ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ - ΛΑΡΙΣΑ
Καθολικό «όχι» στην επαίσχυντη σύμβαση

Ράπισμα στο συνδικαλισμό της υποταγής αποτέλεσε η χτεσινή Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Καθολικά κατά της κατάπτυστης σύμβασης που υπέγραψε με τη διοίκηση του ΟΤΕ η «πρασινογάλαζη» ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τάχτηκαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Διοικούσας της ΠΕΤ - ΟΤΕ, στη Λάρισα. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν η Ομοσπονδία, τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κι άλλοι παράγοντες. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες δε θέλουν να «κατεβεί» το θέμα στη βάση - το αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» - και επιχειρούν να «περάσουν» την επαίσχυντη συμφωνία, μέσω των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων, που ελέγχονται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ομως, παρά τη λυσσασμένη αντίδρασή τους, η Γενική Συνέλευση έγινε και αποτέλεσε ένα ηχηρό ράπισμα στο συνδικαλισμό της ταξικής υποταγής και της πολιτικής συναίνεσης. Οι εργαζόμενοι συντάχτηκαν με τις θέσεις του ΠΑΜΕ και συνυπέγραψαν ένα κείμενο, το οποίο καταγγέλλει τη συμφωνία και γενικότερα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το κείμενο, το οποίο, μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 90 εργαζόμενοι του ΟΤΕ στη Λάρισα, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, στις Ομοσπονδίες και στα σωματεία βρίσκεται αντίθετη με τα συμφέροντά μας και στρώνουν το χαλί για τις ανατροπές που συντελούνται. Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα ν' αναλάβουμε αποφασιστικά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα κατά χώρο. Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να τους προετοιμάσουμε για αγώνες που θ' αποφασιστούν μέσα από γενικές συνελεύσεις».

Στη Γενική Συνέλευση την κατάπτυστη συμφωνία που υπογράφτηκε από την ΟΜΕ - ΟΤΕ και τη διοίκηση του Οργανισμού, προσπάθησαν να υπερασπιστούν ο Ντ. Κοτρώνης, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ - ο οποίος ήταν προκλητικός - και πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων της ΝΔ και ο Κ. Κυριλλίδης, πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας της ΠΕΤ - ΟΤΕ στη Λάρισα, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσπάθειά τους προκάλεσε τις δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν την τακτική παραμερισμού της βάσης από τη συνδικαλιστική ηγεσία κι απαίτησαν να γίνει σεβαστή η γνώμη τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Νίκος Φαφουτόπουλος, γραμματέας της Τοπικής Διοικούσας της ΠΕΤ - ΟΤΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «όπως έδειξε και η Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δε συμφωνούν και καταδικάζουν τη σύμβαση ΟΜΕ - ΟΤΕ και της διοίκησης του Οργανισμού, καταδικάζοντας γενικότερα την τακτική συμβιβασμών και υποταγής των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ταυτόχρονα, διαμηνύουν την απόφασή τους να συγκρουστούν με την πολιτική που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και παραδίδει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο το μεγαλύτερο δημόσιο οργανισμό της χώρας. Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια για ν' ακούγεται η φωνή των εργαζομένων και για ν' αναπτυχθούν ταξικοί αγώνες, με πολιτικό περιεχόμενο και προοπτική, υπογραμμίζοντας ότι τούτες τις ώρες κανένας εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να γίνει λιποτάκτης απ' τον αγώνα...».

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΡΙΟΥΜΦ»
Στο δρόμο 350 εργαζόμενοι

Η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες ότι κλείνει το εργοστάσιο στις 15 Ιούλη για να αυξήσει την κερδοφορία της

Στο δρόμο πετάει μετά από χρόνια άγριας εκμετάλλευσης 350 εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - η πολυεθνική επιχείρηση ελβετικών συμφερόντων «ΤΡΙΟΥΜΦ», βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής στην Αθήνα. Χτες τα στελέχη της επιχείρησης, επιβεβαίωσαν τα όσα μια μέρα νωρίτερα έγραφε ο «Ρ», σύμφωνα με αποκλειστικές του πληροφορίες, για επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου. Ετσι, χτες στις 10.30 το πρωί ωμά και κυνικά η διεύθυνση μάζεψε τους εργαζόμενους και ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση βάζει «λουκέτο» στις 15 Ιούλη!

Το πόσο αδηφάγο είναι το κεφάλαιο, επιβεβαιώνει η ίδια η πολυεθνική, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διεύθυνση, το εργοστάσιο κλείνει γιατί τα κέρδη δεν είναι τα αναμενόμενα! Οταν σύμφωνα με τον Ελληνικό Οικονομικό Οδηγό 2004 (ICAP) τα μεικτά κέρδη της επιχείρησης το 2001 ήταν 7.222.906 ευρώ και το 2002 έφτασαν τα 8.033.135 ευρώ! Σημειώνεται ότι η πολυεθνική έχει εργοστάσια παραγωγής σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Μαρόκο, Ταϊλάνδη, Κίνα και Βιετνάμ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, η οποία με βάση το δημοσίευμα του «Ρ», είχε ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης. Χτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη της επιχείρησης επιβεβαίωσαν στους συνδικαλιστές τα όσα λίγο νωρίτερα είχαν ανακοινώσει στους εργαζόμενους. Ανέφεραν επίσης ότι θα κρατήσουν ανοιχτό μόνο το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν την επιχείρηση και την απόφασή της να πετάξει στο δρόμο 350 εργαζόμενους. Κάλεσαν στη συνέχεια τους εργαζόμενους, απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, να παλέψουν για πλήρη σταθερή εργασία για όλους, για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να μην πέσουν στην παγίδα της εργοδοσίας, που προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι με την υπόσχεση ότι θα δώσει διπλές και τριπλές αποζημιώσεις στους απολυμένους. Υπογράμμισαν επίσης ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, οι παραπλανητικές αυξημένες αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, δεν έχουν λύσει και δε λύνουν το βασικό πρόβλημα, που είναι ότι και αυτοί οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλιά, προστίθενται στη μακρά λίστα της ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα κέρδη και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και όσων κομμάτων στήριξαν και στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και ανθρώπων. Αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, που στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας και των «κοινωνικών διαλόγων», έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους έρμαια στη στυγνή εκμετάλλευση του κεφαλαίου.

ΚΟΠ - ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις λιμενικές υπηρεσίες

Η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ και η Ευρωομάδα του Κόμματος διοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά (Καραΐσκου 111), με θέμα: «Η κοινοτική οδηγία για την "πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών" και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα γίνουν παρεμβάσεις σωματείων από το χώρο της Ναυπηγοεπισκευής, του Λιμανιού και των ναυτεργατών.

Να κάνουν το βήμα!

Νέα 48ωρη παράταση για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη έδωσαν οι τραπεζοϋπάλληλοι στην απεργία τους. Η εμπειρία από τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα, είναι πλέον αρκετή για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους. Η κυβέρνηση σπεύδει με τη νομοθετική ρύθμιση να ικανοποιήσει τις αξιώσεις τους και να τους χαρίσει δισ. από τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Το εργαλείο για τη συμπίεση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των τραπεζοϋπαλλήλων είναι ο νόμος που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - ο γνωστός νόμος Ρέππα - τον οποίο στήριξε ολόψυχα η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ. Είναι όλοι τους συνυπεύθυνοι. Τραπεζίτες, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ. Και θα γίνονται όλο και πιο επικίνδυνοι για τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, όσο οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν υιοθετούν στην πάλη τους το ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που χαλάει τη σούπα του κεφαλαίου. Οσο δε στρέφουν τον αγώνα τους ενάντια στην καρδία της αντιλαϊκής πολιτικής. Σήμερα έχουν μια καλή ευκαιρία να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά: Με τη μαζική τους παρουσία στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Κάνιγγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ