Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Λαϊκή Εξουσία η λύση

Αποσπάσματα από την ομιλία του Στ. Λουκά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Λάρισα

Την ανάγκη να δώσουν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα κοινή μάχη αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, υπογράμμισε ο Στ. Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση της Αχτίδας Ιδιωτικού Τομέα του Κόμματος, στη Λάρισα. Και πρόσθεσε πως ο λαός πρέπει να ανοίξει το δρόμο που ο ίδιος θα βαδίσει, για τη Λαϊκή Οικονομία και τη Λαϊκή Εξουσία, για την προοπτική του σοσιαλισμού.

Τη συγκέντρωση προλόγισε ο Δ. Φιλιππίδης, μέλος του Γραφείου της Αχτίδας, και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Στ. Λουκάς, ο οποίος, ανάμεσα στ' άλλα, τόνισε:

«Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων. Οσο περισσότερη δύναμη έχουν αυτά τα κόμματα τόσο σκληρότερα θα βασανίζουν τους εργατοϋπαλλήλους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να την αλλάξουμε, να την ανατρέψουμε. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Τι μπορούμε να κάνουμε; Σ' αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουμε αλλά στην πράξη. Στη δράση, στον αγώνα.

Χρειάζεται όμως να ξεκαθαρίσουμε ένα καίριο ζήτημα: Ποιον αγώνα, τι αγώνα, με ποιο περιεχόμενο. Γιατί σου λέει ο άλλος ότι αγώνες γίνονται. Και ποιο το αποτέλεσμα;

Δεν εννοούμε αγώνες σαν τις τουφεκιές που ρίχνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Δεν εννοούμε μόνο αγώνες που κάνει μια μεμονωμένη επιχείρηση, ένας μεμονωμένος κλάδος, όσο και αν και αυτοί χρειάζονται και πρέπει να είναι καλά οργανωμένοι και προσανατολισμένοι. Ομως δε φτάνουν.

Η επίθεση του κεφαλαίου είναι καθολική, ενάντια σε ολόκληρη την εργατική τάξη, όλο το λαό. Εχει στρατηγική σημασία γιατί ενισχύει το κεφάλαιο, τα κέρδη του, την εξουσία του. Επομένως ο αγώνας πρέπει να είναι ολόκληρης της εργατικής τάξης. Να αναπτυχθεί ένα μεγάλο μαζικό μαχητικό εργατικό πολιτικοποιημένο κίνημα με στόχους πάλης και διεκδικήσεις που θα στρέφονται στην καρδιά των επιδιώξεων του κεφαλαίου, θα στρέφονται κατά της πολιτικής που επιβάλλει όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, θα αναζητά πολιτική διέξοδο για τα εργατικά, τα λαϊκά συμφέροντα.

Μα, θα πει κάποιος, υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες σήμερα και πώς θα δημιουργηθούν; Υπάρχει σήμερα ο ταξικός πόλος στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, υπάρχει το ΠΑΜΕ. Για σκεφτείτε να μην υπήρχε το ΠΑΜΕ. Θα είχαν ισοπεδωθεί τα πάντα. Η ταξική συνεργασία με τους διαβόητους διαλόγους θα είχε ανοίξει προ πολλού το δρόμο για ακόμη χειρότερα μέτρα. Μπορούμε και πρέπει να δυναμώσουμε το ΠΑΜΕ.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε κάθε εργάτη και εργάτρια, αυτοαπασχολούμενο, μικρομεσαίο αγρότη, ανεξάρτητα αν ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο που βγάζει το μεροκάματο με το μόχθο του και τον καλεί να κρίνει τις εξελίξεις με βάση την κοινωνική του θέση, το ταξικό του συμφέρον. Να εγκαταλείψει αυτά τα κόμματα και να συμβάλει στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, στην ενίσχυση του ΚΚΕ.

Να δώσει τη μάχη της αλλαγής των συσχετισμών τώρα, στην καθημερινή δράση αλλά και στις δημοτικές εκλογές που έρχονται, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Η ζωή απέδειξε ότι οι αυταπάτες, ο φαύλος κύκλος των ψεύτικων προσδοκιών, ο εγκλωβισμός στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ δουλεύουν σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων.

Κοιτάξτε πώς αναστατώθηκαν από το ΟΧΙ που είπαν οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας στο λεγόμενο ευρωσύνταγμα.

Χρειάζεται επίσης χτύπημα των θέσεων του ΣΥΝ, του οπορτουνισμού, που προσπαθεί να εξωραΐσει τον καπιταλισμό και την ΕΕ, καλλιεργώντας συγχύσεις ότι μπορεί να διορθωθεί και να εκπροσωπήσει τα λαϊκά συμφέροντα.

Για την ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας χρειάζεται μια ισχυρή λαϊκή συσπείρωση, μια λαϊκή συμμαχία που θα συγκεντρώνει και θα κινητοποιεί στις γραμμές της την εργατική τάξη, τη μικρομεσαία αγροτιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους, τα κινήματα της νεολαίας, των γυναικών, αλλά και πολιτικές δυνάμεις που είναι αποφασισμένες να παλέψουν ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Αυτή την κοινωνικοπολιτική συμμαχία, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Πάλης πρέπει να κτίσουμε, ισχυροποιώντας το ΚΚΕ, αλλάζοντας τους συσχετισμούς δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Μέτωπο Πάλης θα αγωνίζεται για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων και θα συγκεντρώνει δυνάμεις για την κατάκτηση της εξουσίας.

Ποιο είναι το καθοριστικό πρόβλημα για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών οικογενειών; Το καθοριστικό πρόβλημα είναι σε ποια χέρια βρίσκεται η εξουσία. Εδώ χρειάζεται ριζική αλλαγή. Η λύση βρίσκεται σε εξουσία που θα εκφράζει τα συμφέροντα και θα ασκείται από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της. Χρειάζεται λαϊκή εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ