Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΤΡΙΟΥΜΦ»
Στο δρόμο 350 εργαζόμενοι

Η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες ότι κλείνει το εργοστάσιο στις 15 Ιούλη για να αυξήσει την κερδοφορία της

Στο δρόμο πετάει μετά από χρόνια άγριας εκμετάλλευσης 350 εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - η πολυεθνική επιχείρηση ελβετικών συμφερόντων «ΤΡΙΟΥΜΦ», βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής στην Αθήνα. Χτες τα στελέχη της επιχείρησης, επιβεβαίωσαν τα όσα μια μέρα νωρίτερα έγραφε ο «Ρ», σύμφωνα με αποκλειστικές του πληροφορίες, για επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου. Ετσι, χτες στις 10.30 το πρωί ωμά και κυνικά η διεύθυνση μάζεψε τους εργαζόμενους και ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση βάζει «λουκέτο» στις 15 Ιούλη!

Το πόσο αδηφάγο είναι το κεφάλαιο, επιβεβαιώνει η ίδια η πολυεθνική, καθώς σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διεύθυνση, το εργοστάσιο κλείνει γιατί τα κέρδη δεν είναι τα αναμενόμενα! Οταν σύμφωνα με τον Ελληνικό Οικονομικό Οδηγό 2004 (ICAP) τα μεικτά κέρδη της επιχείρησης το 2001 ήταν 7.222.906 ευρώ και το 2002 έφτασαν τα 8.033.135 ευρώ! Σημειώνεται ότι η πολυεθνική έχει εργοστάσια παραγωγής σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Μαρόκο, Ταϊλάνδη, Κίνα και Βιετνάμ.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού και Δέρματος, η οποία με βάση το δημοσίευμα του «Ρ», είχε ζητήσει συνάντηση με τη διεύθυνση της επιχείρησης. Χτες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τα στελέχη της επιχείρησης επιβεβαίωσαν στους συνδικαλιστές τα όσα λίγο νωρίτερα είχαν ανακοινώσει στους εργαζόμενους. Ανέφεραν επίσης ότι θα κρατήσουν ανοιχτό μόνο το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης.

Τα στελέχη της Ομοσπονδίας κατήγγειλαν την επιχείρηση και την απόφασή της να πετάξει στο δρόμο 350 εργαζόμενους. Κάλεσαν στη συνέχεια τους εργαζόμενους, απέναντι σ' αυτήν την επίθεση, να παλέψουν για πλήρη σταθερή εργασία για όλους, για να μείνει ανοιχτό το εργοστάσιο, να μην πέσουν στην παγίδα της εργοδοσίας, που προσπαθεί να «χρυσώσει» το χάπι με την υπόσχεση ότι θα δώσει διπλές και τριπλές αποζημιώσεις στους απολυμένους. Υπογράμμισαν επίσης ότι η εμπειρία έχει αποδείξει ότι τα διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα, οι παραπλανητικές αυξημένες αποζημιώσεις για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που έχουν κλείσει, δεν έχουν λύσει και δε λύνουν το βασικό πρόβλημα, που είναι ότι και αυτοί οι εργαζόμενοι μένουν χωρίς δουλιά, προστίθενται στη μακρά λίστα της ανεργίας.

Οι εργαζόμενοι καλούνται για μια ακόμη φορά να πληρώσουν τα κέρδη και τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων. Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και όσων κομμάτων στήριξαν και στηρίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και ανθρώπων. Αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις τεράστιες ευθύνες που έχουν οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα, που στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας και των «κοινωνικών διαλόγων», έχουν παραδώσει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους έρμαια στη στυγνή εκμετάλλευση του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ