ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Ιούνη 2005
Σελ. /32
Μουσικοθεατρικά δρώμενα
  • Μέχρι τις 25 Ιούνη θα παίζεται στο «Περοκέ» ο «Ασυλλόγιστος» του Μολιέρου, ενώ στη συνέχεια, θα εμφανιστεί στα μεγάλα θεατρικά φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα. Η μετάφραση είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, η σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη, τα σκηνικά του Γιάννη Ματαράγκα, τα κοστούμια της Αννας Μαχαιριανάκη. Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Οδυσσέας Σταμούλης, Τζώνης Θεοδωρίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Μαίρη Βλουτή, Μάκης Αρβανιτάκης, Γιάννης Κατσάμπας, Γιώργος Λαμπάτος, Στέλιος Καλαθάς, Κέλλυ Καράνταη, Γιάννος Θεοδούλου. Ο «Ασυλλόγιστος» είναι το πρώτο έργο του Μολιέρου και συγκεντρώνει όλα τα ευρήματα και τη μεθοδολογία της κομέντια ντελ άρτε, την οποία μελέτησε ο Μολιέρος, περιοδεύοντας με ένα θίασο για πολλά χρόνια.
  • Το γνωστό μιούζικαλ «Γοργόνες και μάγκες» σε θεατρική διασκευή παρουσιάζεται σήμερα και αύριο, στις 9 το βράδυ, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού (Ιωαννίνων και Καπανέως), με ηθοποιούς νέα παιδιά από 17 χρονών και πάνω. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
  • Την Τρίτη πραγματοποιείται η συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου, στις 9 μ.μ., στο Μουσείο Μπενάκη - κτίριο οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138), όπου θα παρουσιάσει τη δουλιά του πάνω στους «Αχαρνής» και τον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Συμμετέχουν μέλη του χοροθεάτρου «Ροές», σε χορογραφίες της Σοφίας Σπυράτου. Είσοδος ελεύθερη.
  • Στο περιβαλλοντικό πάρκο Ιλίου, παρουσιάζεται το «Ηπειρωτικό Σεργιάνι» με το συγκρότημα του Νίκου Φιλιππίδη (κλαρίνο) και στο τραγούδι τον Ηλία Κόντη και την Ανθούλα Νούση.
Εικαστικές αποδράσεις
Κεραμικά της Α. Λεκατσά
Κεραμικά της Α. Λεκατσά
  • Στην γκαλερί «Χριστίνα Καρελλά» (Αλεξ. Παπαναστασίου 3, Ν. Ψυχικό), παρουσιάζεται η κεραμική δημιουργία της Αντωνίας Λεκατσά. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 16/7.
  • Αναζητώντας έναν «Κοινό Τόπο» ανάμεσα στην εικαστική έκφραση, στο θέατρο και στην αρχιτεκτονική, 14 εικαστικοί καλλιτέχνες εκθέτουν (22/6 - 17/7) τα έργα τους στο θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου και Λένορμαν). Οι: Βασίλης Βασιλακάκης, Ανδρέας Βούσουρας, Δημήτρης Γκιζίνος, Βαγγέλης Γκόκας, Γιώργος Διβάρης, Δημήτρης Καραντινόπουλος, Κατερίνα Μπαραμπούτη, Ευαγγελία Μπασδέκη, Σωτήρης Πανουσάκης, Τάκης Πουλόπουλος, Ελευθερία Ρούσου, Παναγιώτα Τζαμουράνη, Κώστας Τσώλης, Εφη Φουρίκη, εξερευνούν το χώρο του θεάτρου, που δεν είναι απλά χώρος υποδοχής των έργων, αλλά αιτία δημιουργίας τους. Στη διάρκεια της έκθεσης θα γίνονται, κάθε Τετάρτη, ειδικές βραδιές με performance, live μουσική, συζητήσεις κ.ά.
  • Ο λόγος των Γάλλων ποιητών του 19ου και 20ού αιώνα συναντά τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των φοιτητών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, στην έκθεση «Ποίηση σε Εικόνες», που φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η έκθεση (έως 8/7) δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν πως η ποίηση των Charles Baudelaire, Stephane Mallarme, Paul Verlaine, Paul Varery, Guillaume Apollinaire, Andre Breton, Louis Aragon κ.ά, μετουσιώνεται σε έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και κολάζ, αποδεικνύοντας ότι η εικόνα μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος ερμηνείας του ποιητικού λόγου.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Δημήτρης Καΐλας: «Κάτω από τις σημαίες του Λαϊκού Στρατού»

Κυριακή Καμαρινού: «Τα "πέτρινα" Πανεπιστήμια»

Τάσος Αυγερινός: «Η μεγάλη νύχτα»

Βασίλης Γεργατσούλης: «Η Αναρά»

μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Παραδοσιακό κυπριακό πανηγύρι και το κυπριακό γιορταστικό έθιμο «Κατακλυσμός» (αλληλοβρέξιμο των πανηγυριωτών) οργανώνουν (19, 20/6) στο Σχίνο Λουτρακίου, το Κέντρο Ελληνισμού Ιδρύματος Δαμιανού, το «Σπίτι της Κύπρου», οι Δήμοι Λευκωσίας και Λάρνακας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η Νομαρχία Κορίνθου, οι Δήμοι Λουτρακίου - Περαχώρας, Μεγάρων, Ασσου - Λεχαιού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σχίνου «Τα Γεράνεια». Στη γιορτή συμμετέχουν κυπριακά και τοπικά μουσικοχορευτικά συγκροτήματα, η Φιλαρμονική του Δήμου Λουτρακίου, Θέατρο Σκιών. Το διήμερο περιλαμβάνει επίσης προβολές στην αίθουσα του Ιδρύματος Δαμιανού και ξεναγήσεις.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Σαράντα ζωγραφικά έργα του Ευγένιου Σπαθάρη, φιγούρες από το Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη, καθώς και δώδεκα σκηνικά ζωγραφισμένα στο χέρι, περιλαμβάνει η έκθεση που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100). Παράλληλα, παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στο κοινό, δέκα μεγάλα σκηνικά του Σωτήρη Σπαθάρη, τα οποία δημιουργήθηκαν πριν από 55 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα φιλοξενηθούν παραστάσεις Καραγκιόζη από τον Ευγ. Σπαθάρη.

  • Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία παρουσιάζουν, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, την έκθεση φωτογραφίας «Σύγχρονη Φωτογραφία - Ελληνικό Τοπίο», στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας 2005.
μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Ξεκινά στις 21/6, σε διάφορα κεντρικά σημεία της Αθήνας, τριήμερη Γιορτή της Μουσικής, που οργανώνει ο δήμος Αθηναίων. Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (δημαρχείου), στην Τεχνόπολη, στον Εθνικό Κήπο, στις πλατείες Κλαυθμώνος, Μαβίλη, Συντάγματος, στο Γαλλικό Ινστιτούτο και αλλού, Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα θα δώσουν συναυλίες (δωρεάν). Ανάμεσά τους οι Mory Kante (Γουινέα), Nouvelle Vague (Γαλλία) Vacuum (Σουηδία), Way Out West - Nick Warren (Αγγλία), Abdullah Chhaden (Συρία), Silicone Soul (Αγγλία), Σταμάτης Κραουνάκης - «Σπείρα Σπείρα», Μιχάλης Δέλτα, «Χερουβείμ», Γιάννης Αγγελάκας, «Ανοιχτή Θάλασσα» κ.ά.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ξεκινούν την Τρίτη (7.30 μμ) στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210.3480.000) οι παραστάσεις «Χορικά '05 - Αιωνία θητεία στο κάλλος», της Ομάδας Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου «Σπείρα Σπείρα» και του Σταμάτη Κραουνάκη. Πρόκειται για είκοσι χορικά από την αρχαία τραγωδία και αττική κωμωδία, σε μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, μελοποιημένα από εννέα συνθέτες, τους Στ. Κραουνάκη, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτη Καλαντζόπουλο, Νίκο Ασλάνη, Κώστα Λειβαδά, Χρίστο Θεοδώρου, Στέφανο Κόκκαλη, Νίκο Κολλάρο, Γιάννη Χριστοδουλόπουλο. Διάρκεια μέχρι 27/6.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Ο σπουδαίος και πολυγραφότατος δημιουργός του «Γιούγκερμαν» (ένα από τα σημαντικότερα, από λογοτεχνική και κοινωνιολογικά θεματολογική άποψη μυθιστορήματα της λογοτεχνίας μας στον 20ό αιώνα), ο Μ. Καραγάτσης (Δημήτρης Ροδόπουλος), δεν κατέλιπε μόνο μυθιστορήματα, νουβέλες, συλλογές διηγημάτων, ταξιδιωτικά βιβλία, μεταφράσεις, αλλά και ένα μεγάλο όγκο κειμένων - συνεργασιών του σε περιοδικά και εφημερίδες, προπολεμικά και μεταπολεμικά. Πλήθος οι θεατρικές κριτικές, τα χρονογραφήματα, οι ταξιδιωτικές εντυπώσεις, τα εκλαϊκευτικού γνωστικού περιεχομένου κείμενά του. Ανάμεσά τους και η δημοσιευμένη (από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο του 1951 στην εφημερίδα «Βραδυνή»), διασκευή του στην ομηρική «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια». Ο Καραγάτσης, σε μια καθημερινή στήλη, εικονογραφημένη με τέσσερα σχέδια του Ι. Ρεκλείτη (ίσως επρόκειτο για ψευδώνυμο κάποιου ζωγράφου), με ένα κείμενο τριακοσίων, περίπου, λέξεων, συμπύκνωνε εκπληκτικά το ποιητικό «μεδούλι» των ομηρικών επών και ανέπλαθε παραστατικότατα τα πρόσωπα και τα επεισόδια της «Ιλιάδας» και «Οδύσσειας», καταφέρνοντας με τη μεγάλη μυθοπλαστική ικανότητά του να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη για τη συνέχεια της επόμενης μέρας. Τη γλαφυρότατη διασκευή του Καραγάτση, με γενικό τίτλο «Ο πόλεμος της Τροίας και οι περιπέτειες του Οδυσσέα», χωρισμένη σε δύο κεφάλαια (το πρώτο αντιστοιχεί στην «Ιλιάδα» και το δεύτερο στην «Οδύσσεια»), κυκλοφόρησε η «Εστία», εικονογραφημένη με σχέδια του Αλέκου Φασιανού και πρόλογο του συγγραφέα Θανάση Νιάρχου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ