Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήλος για τις αντιδραστικές «διαρθρωτικές αλλαγές»

Με κάθε μέσο προσπαθεί να στηρίξει τις δύο «διαρθρωτικές αλλαγές», που προωθεί αυτό το διάστημα: Το Ασφαλιστικό των τραπεζών και το ωράριο των καταστημάτων

Τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων πυρπολεί ο αντιλαϊκός «καύσωνας» της κυβέρνησης Καραμανλή, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ζήλο για την υλοποίηση των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών».

Η κυβέρνηση ανοίγει το ένα μετά το άλλο τα μέτωπα της αντιλαϊκής επίθεσης, αισθανόμενη «ισχυρή», λόγω της ολόπλευρης υποστήριξης από την πλουτοκρατία και του κλείσιμου του μετώπου με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, πράγμα που αντανακλάται και στην «ευμενή ουδετερότητα», στη χειρότερη περίπτωση, από τα ΜΜΕ στα προωθούμενα αντιλαϊκά μέτρα. Παράλληλα, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι ο καλύτερος σύμμαχός της και οι όποιες φραστικές αντιδράσεις του δε γίνονται πιστευτές από τον κόσμο. Πολύ περισσότερο, που εύκολα τις «εξουδετερώνει», καθώς δε σταματά να υπενθυμίζει ότι τα μέτρα της είναι συνέχεια των νόμων του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο βασικός εκφραστής της μετωπικής επίθεσης της πλουτοκρατίας, επιδεικνύοντας, ταυτόχρονα, βαθύτατη αλαζονεία και περιφρόνηση στις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στην υποστήριξη με κάθε μέσο των δύο «διαρθρωτικών αλλαγών», που προωθεί αυτό το διάστημα: Του Ασφαλιστικού των τραπεζών και του ωραρίου των καταστημάτων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε να αδιαφορεί, δήθεν, στις καθολικές αντιδράσεις, είτε των τραπεζοϋπαλλήλων, είτε των απασχολούμενων στο εμπόριο, επικαλούμενος απλά και μόνο την απόφαση της κυβέρνησης «να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές»(!). Ο Θ. Ρουσόπουλος, σε προφανή αδυναμία να απαντήσει στις ερωτήσεις που δέχτηκε χθες, όπως ποιος ζήτησε τη ρύθμιση για το ωράριο, αφού όλοι, πλην των πολυκαταστημάτων, είναι αντίθετοι, κατέφυγε στη γνωστή τακτική της μετατροπής του άσπρου σε μαύρο, ισχυριζόμενος ότι «οι ρυθμίσεις αυτές βοηθούν σίγουρα το μικρομεσαίο εμπόριο, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που άλλωστε αποτελούν και την πλειοψηφία του εμπορίου στην Ελλάδα»(!).

Παράλληλα, επιχειρεί να σβήσει τις «φωτιές» που άναψαν με τις παρεμβάσεις τους ο Μ. Εβερτ και ο διοικητής του ΙΚΑ Γ. Βαρθολομαίος. Το θέμα με τη δήλωση του δεύτερου, ότι το ΙΚΑ θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά 9 δισ. ευρώ από την ένταξη των ταμείων κύριας ασφάλισης των τραπεζών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει λήξει μετά τη χθεσινή διευκρινιστική δήλωση του ίδιου του Γ. Βαρθολομαίου ότι πρόκειται για επιβάρυνση που προκύπτει «αποκλειστικά και μόνο από την εφαρμογή του νόμου Ρέππα και σε καμία περίπτωση από την υπό ψήφιση διάταξη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «καλύφθηκε» από τη δήλωση Βαρθολομαίου, θέλοντας να «κλείσει» το θέμα, ενώ ο Γ. Αλογοσκούφης δεν έκρυψε την έντονη ενόχλησή του, δηλώνοντας ότι «το ποσό των 9 δισ. εγώ δεν το γνωρίζω και ούτε γνωρίζω κάποια μελέτη που να το τεκμηριώνει». Ολα τα κυβερνητικά στελέχη είχαν οχυρωθεί πίσω από το ότι «ο Ελληνας πολίτης δε θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ από τις ρυθμίσεις που κάνει η σημερινή κυβέρνηση», επιχειρώντας να μεταθέσουν και να μοιραστούν τις ευθύνες με το ΠΑΣΟΚ που είχε ψηφίσει το νόμο 3029/2002 (νόμος Ρέππα).

Παράλληλα, ο Θ. Ρουσόπουλος πέρασε στην αντεπίθεση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για φαρισαϊσμό, όταν εκφράζει την ανησυχία του για το μέλλον του ΙΚΑ. Και αυτό, γιατί, όπως είπε ο εκπρόσωπος, «ποτέ δεν κατέβαλε στο ακέραιο την προβλεπόμενη από το δικό του νόμο χρηματοδότηση του 1% προς το ΙΚΑ», ενώ δε φρόντισε να ρυθμίσει την προβλεπόμενη από το νόμο εισφορά στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης.

Επιμένει ο Μ. Εβερτ

Μεγαλύτερο φαίνεται να είναι το πρόβλημα με τον Μ. Εβερτ, ο οποίος χθες προχώρησε στην κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας, επιμένοντας στις θέσεις που είχε διατυπώσει. Παρόλο που επίσημα η κυβέρνηση, διά στόματος εκπροσώπου της, δηλώνει ότι «είναι ελεύθερος από το Σύνταγμα να αποφασίζει αυτός τι θα κάνει», ωστόσο προσπαθούν όπως μπορούν να περιορίσουν το ζήτημα που έχει προκληθεί, παίρνοντας ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προκειμένου να μην υποστηριχτεί η τροπολογία του πρώην προέδρου της ΝΔ από άλλο κυβερνητικό βουλευτή. Ταυτόχρονα, αφήνουν αιχμές για τις σκοπιμότητες επιχειρηματικών συμφερόντων που μπορεί να «υπηρετεί» η τροπολογία.

Πάντως, ο Μ. Εβερτ στην τροπολογία του έχει «ενσωματώσει» τις προχθεσινές δηλώσεις Βαρθολομαίου περί επιβάρυνσης του ΙΚΑ κατά 9 δισ. ευρώ από την κύρια σύνταξη ταμείων τραπεζών, στα οποία προσθέτει και 4 δισ. ευρώ που αφορούν την επικουρική ασφάλιση. Επί της ουσίας επισημαίνει την «ασάφεια» που υπάρχει γύρω από το θέμα της κύριας ασφάλισης, όπου «δημιουργείται η εντύπωση ότι θα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ, το οποίο θα επωμιστεί αυτό το κόστος και όχι οι σημερινοί εργοδότες, εκ των οποίων ορισμένοι είναι ιδιωτικές τράπεζες». Με αυτόν τον τρόπο, σημειώνει, το ΙΚΑ χρηματοδοτεί ιδιωτικές τράπεζες. Επιπλέον ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ζητεί να κατατεθούν οι αναλογιστικές μελέτες, πράγμα που δεν προβλέπεται στην τροπολογία της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ