ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εργάτες και υπάλληλοι μακριά από τα κόμματα της πλουτοκρατίας

Στους εργάτες και τους ανέργους, τους υπάλληλους και τους συνταξιούχους απευθύνθηκε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην ομιλία του στη Νάουσα

Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νάουσα
Από τη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Νάουσα
Οι εργαζόμενοι έχουν στα χέρια τους όλα τα πειστήρια που αποδεικνύουν ότι ο εργάτης και η εργάτρια, ο εργατοϋπάλληλος δεν έχουν καμία δουλιά με τα κόμματα της πλουτοκρατίας. Πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ και στο ταξικό κίνημα, να απομακρυνθούν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να απομονώσουν τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης. «Αυτές είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να παλέψουν από καλύτερες θέσεις, για να αντισταθούν αποτελεσματικά, για να διεκδικήσουν δυναμικά αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους, να συμβάλουν για να ανοίξει ο δρόμος για αλλαγές που αντιστοιχούν στα συμφέροντά τους».

Με αυτά τα λόγια ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθύνθηκε στους εργάτες και τους ανέργους, τους υπάλληλους και τους συνταξιούχους της Νάουσας, που το βράδυ της Τετάρτης συμμετείχαν στην πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο πολιτιστικό κέντρο της πόλης.

Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, που έγινε εν μέσω της νέας επίθεσης που έχει εξαπολύσει ο Λαναράς στον όμιλο των «Κλωστηρίων Ναούσης», με στόχο να πετάξει στο δρόμο το 30% του προσωπικού, ο Γ. Μαρίνος αναφέρθηκε στις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της ανεργίας και οδηγούν σε μισθούς πείνας, στην εντατικοποίηση της δουλιάς, στην ακρίβεια και τη φτώχεια. Το βασικό πρόβλημα, είπε, είναι ότι «η εξουσία είναι στα χέρια του κεφαλαίου, ότι τα μέσα παραγωγής είναι ιδιοκτησία των καπιταλιστών και η ανάπτυξη που γίνεται έχει ως κριτήριο το κέρδος των επιχειρήσεων, των επιχειρηματιών».

Απαντώντας στα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, από κοντά και ο ΣΥΝ) που λένε ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη της οικονομίας θα δώσει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και στα άλλα προβλήματα των εργαζομένων και ετοιμάζονται να δώσουν νέα προνόμια στο κεφάλαιο, ξεκαθάρισε πως «η ανάπτυξη που ωφελεί τους βιομήχανους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου λειτουργεί σε βάρος της εργατικής τάξης». Και ανέφερε πως στη χώρα μας η ανάπτυξη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα, τα κέρδη της πλουτοκρατίας αυξήθηκαν και ισχυροποιήθηκε η θέση της, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε η ανεργία και χειροτέρευσε η θέση των εργατικών λαϊκών οικογενειών. Και κάλεσε τους εργάτες να συνειδητοποιήσουν πως «το κεφάλαιο ούτε χορταίνει ούτε πιάνεται φίλος. Κυνηγάει το κέρδος και πατάει επί πτωμάτων».

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο, ο Γ. Μαρίνος απάντησε στα ερωτήματα που σήμερα βασανίζουν τον εργαζόμενο λαό της περιοχής.

Μπορεί να αναπτυχθεί η κλωστοϋφαντουργία, ο ιματισμός και παράλληλα η βαμβακοκαλλιέργεια, ώστε να εξασφαλιστεί πρώτη ύλη; Μπορεί να αναπτυχθεί παράλληλα ο τουρισμός; Μπορεί να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία, η καλλιέργεια του ροδάκινου και άλλων αγροτικών προϊόντων και ταυτόχρονα η μεταποίηση;

Μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της εργασίας για όλους, να μορφώνονται τα παιδιά των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων δωρεάν σ' ένα σχολείο που θα δίνει πραγματική μόρφωση και εφόδια για να κατακτήσει τη ζωή η νεολαία μας; Μπορεί ν' εφαρμοστεί ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες;

«Το ΚΚΕ λέει ότι μπορεί να υπάρξει τέτοια ανάπτυξη προς όφελος της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων. Επί της ουσίας σοσιαλιστική ανάπτυξη με κριτήριο τα συμφέροντα του λαού», είπε ο Γ. Μαρίνος και ξεκαθάρισε: «Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η εξουσία να αποσπαστεί από τα χέρια των μονοπωλίων, της πλουτοκρατίας και να περάσει στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Αυτή η εξουσία θα οργανώσει τις λαϊκές δυνάμεις, θα τους δώσει δικαιώματα, θα αναπτύξει τη λαϊκή πρωτοβουλία, τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο και ταυτόχρονα θα αλλάξει το σκοπό και την οργάνωση της οικονομίας. Η οικονομία αντί να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου θα αναπτύσσεται με κριτήριο την ευημερία του λαού.

Προϋπόθεση γι' αυτό είναι τα βασικά μέσα παραγωγής, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, κρίσιμοι τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών να γίνουν περιουσία του λαού.

Δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα θα αναπτυχθεί ο παραγωγικός συνεταιρισμός για τη μικρομεσαία αγροτιά, για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ.

Από τη στιγμή που τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι περιουσία του λαού θα μπορεί να σχεδιαστεί η ανάπτυξη σε πανεθνικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας και κλάδου».

Θέλουμε τη νεολαία πρωταγωνιστή στον αγώνα για το μέλλον της

Απόσπασμα από την ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανοιχτή συγκέντρωση του Κόμματος στα Τρίκαλα

Στις πολιτικές εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται και οξύνουν, συνεχώς, τα λαϊκά προβλήματα και στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, αναφέρθηκε ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας, προχτές το βράδυ, σε πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στα Τρίκαλα.

Τον Δ. Γόντικα προλόγισε ο Δ. Αρμάγος, Γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Κόμματος, μέσω και της πανελλαδικής πολιτικής εξόρμησης, να ενημερώσει το λαό για όσα συμβαίνουν και όσα έρχονται, καθώς και για το πώς μπορούν ν' αντιμετωπιστούν με την ενωτική, καθολική και συνολική πάλη.

Αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα της νέας γενιάς ο Δ. Γόντικας σημείωσε:

«Το ΚΚΕ έχει πάρει μια μεγάλη και σπουδαία απόφαση. Να οργανώσει μια πανελλαδική συζήτηση για ένα από τα πιο φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, του εργατικού κινήματος και του Κόμματος. Η συζήτηση αυτή αφορά τα προβλήματα, το παρόν και το μέλλον της νεολαίας.

Το ΚΚΕ αισθάνεται μεγάλη ευθύνη για την τύχη των παιδιών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας. Το κομμάτι αυτό της κοινωνίας, από την ώρα που γεννιέται μέχρι τη στιγμή που θα κάνει δική του οικογένεια, βρίσκεται αντιμέτωπο με την αγριότητα και την απανθρωπιά του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια των κρατούντων για το μέλλον της νεολαίας και της κοινωνίας σχεδιάζεται και προωθείται ένα από τα πιο βάρβαρα συστήματα για τα παιδιά του λαού. Προετοιμάζουν, εκπαιδεύουν και προσανατολίζουν τη νεολαία να αποδεχτεί το ρόλο ενός πειθήνιου, υποταγμένου φτηνού εργατικού δυναμικού και χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα που είχαν οι πατεράδες τους. Το σταθερό χρόνο εργασίας, το γνωστό οκτάωρο ή επτάωρο, τη συλλογική σύμβαση και Ασφάλιση, τη δωρεάν Παιδεία και Υγεία.

Δε θέλουμε να κάνουμε μια φιλολογική συζήτηση. Θέλουμε να ταρακουνήσουμε συνειδήσεις. Θέλουμε να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι σε αυτή την επίθεση. Θέλουμε να αφοπλίσουμε το χέρι του καπιταλιστή που θέλει το νέο άνθρωπο υποχείριό του για το κέρδος και τη μακροημέρευση της βασιλείας του.

Θέλουμε μαζί με τη νεολαία, τον εργάτη, τον αγρότη, τον επαγγελματία και βιοτέχνη, το δάσκαλο και τον επιστήμονα, τη μάνα να σχεδιάσουμε το μέλλον για τη νεολαία και την κοινωνία με τα δικά μας όνειρα, προσδοκίες και μέσα. Θέλουμε τη νεολαία πρωταγωνιστή σε αυτό τον αγώνα.

Ξέρουμε πολύ καλά ότι το όνειρο και η αγωνία κάθε μάνας, κάθε εργατικής και λαϊκής οικογένειας είναι να ζήσουν τα παιδιά τους και να δημιουργήσουν μια ζωή ευτυχισμένη.

Πώς όμως θα γίνει αυτό; Μπορεί να γίνει αφήνοντας τις τύχες των παιδιών τους στους εκμεταλλευτές τους; Μπορεί να γίνει δίνοντας δύναμη και στήριξη στα κόμματα εκείνα που ως μόνο έργο τους έχουν να επεξεργάζονται αντιλαϊκά σχέδια και νόμους και να εκπαιδεύουν τα παιδιά των εργατικών και λαϊκών οικογενειών ως φτηνό εργατικό δυναμικό;

Μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτό το άγριο καθεστώς που εξελίσσεται να μπαίνουν όλα σε ανταποδοτική βάση, σε διατίμηση από την ώρα που θα έρθει στη ζωή ένα παιδί έως το τέλος της ζωής του; Να γίνεται εμπόρευμα ακόμα ο αέρας και το νερό που πίνει για να θησαυρίζει μια μικρή μειοψηφία; Να ποια ζητήματα θέλουμε να συζητήσουμε.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε η ΚΕ επεξεργάστηκε ένα σχέδιο θέσεων που με βάση αυτό θα αρχίσουμε τη συζήτηση, αλλά και τον αγώνα. Στις 10 του Ιούλη θα δημοσιευτεί στο "Ριζοσπάστη".

Ξεκινάμε τον αγώνα για να μπορέσουνε οι νέοι και οι νέες να ζήσουν σε έναν άλλο κόσμο. Να απαλλάξουμε και τη νεολαία και την κοινωνία από την αβεβαιότητα του αύριο. Να απαλλάξουμε την κοινωνία από όλες τις ασχήμιες που προκαλεί η ολιγαρχία του πλούτου και τα κόμματά της.

Ο πλούτος που παράγεται, οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνικής να μπουν στην υπηρεσία της κοινωνίας. Να απαλλάξουμε την κοινωνία από τους άρπαγες του πλούτου που παράγει ο λαός.

Σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να μπούμε όλοι και πριν απ' όλα η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι ΕΒΕ, οι γυναίκες, οι εκπαιδευτικοί. Μαζί με το ΚΚΕ, μαζί με τη νεολαία.

Απαιτείται συλλογικός και καλά προσανατολισμένος αγώνας. Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και γρήγορα αν στο όνομα του μέλλοντος και των παιδιών τους οι λαϊκές οικογένειες αποφασίσουν να αλλάξουν πολιτικό προσανατολισμό. Αν, πριν απ' όλα, η νεολαία πάρει στα χέρια το μέλλον της και συνειδητοποιήσει τη δύναμή της και συνδέσει τα όνειρά της με το αληθινά καινούριο, τον αγώνα για την κατάργηση των δεσμών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Οσο όμως θα εξακολουθούν να στηρίζουν και να ακολουθούν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καταδικάζουν τα παιδιά τους στην ανεργία, στην αμορφωσιά, σε στερήσεις σε μια μίζερη ζωή, άθελά τους δυσκολεύουν θετικές εξελίξεις.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα παιδιά τους, οι νέοι και οι νέες, δεν είναι διατεθειμένοι να συμβιβαστούν με αυτό το ανελεύθερο σύστημα.

Είναι μεγάλη αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει ελευθερία σκέψης, ελευθερία επιλογής, ελευθερία ανάπτυξης, επιστημονικής και επαγγελματικής εξέλιξης με ίσες δυνατότητες για όλους. Οσο οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλέμποροι είναι ιδιοκτήτες των εργοστασίων, των τραπεζών, των μέσων παραγωγής.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απάτη, μεγαλύτερο ψέμα ότι το μέλλον κάθε νέου και νέας εξαρτάται από τις προσωπικές τους ικανότητες.

Δεν υπάρχει πιο χυδαία και σκοταδιστική αντίληψη από την αντίληψη, από την ιδέα που προσπαθούν να ισχυροποιήσουν, ότι οι πιο ικανοί θα επικρατήσουν στο σκληρό ανταγωνισμό».

Στη Λαϊκή Εξουσία η λύση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Στ. Λουκά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λάρισα

Την ανάγκη να δώσουν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα κοινή μάχη αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, υπογράμμισε ο Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση της Αχτίδας Ιδιωτικού Τομέα του Κόμματος, στη Λάρισα. Και πρόσθεσε πως ο λαός πρέπει να ανοίξει το δρόμο που ο ίδιος θα βαδίσει, για τη Λαϊκή Οικονομία και τη Λαϊκή Εξουσία, για την προοπτική του σοσιαλισμού.

Τη συγκέντρωση προλόγισε ο Δ. Φιλιππίδης, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας, και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Στ. Λουκάς, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε:

«Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων. Οσο περισσότερη δύναμη έχουν αυτά τα κόμματα τόσο σκληρότερα θα βασανίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να την αλλάξουμε, να την ανατρέψουμε. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Τι μπορούμε να κάνουμε; Σ' αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουμε αλλά στην πράξη. Στη δράση, στον αγώνα.

Χρειάζεται όμως να ξεκαθαρίσουμε ένα καίριο ζήτημα: Ποιον αγώνα, τι αγώνα, με ποιο περιεχόμενο. Γιατί σου λέει ο άλλος ότι αγώνες γίνονται. Και ποιο το αποτέλεσμα;

Δεν εννοούμε αγώνες σαν τις τουφεκιές που ρίχνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Δεν εννοούμε μόνο αγώνες που κάνει μια μεμονωμένη επιχείρηση, ένας μεμονωμένος κλάδος, όσο και αν και αυτοί χρειάζονται και πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι και προσανατολισμένοι. Ομως δε φτάνουν.

Η επίθεση του κεφαλαίου είναι καθολική, ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη, όλο το λαό. Εχει στρατηγική σημασία γιατί ενισχύει το κεφάλαιο, τα κέρδη του, την εξουσία του. Επομένως ο αγώνας πρέπει να είναι ολόκληρης της εργατικής τάξης. Να αναπτυχθεί ένα μεγάλο μαζικό μαχητικό εργατικό πολιτικοποιημένο κίνημα με στόχους πάλης και διεκδικήσεις που θα στρέφονται στην καρδιά των επιδιώξεων του κεφαλαίου, θα στρέφονται κατά της πολιτικής που επιβάλλει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, θα αναζητά πολιτική διέξοδο για τα εργατικά, τα λαϊκά συμφέροντα.

Μα, θα πει κάποιος, υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες σήμερα και πώς θα δημιουργηθούν; Υπάρχει σήμερα ο ταξικός πόλος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ. Για σκεφτείτε να μην υπήρχε το ΠΑΜΕ. Θα είχαν ισοπεδωθεί τα πάντα. Η ταξική συνεργασία με τους διαβόητους διαλόγους θα είχε ανοίξει προ πολλού το δρόμο για ακόμη χειρότερα μέτρα. Μπορούμε και πρέπει να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργάτη και εργάτρια, αυτοαπασχολούμενο, μικρομεσαίο αγρότη, ανεξάρτητα αν ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο που βγάζει το μεροκάματο με το μόχθο του και τον καλεί να κρίνει τις εξελίξεις με βάση την κοινωνική του θέση, το ταξικό του συμφέρον. Να εγκαταλείψει αυτά τα κόμματα και να συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, στην ενίσχυση του ΚΚΕ.

Να δώσει τη μάχη της αλλαγής των συσχετισμών τώρα, στην καθημερινή δράση αλλά και στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η ζωή απέδειξε ότι οι αυταπάτες, ο φαύλος κύκλος των ψεύτικων προσδοκιών, ο εγκλωβισμός στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δουλεύουν σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων.

Κοιτάξτε πώς αναστατώθηκαν από το ΟΧΙ που είπαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο λεγόμενο ευρωσύνταγμα.

Χρειάζεται επίσης χτύπημα των θέσεων του ΣΥΝ, του οπορτουνισμού, που προσπαθεί να εξωραΐσει τον καπιταλισμό και την ΕΕ, καλλιεργώντας συγχύσεις ότι μπορεί να διορθωθεί και να εκπροσωπήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Για την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας χρειάζεται μια ισχυρή λαϊκή συσπείρωση, μια λαϊκή συμμαχία που θα συγκεντρώνει και θα κινητοποιεί στις γραμμές της την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Αυτή την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Πάλης πρέπει να κτίσουμε, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Πάλης θα αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και θα συγκεντρώνει δυνάμεις για την κατάκτηση της εξουσίας.

Ποιο είναι το καθοριστικό πρόβλημα για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών; Το καθοριστικό πρόβλημα είναι σε ποια χέρια βρίσκεται η εξουσία. Εδώ χρειάζεται ριζική αλλαγή. Η λύση βρίσκεται σε εξουσία που θα εκφράζει τα συμφέροντα και θα ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Χρειάζεται λαϊκή εξουσία».

Στο μάτι του κυκλώνα και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ

Στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ στο Ν. Φάληρο (Ελαΐδα) μίλησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, με επιτυχία, η προγραμματισμένη κομματική συγκέντρωση στο χώρο της Διεύθυνσης Κατασκευών και Συντήρησης Δικτύων Διανομής (ΔΚΣΔ) της ΔΕΗ στο Ν. Φάληρο (Ελαΐδα).

Επικεφαλής του κλιμακίου του Κόμματος ήταν ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση ήταν μαζική, ανάλογη της επιρροής του Κόμματος σ' αυτούς τους χώρους, ανάλογη του ενδιαφέροντος και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σ' αυτό το χώρο και στη ΔΕΗ γενικότερα. Αυτό εκφράστηκε τόσο μέσα από τις ερωτήσεις όσο και από το διάλογο που ακολούθησε, μέσα από τον οποίο εκφράστηκε επίσης η αγωνία για το αύριο και η διάθεση για αγώνα.

Στην ομιλία του ο Σπ. Χαλβατζής αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση που επικρατεί, στις ευθύνες της ΕΕ και στα συμπεράσματα από τα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα σε Γαλλία, Ολλανδία. Αναφέρθηκε ακόμη στην πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, στο χαρακτήρα των αναδιαρθρώσεων, στη δημαγωγική και αποπροσανατολιστική τακτική των ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, στον υπονομευτικό ρόλο των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος. (ΓΣΕΕ κλπ.).

Αναφερόμενος ειδικά στη ΔΕΗ και σε σχέση με την κατάπτυστη, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία για τον ΟΤΕ και το νομοσχέδιο για τις τράπεζες, είπε, μεταξύ άλλων, ότι και η ΔΕΗ αλλά και οι εργαζόμενοι σ' αυτήν βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και ότι οι συνέπειες που προκύπτουν δεν αφορούν μόνο τις άλλες ΔΕΚΟ. Είναι ενιαίες και ενιαία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τόνισε γι' αυτό την αναγκαιότητα της ανειρήνευτης ταξικής πάλη και ζήτησε από τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και κλείνοντας κάλεσε τους εργαζόμενους αυτού του χώρου μαχητικά και μαζικά να πάρουν μέρος στην απεργία της Παρασκευής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και στην κομματική συγκέντρωση της Δευτέρας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ