ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Διεθνή προσχήματα για ανατιμήσεις

Προετοιμάζεται το «έδαφος» για γενικευμένες ανατιμήσεις, με πρόσχημα τις αυξήσεις των διεθνών τιμών του πετρελαίου

Οι εταιρίες πετρελαιοειδών τρίβουν τα χέρια τους, αφού τα παιχνίδια με τις διεθνείς τιμές των καυσίμων είναι πάντα παιχνίδια που ευνοούν τα μεγαλύτερα κέρδη τους...

Motion Team

Οι εταιρίες πετρελαιοειδών τρίβουν τα χέρια τους, αφού τα παιχνίδια με τις διεθνείς τιμές των καυσίμων είναι πάντα παιχνίδια που ευνοούν τα μεγαλύτερα κέρδη τους...
Τα νέα «ρεκόρ» ανόδου των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές και στα χρηματιστήρια παραγώγων, επαναφέρουν στη χώρα μας την «καραμέλα» των... αναπόφευκτων ανατιμήσεων, τόσο στα καύσιμα όσο και σε μια σειρά υπηρεσίες και προϊόντα, ενώ προβάλλονται και οι αρνητικές συνέπειες στην ομαλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού που είχε καταρτιστεί με δεδομένο τη μέση τιμή των 45 δολαρίων το βαρέλι. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που τα Μέσα Ενημέρωσης, οι παντογνώστες «αναλυτές», οι «παράγοντες» της αγοράς και οι κυβερνητικοί υπάλληλοι προβάλλουν την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και διαστρεβλώνουν την πραγματική της διάσταση, έχοντας, προφανώς, διάφορους στόχους. Πρώτα και κύρια να αποδώσουν σε αυτή τις σκληρές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στα νοικοκυριά και την ακρίβεια, αποκρύπτοντας τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των εταιριών διύλισης και εμπορίας των καυσίμων και όλων των εμπλεκομένων και στη χώρα μας και διεθνώς.

Με βάση και τις χτεσινές πληροφορίες, τα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, έφεραν το πετρέλαιο μπρεντ στα 58 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό άγγιξε τα 60 δολάρια πριν πέσει λίγο. Οι λόγοι που πυροδότησαν το νέο κύμα αύξησης των διεθνών τιμών είναι μεταξύ άλλων - άκουσον άκουσον - οι απειλές κατά των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην πετρελαιοπαραγωγό Νιγηρία και το ενδεχόμενο απεργίας στις εγκαταστάσεις της νορβηγικής «Statoil», σε συνδυασμό με τις εκτιμήσεις για πτώση των αποθεμάτων των ΗΠΑ. Οι λόγοι αυτοί είναι απλά το πρόσχημα και το άλλοθι για νέο κύκλο κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Για να γίνει αυτό πιο κατανοητό, είναι αρκετό να αναλογιστούμε ότι τέτοιες αυξήσεις τιμών δεν είχαμε καν όταν υπήρχαν ανατινάξεις αγωγών στο Ιράκ ή όταν η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων ήταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα πριν από λίγο καιρό. Πρόκειται για προφάσεις που πυροδοτούν ένα χρηματιστηριακό παιχνίδι δισ. δολαρίων.

«Παιχνίδι» όμως γίνεται και στη χώρα μας. Η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτασε το Σαββατοκύριακο ακόμη και στο 1 ευρώ σε επαρχιακά βενζινάδικα, ιδίως πάνω και κοντά στις εθνικές οδούς. Στις πιο «φυσιολογικές» περιπτώσεις στα αστικά κέντρα η μέση τιμή διαμορφώθηκε την Παρασκευή στα 89 λεπτά και κάτι το λίτρο, σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας αύξηση 1,25%.

Είναι δεδομένο ότι οι διεθνείς τιμές επηρεάζουν τις πραγματικές τιμές αγοραπωλησίας του πετρελαίου και οδηγούν σε αυξήσεις, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό απ' όσο αφήνεται να εννοηθεί. Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν οι διεθνείς τιμές μειώνονταν, αλλά οι εγχώριες λιανικές αυξάνονταν, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας δήλωνε: «Οι τιμές στην ελληνική αγορά διαμορφώνονται βάσει των διεθνών τιμών των προϊόντων πετρελαίου (βενζινών κλπ.), των οποίων οι διακυμάνσεις δεν ακολουθούν πάντοτε τις τιμές του αργού πετρελαίου». Τον περασμένο Νοέμβρη, στελέχη των ΕΛΠΕ δήλωναν σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγοραπωλησίες γίνονται με ειδικό τιμολογιακό καθεστώς στη Μεσόγειο, που ακολουθεί μέχρι κάποιο βαθμό τις διεθνείς τιμές.

Αλλά και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών αναφέρει με χτεσινή ανακοίνωσή της ότι «η νέα αδικαιολόγητη και ανεξέλεγκτη άνοδος των διεθνών τιμών και η σημαντική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν προσφέρονται σε καμία περίπτωση για κερδοσκοπική, εμπορική ή εκμετάλλευση εντυπώσεων». Καλεί παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών να προβεί σε ενέργειες στην κατεύθυνση του ελέγχου και της αυτοσυγκράτησης. Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο, του 2004 και των αρχών του 2005, που οι διεθνείς τιμές έχουν ανοδική πορεία, παρά τις επιμέρους αυξομειώσεις τους, τα κέρδη των εταιριών διύλισης και εμπορίας στην Ελλάδα έχουν εκτιναχτεί στα ύψη, διαψεύδοντας όσα περί «αυτοσυγκράτησης» και «τιμών κόστους» η κυβέρνηση και οι ίδιες υποστήριζαν.

Ενδεικτικά, στον τομέα της εμπορίας η «BP» το 2004 κατέγραψε κέρδη κάτι παραπάνω από 70 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη της «ΕΚΟ» διαμορφώθηκαν σε κάτι περισσότερο από 39 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη των εταιριών του κλάδου συνολικά έφτασαν τα 151 εκατ. ευρώ. Στα διυλιστήρια, η «Μότορ Οϊλ» των Βαρδινογιάννηδων κατέγραψε το 2004 αύξηση στα προ φόρων κέρδη της κατά 63%. Διαμορφώθηκαν στα 155,4 εκατ. ευρώ από 95,1 εκατ. ευρώ το 2003! Τα ΕΛΠΕ το 2004 είχαν κέρδη προ φόρων 187 εκατ. ευρώ!!!


ΚΕΡΚΥΡΑ
Ζητάνε ... ρέστα από τους παραγωγούς

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, για τις μεθοδεύσεις σε βάρος των ελαιοπαραγωγών

ICON

Την αντιαγροτική πρακτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που απαιτεί την επιστροφή χρημάτων από την περσινή επιδότηση που δόθηκε στους ελαιοπαραγωγούς της Κέρκυρας με το «αιτιολογικό» ότι δε δηλώσανε το απόθεμα της παραγωγής τους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και ζητά την ανάκληση της παραπάνω απόφασης.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ζήτησε από τις Ενώσεις να σταλούν τα στοιχεία όσων παραγωγών δε δήλωσαν το απόθεμά τους την ελαιοκομική περίοδο 2002-2003, χωρίς όμως να υλοποιηθεί λόγω και του τυπικού χαρακτήρα που έχει. Τώρα όμως ζητούνται πίσω χρήματα από την επιδότηση με τυπικές προφάσεις και γραφειοκρατικά τερτίπια.

«Στόχος όπως φαίνεται είναι να αλιεύσει "παράνομους" για συλλογή χρημάτων ώστε να κλείσει κάποιες "τρύπες" καθώς επίσης και να ενισχύσει το προπαγανδιστικό οπλοστάσιό της ενάντια στους αγώνες των αγροτών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ και σημειώνει ότι «φέτος είναι η τελευταία χρονιά επιδότησης με βάση την παραγωγή. Από το 2006 η επιδότηση θα αποσυνδεθεί πλήρως από την παραγωγή και επομένως οι δηλώσεις αποθέματος δε θα έχουν πλέον νόημα».

Τέλος, η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού να βγάλουν τα συμπεράσματα τους και από την παραπάνω ενέργεια της κυβέρνησης και να γυρίσουν την πλάτη στην ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους θιασώτες της ΕΕ και της ΚΑΠ, ενισχύοντας την αγωνιστική συσπείρωση των αγροτών με βάση το πρόγραμμα και τους στόχους της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ