Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΕ - ΛΑΡΙΣΑ
Καθολικό «όχι» στην επαίσχυντη σύμβαση

Ράπισμα στο συνδικαλισμό της υποταγής αποτέλεσε η χτεσινή Γενική Συνέλευση που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ

Καθολικά κατά της κατάπτυστης σύμβασης που υπέγραψε με τη διοίκηση του ΟΤΕ η «πρασινογάλαζη» ηγεσία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, τάχτηκαν οι εργαζόμενοι του Οργανισμού που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση της Τοπικής Διοικούσας της ΠΕΤ - ΟΤΕ, στη Λάρισα. Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και παρά τα εμπόδια που προσπάθησαν να βάλουν η Ομοσπονδία, τοπικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κι άλλοι παράγοντες. Οι συμβιβασμένες ηγεσίες δε θέλουν να «κατεβεί» το θέμα στη βάση - το αποφεύγουν «όπως ο διάολος το λιβάνι» - και επιχειρούν να «περάσουν» την επαίσχυντη συμφωνία, μέσω των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων, που ελέγχονται από τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Ομως, παρά τη λυσσασμένη αντίδρασή τους, η Γενική Συνέλευση έγινε και αποτέλεσε ένα ηχηρό ράπισμα στο συνδικαλισμό της ταξικής υποταγής και της πολιτικής συναίνεσης. Οι εργαζόμενοι συντάχτηκαν με τις θέσεις του ΠΑΜΕ και συνυπέγραψαν ένα κείμενο, το οποίο καταγγέλλει τη συμφωνία και γενικότερα την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το κείμενο, το οποίο, μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 90 εργαζόμενοι του ΟΤΕ στη Λάρισα, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει ότι «η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ, στις Ομοσπονδίες και στα σωματεία βρίσκεται αντίθετη με τα συμφέροντά μας και στρώνουν το χαλί για τις ανατροπές που συντελούνται. Είναι ώρα ευθύνης. Είναι ώρα ν' αναλάβουμε αποφασιστικά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας. Να προχωρήσουμε στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα κατά χώρο. Να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να τους προετοιμάσουμε για αγώνες που θ' αποφασιστούν μέσα από γενικές συνελεύσεις».

Στη Γενική Συνέλευση την κατάπτυστη συμφωνία που υπογράφτηκε από την ΟΜΕ - ΟΤΕ και τη διοίκηση του Οργανισμού, προσπάθησαν να υπερασπιστούν ο Ντ. Κοτρώνης, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ - ΟΤΕ - ο οποίος ήταν προκλητικός - και πρόεδρος της ΝΕ Τρικάλων της ΝΔ και ο Κ. Κυριλλίδης, πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας της ΠΕΤ - ΟΤΕ στη Λάρισα, συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η προσπάθειά τους προκάλεσε τις δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων, οι οποίοι κατήγγειλαν την τακτική παραμερισμού της βάσης από τη συνδικαλιστική ηγεσία κι απαίτησαν να γίνει σεβαστή η γνώμη τους.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Νίκος Φαφουτόπουλος, γραμματέας της Τοπικής Διοικούσας της ΠΕΤ - ΟΤΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι «όπως έδειξε και η Γενική Συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ δε συμφωνούν και καταδικάζουν τη σύμβαση ΟΜΕ - ΟΤΕ και της διοίκησης του Οργανισμού, καταδικάζοντας γενικότερα την τακτική συμβιβασμών και υποταγής των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Ταυτόχρονα, διαμηνύουν την απόφασή τους να συγκρουστούν με την πολιτική που ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, ισοπεδώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και παραδίδει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο το μεγαλύτερο δημόσιο οργανισμό της χώρας. Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια για ν' ακούγεται η φωνή των εργαζομένων και για ν' αναπτυχθούν ταξικοί αγώνες, με πολιτικό περιεχόμενο και προοπτική, υπογραμμίζοντας ότι τούτες τις ώρες κανένας εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να γίνει λιποτάκτης απ' τον αγώνα...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων του ομίλου η απεργία (2019-12-18 00:00:00.0)
Σήμερα η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση (2019-05-30 00:00:00.0)
«Υπαρξιακά» ερωτήματα... (2006-12-31 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η επίθεση (2005-05-27 00:00:00.0)
Ασχημα μαντάτα για καταναλωτές και προσωπικό (2001-06-26 00:00:00.0)
Οι διώξεις συνδικαλιστών εξυπηρετούν την ασυδοσία του κεφαλαίου (2001-03-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ