Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
Στο κεφάλαιο και με το νόμο

Την κάθετη αντίθεση στο σχετικό νομοσχέδιο εξέφρασε χτες το ΚΚΕ

Την έλλειψη υγειονομικού χάρτη της χώρας, ο οποίος είναι απαραίτητος, προκειμένου να χαραχτεί πολιτική στον τομέα της δημόσιας Υγείας, αξιοποιεί σαν άλλοθι η κυβέρνηση για να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα την παράδοση των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό είναι το περιεχόμενο του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που από χτες συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, ο εισηγητής του Κόμματος, Π. Κοσιώνης, τόνισε ότι για την ανάπτυξη της δημόσιας Υγείας απαιτείται πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη, καθώς και η συνεχής αναβάθμιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όπως παιδιά, μετανάστες, γυναίκες, εργαζόμενοι, άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η πραγματικότητα που επικρατεί σήμερα, συνέχισε, έχει σχέση με παράγοντες κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς και προφανώς έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα με τις οποίες ασχολείται η δημόσια Υγεία, είπε ότι επηρεάζονται από μια σειρά παράγοντες, που αρχίζουν από τις συνθήκες εργασίας και διαβίωσης και φθάνουν μέχρι την ποιότητα της διατροφής και τα μεταλλαγμένα τρόφιμα.

Ο Π. Κοσιώνης σχολιάζοντας τις διατάξεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι σε αυτές δεν προβλέπεται ούτε «δεκάρα» για τον εξοπλισμό των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας και για τις απαραίτητες προσλήψεις. Απλώς μεταφέρονται ορισμένες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που χωρίς τους αναγκαίους πόρους θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των πολιτών μέσω της αύξησης των ανταποδοτικών τελών των δήμων.

Αυτό που απαιτείται, κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ένα δημόσιο σύστημα Υγείας, απολύτως κρατικό και χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να σταματήσει η οικονομική αφαίμαξη του κόσμου, από τον οποίο βγαίνει το 47% των γενικών εξόδων για τις υπηρεσίες Υγείας.

Απαντώντας στον Π. Κοσιώνη ο υπουργός Υγείας, Ν. Κακλαμάνης, ισχυρίστηκε ότι θα περίμενε κριτική για «αριστερή απόκλιση» του νομοσχεδίου του, αφού, όπως είπε, «σχεδόν έχω αντιγράψει ό,τι γράφατε στην πρότασή σας την προεκλογική, περί δημόσιας Υγείας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρειάζεται αναβάθμιση και όχι διαχείριση (2005-06-15 00:00:00.0)
Ανάγκη διεύρυνσης του αγώνα των γιατρών (2004-11-10 00:00:00.0)
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο εμπορευματοποίησης (2004-02-06 00:00:00.0)
Συμπλήρωση της ...συμπληρωματικότητας (2003-12-05 00:00:00.0)
Εμμεση παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο (2001-10-03 00:00:00.0)
Πρωτοφανής κατασταλτικός μηχανισμός (2000-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ