Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Σωτήρας» εμφανίζεται ο Τ. Μπλερ!

Το «ευρωπαϊκό όραμα» του Βρετανού πρωθυπουργού είναι να αξιοποιήσει την «κρίση» της ΕΕ, προκειμένου να διευκολύνει την επιτάχυνση των αντιδραστικών «οικονομικών μεταρρυθμίσεων»

Το «ευρωπαϊκό όραμά» του, σχεδόν ταυτόσημο με αυτό των υπόλοιπων ηγετών της ΕΕ, παρουσίασε ο Τόνι Μπλερ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα όραμα - εφιάλτη για τους λαούς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει την «κρίση» της ΕΕ και το ναυάγιο της συνόδου κορυφής προκειμένου να διευκολύνει την επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - οικονομικές μεταρρυθμίσεις τις είπε - με στόχο την προσαρμογή της ΕΕ στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και την οικοδόμηση «μιας λειτουργικής κοινωνικής Ευρώπης».

Παρουσιάζοντας χτες στο ευρωκοινοβούλιο τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας που θα αρχίσει την 1η Ιούλη, προσπάθησε να πείσει ότι διαθέτει τη διέξοδο για να βγει η ΕΕ από την κρίση, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει «ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής»(!). «Είμαι ένας παθιασμένος ευρωπαϊστής, Πάντα ήμουν. Πιστεύω στην Ευρώπη ως πολιτικό σχέδιο. Πιστεύω στην Ευρώπη με μια ισχυρή κοινωνική διάσταση. Δε θα δεχτώ ποτέ να περιοριστεί η Ευρώπη σε μία απλή κοινή αγορά», είπε απαντώντας στις επικρίσεις του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προεδρεύοντος της ΕΕ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Σε κάθε κρίση υπάρχει μια ευκαιρία» είπε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ευκαιρία εδώ και τώρα για την Ευρώπη, εάν έχουμε το θάρρος να την αρπάξουμε. Δεν είναι η στιγμή για να κατηγορούμε εκείνους που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη ως προδότες. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε ότι η Ευρώπη θα ξαναβρεί τη δύναμή της, το συμφέρον της, τα ιδεώδη της και την υποστήριξη των λαών της μέσα από την αλλαγή», είπε. «Το θέμα δεν είναι η ιδέα της Ευρώπης. Το θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός. Το θέμα είναι η πολιτική», συμπλήρωσε, αποσαφηνίζοντας ότι ο εκσυγχρονισμός αυτός θα γίνει μέσω «της οικονομικής μεταρρύθμισης».

Αρνούμενος ότι προκάλεσε την αποτυχία της συνόδου των Βρυξελλών εξαιτίας της αδιάλλακτής του στάσης, ο Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι «αντίθετα, είναι ο πρώτος Βρετανός ηγέτης που δέχεται να τεθεί στο τραπέζι» (σ.σ. τέτοια «υποχώρηση»...) το θέμα των λεγόμενων βρετανικών επιστροφών από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, ενώ αντικρούοντας τις κατηγορίες του Ζ. Κλ. Γιούνκερ αρνήθηκε ότι απαίτησε την άμεση αναθεώρηση των δαπανών της ΕΕ. «Ποτέ δεν είπα ότι ήθελα την αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής τώρα ή την επαναδιαπραγμάτευσή της εν μία νυκτί», υποστήριξε, αλλά έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «ένας σύγχρονος προϋπολογισμός δεν είναι αυτός ο οποίος σε δέκα χρόνια θα αφιερώνει το 40% των δαπανών του στην αγροτική πολιτική»...

Ο Τ. Μπλερ τάχθηκε υπέρ της απρόσκοπτης διεύρυνσης της ΕΕ και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η ΕΕ θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κροατία και την Τουρκία. Η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρήσει τη διεύρυνσή της «ως απειλή, ως εάν η ένταξη ήταν ένα παιχνίδι από μηδενική βάση στο οποίο τα πρώην μέλη θα έχαναν και τα νέα θα κέρδιζαν, αλλά ως μια εξαιρετική και ιστορική ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και δυναμικής Ενωσης», δήλωσε.

«Αποκαλυπτικός» Γκ. Μπράουν

Τις πραγματικές (προ)θέσεις της Βρετανίας εξέφρασε μια μέρα νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, που προαλείφεται ως διάδοχος του Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος. Μιλώντας προς επιχειρηματίες στο Λονδίνο, ο Μπράουν έθιξε το ζήτημα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καλώντας για μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση των «αναποτελεσματικών» - όπως τις χαρακτήρισε - πολιτικών που εφαρμόζουν οι Βρυξέλλες. Η ΕΕ, υποστήριξε, δεν μπορεί να αποφεύγει πλέον τη φιλελευθεροποίηση των αγορών της, με δεδομένες τις ισχυρές ανταγωνιστικές πιέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας. «Η πρόκληση για την Ευρώπη τώρα είναι αυτή του παγκόσμιου ανταγωνισμού» είπε ο Μπράουν, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της ΕΕ οφείλουν να αποδεχτούν ότι «οι παλιές θεωρήσεις περί ομοσπονδιοποίησης δεν αντιστοιχούν στις πραγματικότητες του καιρού μας», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θέλει την ΕΕ ως «δορυφόρο» των ΗΠΑ στο πλαίσιο της νέας τάξης. Μίλησε και για ένα «νέο σημείο εκκίνησης» της ΕΕ, μια διαδικασία «δομικής μεταρρύθμισης, βασισμένη σε μεγαλύτερη ευελιξία», καθώς και για την ανάγκη να υπάρξει «πολιτική δέσμευση ολοκλήρωσης της κοινής αγοράς». Τόνισε, τέλος, ότι οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν πεδία όπου πρέπει να επιταχυνθεί η «φιλελευθεροποίηση».

Από τις αντιδράσεις στη χτεσινή ομιλία Μπλερ ενδιαφέρον παρουσιάζει αυτή του πρώην επιτρόπου Γεωργίας Φραντς Φίσλερ, ο οποίος τόνισε ότι από τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις οποίες θέλει να περικόψει η Βρετανία, επωφελείται κυρίως η... βασίλισσα Ελισάβετ! Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Kurier της Βιέννης, ο Φίσλερ είπε: «Οταν ήμουν επίτροπος, είχα προτείνει να περιοριστούν οι επιδοτήσεις προς τις μεγάλες γαιοκτησίες, αλλά την πρόταση μπλόκαραν ο καγκελάριος Σρέντερ και ο Τόνι Μπλερ». «Για τον Μπλερ, ο λόγος ήταν πως οι μεγάλοι γαιοκτήμονες της Βρετανίας ωφελούνται πολύ από τις αγροτικές επιδοτήσεις, ιδιαίτερα η βασίλισσα [...] που είναι ένας από τους δέκα που ευεργετούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις στην Ευρώπη» συμπλήρωσε ο πρώην επίτροπος Γεωργίας.

Ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σχολιάζοντας την ομιλία Μπλερ, δήλωσε πως «οι διαφορές που αναδείχτηκαν τις τελευταίες μέρες και βδομάδες δείχνουν καθαρά ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα δίλημμα μεταξύ δύο διαφορετικών πόλων. Ο ένας θέλει να εξαρθρώσει τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να την υποβαθμίσει απλώς σε ένα είδος ζώνης ελεύθερου εμπορίου. Ο άλλος θέλει να διατηρήσει μία πολιτικά ενεργή, ζωντανή ΕΕ. Αυτό το όραμα υποστηρίζω εγώ» τόνισε ο καγκελάριος σε συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Μετά τα δημοψηφίσματα για το Ευρωσύνταγμα στη Γαλλία και την Ολλανδία, στα οποία επικράτησε το "όχι" και την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής, η Ευρώπη διέρχεται μια σοβαρή κρίση. Αλλά θα την επιλύσουμε και αυτή», επισήμανε ο Σρέντερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ