Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ανάγκη διεύρυνσης του αγώνα των γιατρών

Μεθαύριο η πανελλαδική απεργία για το νομοσχέδιο σχετικά με την Πολυκλινική που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ

Σύγχρονες εγκαταστάσεις αποκατάστασης στην Πολυκλινική. Τελικά, φαίνεται, ότι θα αποτελέσουν πιλότο της εμπορευματοποίησης αντί για μέσο ευεργεσίας των αναπήρων
Σύγχρονες εγκαταστάσεις αποκατάστασης στην Πολυκλινική. Τελικά, φαίνεται, ότι θα αποτελέσουν πιλότο της εμπορευματοποίησης αντί για μέσο ευεργεσίας των αναπήρων
Η αποτελεσματική αντιπαράθεση με τις πολιτικές ιδιωτικοποίησης τομέων της Υγείας, όπως το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, προϋποθέτει την κοινή δράση των νοσοκομειακών γιατρών και των άλλων εργαζομένων, με στόχους πάλης και αιτήματα που ικανοποιούν τις εργασιακές ανάγκες των λειτουργών της υγείας και ταυτόχρονα τις ανάγκες των ασθενών.

Η παραπάνω διάσταση διαφαίνεται ενόψει της πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για μεθαύριο, 12 Νοέμβρη 2004. Η απεργία γίνεται με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πολυκλινική που αποτελεί τον πιλότο για τη λειτουργία των μονάδων Υγείας του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, η κυβέρνηση, προσπάθησε να απαμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις απ' το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική με περιοδεία βουλευτών της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στο Ολυμπιακό Χωριό. Η πρόταση έγινε απ' τον βουλευτή της ΝΔ Π. Αδρακτά και όπως είχε ανακοινωθεί την Επιτροπή θα συνόδευε ο υπουργός Υγείας Νικ. Κακλαμάνης. Ο υπουργός όμως δεν πήγε τελικά και έτσι η επίσκεψη κατέληξε σε απλή περιήγηση στους χώρους της Πολυκλινικής.

Εκτός, όμως, απ' το νομοσχέδιο για την Πολυκλινική, οι γιατροί διεκδικούν αξιοπρεπές μισθολόγιο και τα απαραίτητα κονδύλια για τις εφημερίες, ώστε να είναι ασφαλής η λειτουργία των νοσοκομείων για τους ασθενείς.

Ειδικότερα, η ΕΙΝΑΠ έχει αποφασίσει και μια ακόμα 24ωρη απεργία για τη μέρα που θα αρχίσει το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της Αττικής.

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα λύσει το πρόβλημα των ράντζων, επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία με καθημερινή εφημερία, χωρίς να κάνουν τα αυτονόητα, όπως τη δημιουργία Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και την ένταξη σε αυτά των οικογενειακών γιατρών. Η ΕΙΝΑΠ, στην ανακοίνωσή της για την απεργία, τονίζει ότι παραμένει στρατηγικός στόχος για το δημόσιο σύστημα Υγείας η ανάπτυξη μιας αξιόπιστης ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ισόρροπη ανάπτυξη του συστήματος σε όλη τη χώρα.

Ευρύτερη αντίληψη ιδιωτικοποίησης

Με τις ψήφους των κυβερνητικών και μόνον βουλευτών ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη σύσταση ΑΕ για την Πολυκλινική του Ολυμπιακού Χωριού. Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ ο βουλευτής του Παναγιώτης Κοσιώνης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Υγείας.

«Η προοπτική του εγχειρήματος αυτού είναι πέρα από την πιλοτική ενέργεια», τόνισε ο Παναγιώτης Κοσιώνης, σημειώνοντας ότι «είναι μια ευρύτερη αντίληψη στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του συστήματος υγείας» και μάλιστα «σε ένα γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο με ιδεολογικά και πολιτικά κριτήρια στα πλαίσια της ΕΕ». Αναφερόμενος σε προηγούμενα παραδείγματα μίλησε για το ίδρυμα Παπαγεωργίου που «εξοπλίζεται με προσωπικό του ΕΣΥ και λειτουργεί με ιδιωτικονομικά κριτήρια», τονίζοντας ότι το νομοθέτημα «είναι μέσα στα πλαίσια του κέρδους και παίρνει μια πιο διευρυμένη μορφή». Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις που ορίζουν ότι δημιουργείται ΑΕ με επιδίωξη κερδοφορίας προς όφελος των μετόχων σχολίασε: «Το Δημόσιο να κερδοφορεί; Από ποιους; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το χρήστη του συστήματος υγείας και από τους εργαζόμενους τους οποίους θα χρησιμοποιεί» προσθέτοντας ότι «δεν ξεκαθαρίστηκε το ποιοι θα είναι οι μέτοχοι». Παράλληλα, ο Π. Κοσιώνης σημείωσε ότι με τη θέσπιση εσωτερικού κανονισμού «τα δικαιώματα των εργαζομένων πάνε περίπατο όπως και οι ΣΣΕ, έτσι ώστε να γίνεται μεγαλύτερη εκμετάλλευση», ενώ συνολικά «δημιουργείται ένας συσχετισμός δυσοίωνος για τα λαϊκά συμφέροντα». Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς είμαστε κατά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας». Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της ΝΔ έκαναν λόγο για «επαναστατική πρόταση», μιλώντας για τον ταχύτερο τρόπο λειτουργίας μιας τέτοιου είδους πολυκλινικής, ενώ επισήμαναν ότι η εν λόγω ΑΕ «θα εποπτεύεται από το Δημόσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ