο Δήμος Καλαμαριάς, βάζοντας χαράτσι στους παιδικούς σταθμούς, χτυπώντας τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις, αλλά και σχεδιάζοντας την ιδιωτικοποίηση της παραλίας της Αρετσούς».

Κόντρα σ' αυτή την πολιτική, κατέληξε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, «καλούμε τον εργαζόμενο λαό να σταθεί ενισχύοντας τις δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ. Γιατί η ενίσχυση αυτών των δυνάμεων θα συμβάλει στην ενίσχυση των αγώνων του λαϊκού κινήματος. Οι εκλεγμένοι με τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια είναι αυτοί που στήριξαν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας».

ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
«Φεσώνει» τους εργαζόμενους

Η σαφή εικόνα των συνεπειών που έχει στην καθημερινότητα των εργαζομένων η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός ενός αντιδραστικού κράτους, ήταν το κεντρικό ζήτημα που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ, την Πέμπτη το απόγευμα, στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου της Ν. Ιωνίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Γ. Δομνάκη, συνεπούς κομμουνιστή και πρώην δημάρχου της πόλης. Ο Παν. Τσουκαλάς, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτίδας ΒΑ συνοικιών της ΚΟΑ και επικεφαλής της ΔΗΠΙ («Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας») επισήμανε στη συνέχεια πως το 52% των οικονομικών αναγκών του δήμου καλύπτονται από τους δημότες, ενώ η οικονομική συνδρομή της πολιτείας διαρκώς μειώνεται. Από την επόμενη χρονιά, τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς θα φτάσουν τα 95 ευρώ, όταν το 2000 οι γονείς δεν πλήρωναν τίποτα. Η δημοτική αρχή Ν. Ιωνίας αντί να διεκδικήσει όσα χρωστά το κράτος στο δήμο, αυξάνει τα δημοτικά τέλη και παίρνει δάνεια. Οι ελεύθεροι και δημοτικοί χώροι χάνονται.

Ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής, επισήμανε την ανάγκη της ενημέρωσης των δημοτών. Να μαθαίνουν ποιος ψήφισε και τι, πώς οι αποφάσεις που ψηφίστηκαν σε δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια έχουν επιπτώσεις στη ζωή του, τόνισε χαρακτηριστικά. Ο ψηφοφόρος δε θα κρίνει αν ο δήμαρχος, ο κοινοτάρχης ή ο νομάρχης έφτιαξε ένα γήπεδο, που έτσι κι αλλιώς μπορεί να γίνει, αλλά ποια είναι η στάση της τοπικής αρχής σε όλες τις εξελίξεις, όπως π.χ. η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αν και πώς η τοπική αρχή αντιτάχτηκε στη νέα τάξη πραγμάτων, πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
«Πιλότος» στο ξεπούλημα

Να συγκρουστούν με την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης όπως εκφράζεται μέσα από τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ταυτόχρονα να ενισχύσουν την πολιτική της αγωνιστικής συσπείρωσης και δράσης, στηρίζοντας τους συνδυασμούς που συμμετέχει το ΚΚΕ στις τοπικές εκλογές, κάλεσε το λαό και τη νεολαία της πόλης των Ιωαννίνων η ΝΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ολες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που συντελέστηκαν και συντελούνται είναι αποτέλεσμα των κεντρικών πολιτικών επιλογών της οικονομικής ολιγαρχίας της Ευρώπης και της χώρας μας. Φέρουν τη σφραγίδα της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην Αυτοδιοίκηση. Με πολιτικά κριτήρια πρέπει να αξιολογήσει και να καταδικάσει ο λαός και η νεολαία αυτά τα κόμματα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Θ. Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μιλώντας τέλος για τη δημοτική αρχή των Ιωαννίνων τόνισε: «Κατέχει θέση πρωτοπορίας αφού ξεπουλά βασικά κομμάτια δημοτικής δημόσιας περιουσίας, όπως το ΞΕΝΙΑ, την ΟΑΣΗ, το ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΟ ΣΑΛΟΝΙ σε επιχειρηματίες και δικαιολογημένα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μπορούν να θεωρούν το δήμο "πιλότο" στο ξεπούλημα. Από την πλευρά της, συνέχισε, η νομαρχιακή αρχή αρκείται στην διαχείριση των ελάχιστων κονδυλίων και δε διεκδικεί βασικά έργα υποδομής όπως ΧΥΤΑ, αντιπυρικά, αντιπλημμυρικά, κυκλοφοριακά, έργα αθλητισμού και πολιτισμού», σημείωσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συγκέντρωση αύριο στην Παλλήνη

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις - συζητήσεις που διοργανώνει το ΚΚΕ, σε όλη την Ελλάδα, με θέμα τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις θέσεις του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αύριο Κυριακή 19 Ιούνη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 11 το πρωί στην Παλλήνη.

Από την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιούνη, συνεχίζονται και οι εκδηλώσεις της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ) του ΚΚΕ. Την Τρίτη στις 7 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση - συζήτηση στο θέατρο «ΠΕΡΟΚΕ» (πλατεία Καραϊσκάκη, στο σταθμό μετρό «Μεταξουργείο») με θέμα «Οι εξελίξεις στην ΤΑ - ο ρόλος του Δήμου της Αθήνας - Οι θέσεις του ΚΚΕ», με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΑ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ