ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Δυναμικά μπροστά για την κλιμάκωση των αγώνων

Χιλιάδες απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος και στην πορεία προς το υπουργείο της «εργοδοσίας»...

Μέτωπο Αγώνα Πανεργατικό κόντρα στην κυβέρνηση και στο συμβιβασμό. Το διπλό αυτό μήνυμα κυριάρχησε χτες από την πλατεία Κάνιγγος μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης, κάτω στην Πειραιώς. Χιλιάδες και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας, στην απεργία και στη συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με τη μαζική τους παρουσία, με τις σημαίες και τα συνθήματά τους, καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του κεφαλαίου, τον ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και έκαναν καθαρό, ότι κλιμακώνουν τους αγώνες τους.

Μπροστά - μπροστά στη συγκέντρωση και στην πορεία, το μπλοκ των οικοδόμων, που στις 29 Ιούνη συνεχίζουν με δεύτερη πανελλαδική απεργία, δίνουν το στίγμα αυτής της κλιμάκωσης. Στο πανό τους το σύνθημα ξεκάθαρο: «Συγκρουόμαστε με την πλουτοκρατία και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ανοίγουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας». Γιατί πράγματι, αυτό που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη, είναι να αντιπαλέψει την πλουτοκρατία και το κεφάλαιο. Αυτό που έχει ανάγκη το κίνημα, είναι η αμφισβήτηση και η ανατροπή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών, όποιοι και αν είναι οι φορείς της, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβερνητική εξουσία. Και η προοπτική, η διέξοδος, βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι οικοδόμοι στην κεφαλή της χτεσινής πορείας. Στις 29 Ιούνη δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με την 24ωρη πανοικοδομική απεργία
Οι οικοδόμοι στην κεφαλή της χτεσινής πορείας. Στις 29 Ιούνη δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με την 24ωρη πανοικοδομική απεργία
Ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτό το δρόμο καλούσαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, που συσπειρώνονται στην Απεργιακή Επιτροπή και αυτές τις μέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του απεργιακού αγώνα. Παλεύουμε μαζί με το ΠΑΜΕ για πλήρη σταθερή δουλιά για όλους και ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, διατράνωναν δίπλα τους οι φοιτητές κάτω από το πανό του Συντονιστικού των ΑΕΙ.

Τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται. Προσλήψεις και όχι απολύσεις. Απαιτούσαν οι απεργοί του ΟΤΕ, που πορεύονταν κάτω από το πανό της ΕΣΚ-ΟΤΕ, καταγγέλλοντας το ξεπούλημα στον ΟΤΕ, με τις υπογραφές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Και τα Σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο, μαζί στο ίδιο μπλοκ με τα Σωματεία των ΕΒΕ, το ξέκοψαν: «Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. 35ωρο, 7ωρο, πενθήμερο. Συνεχές ωράριο καταστημάτων 48 ωρών». Και ύστερα ακολουθούσαν δεκάδες σωματεία με τα πανό και τα αιτήματά τους. Τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης. Το Συνδικάτο Αθήνας των μεταλλεργατών που υπερασπιζόταν την ασφάλιση και το σταθερό χρόνο εργασίας. Η Ομοσπονδία Φαρμάκου, που παλεύει για 1.250 ευρώ μισθό και μεροκάματο 50 ευρώ. Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών διαδήλωνε ενάντια στις απολύσεις, για 35ωρο και κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ. Τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, που εναντιώνονται στις «συμβάσεις τις ελαστικές» γιατί αυτές καταργούν κατακτήσεις εργατικές. Η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αττικής που απαιτούσε πλήρη σταθερή εργασία.

Και όλοι μαζί διαμήνυσαν: «Κανένας διάλογος. Καμιά συναίνεση στην αντεργατική πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ», όπως έγραφε και το πανό της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ενέργειας.

Οταν η πορεία των χιλιάδων απεργών έφτασε μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης, το σύνθημα που ακούστηκε, αποτύπωνε την άποψη ολόκληρης της εργατικής τάξης: «Αυτό το υπουργείο, δεν είναι εργασίας, είναι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας». Η διαδήλωση τέλειωσε με σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους εργαζόμενους ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση της Κάνιγγος, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπεία μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μονόδρομος οι ταξικοί αγώνες

Μαχητική η απεργιακή συγκέντρωση και η πορεία που ακολούθησε προς το ΥΕΝ

Τη δική τους απάντηση στην αντεργατική επιδρομή που έχουν εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ, ΣΕΒ και εφοπλιστές, έδωσαν χτες και οι εργαζόμενοι του Πειραιά, παίρνοντας μέρος μαζικά στην απεργία, αλλά και στη συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου στον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης. Εκαναν καθαρή τη διάθεσή τους να συσπειρωθούν στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου του ΠΑΜΕ, ενώ ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα καταδίκης στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΠ που επιδίωκαν τον εκφυλισμό της κινητοποίησης.

Το αγωνιστικό ραντεβού των απεργών είχε καθοριστεί για τις 10.30 το πρωί, όμως η πλατεία Λουδοβίκου του Ηλεκτρικού Σταθμού είχε αρχίσει από νωρίς το πρωί να κατακλύζεται από απεργούς. Εργαζόμενοι από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας ΜΙΝΕΡΒΑ, ΕΛΑΪΣ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ και ΚΑΓΚΕΟ που απήργησαν καθολικά, από τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη που «νέκρωσε», από τα γιαπιά, τα εμπορικά καταστήματα όπως ZARA, HONDOS CENTER, ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ, METROPOLIS, ΛΗΤΩ, JUMBO κ.ά., κατέφθαναν από κάθε γωνιά του Πειραιά.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν, εκ μέρους της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ, ο Γιάννης Δεληγιάννης, πρόεδρος της Ενωσης Αμμοβολιστών - Καθαριστών. Ο ομιλητής, αφού αναφέρθηκε στις εξελίξεις που διαδραματίζονται σε βάρος των εργαζομένων, σημείωσε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενιαία δράση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων κατά της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την εγκατάλειψη των πολιτικών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τη δημαγωγία του ΣΥΝ. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών και των συνδικαλιστικών δυνάμεων, με ταυτόχρονη ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ».

Ακολούθησε μαχητική πορεία, που κατέληξε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ τα συνθήματα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη», «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών» ταρακούνησαν το πρώτο λιμάνι της χώρας και το κέντρο του Πειραιά.

Ηχηρό «παρών»

Ηχηρό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση, αλλά και στην πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, έδωσαν χτες οι ταξικές δυνάμεις στις τράπεζες και στον ΟΤΕ. Απάντησή τους στη νέα αντεργατική επίθεση που η κυβέρνηση εξαπολύει, αρχής γενομένης από τους κλάδους τους, ήταν όσα έγραφε στο πανό της η «Απεργιακή Επιτροπή Τραπεζοϋπαλλήλων», που πρόσφατα συγκροτήθηκε για την περιφρούρηση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με περιεχόμενο που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων: «Ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, του κεφαλαίου, της ΕΕ».

Απάντησή τους, και τα συνθήματα που φώναζαν επίμονα οι τραπεζοϋπάλληλοι μαζί με τους εργαζόμενους που βρέθηκαν στο μπλοκ της ΕΣΚ-ΟΤΕ: «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος, είναι το δίκιο του εργάτη». «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε στους κεφαλαιοκράτες». Μα, πάνω απ' όλα, απάντησή τους, η συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, ο αγώνας για τη συνολική ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής.

Η νεολαία με το ΠΑΜΕ!

«Οχι άλλα βάρη στων εργατών τις πλάτες! Την κρίση να πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες!», βροντοφώναξαν χθες το πρωί, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι φοιτητές και οι σπουδαστές, που βιώνουν τον καθημερινό αγώνα των γονιών τους να αντεπεξέλθουν στο υψηλό κόστος των σπουδών τους, αλλά και που αντιλαμβάνονται «τι τους περιμένει» ως αυριανούς εργαζόμενους.

Μαχητικά και δυναμικά, όπως αρμόζει στα νιάτα τους, αψήφησαν την περίοδο εξεταστικής που διανύουν και ένωσαν τις φωνές τους με όλων των εργατών και των ανθρώπων του μόχθου. Στα συνθήματα, που δε σταμάτησαν στιγμή να φωνάζουν, αναδεικνυόταν η ανάγκη κοινού μετώπου με τους εργάτες και όλο το λαό, κόντρα στα μονοπώλια και την πλουτοκρατία.

Υπόθεση όλων η ένταση της ταξικής πάλης

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στην απεργιακή συγκέντρωση

Ο Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, στην κεντρική ομιλία υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της ΝΔ σαν κυβέρνηση τώρα και του ΠΑΣΟΚ πριν, είναι ίδιες. «Αφετηρία και τελικό στόχο - συνέχισε - έχουν και οι δύο την υπηρέτηση της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας».

Απέναντι σ' αυτήν τη γενικευμένη επίθεση, είναι υπόθεση άμεσης προτεραιότητας, τόνισε ο συνδικαλιστής, «η παραπέρα συγκρότηση και ενίσχυση του ταξικού πόλου. Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου, κάθε νέου και νέας για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων για την παραπέρα ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ».

Γιατί, όπως κατήγγειλε, «ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός ήταν και είναι εχθρός της ταξικής πάλης. Χωρίς τη σοβαρή αποδυνάμωση χωρίς την ήττα του, δεν μπορεί σήμερα αντιμετωπιστεί η επίθεση της ΕΕ, του κεφαλαίου και των πολιτικών τους εκπροσώπων».

Κάλεσε τους εργαζόμενους σε «δράση σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε σωματείο, σε κάθε συνοικία, για μαζική απεμπλοκή των εργαζομένων από τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Για μαζική στήριξη των ταξικών δυνάμεων. Για ισχυροποίηση του ΠΑΜΕ. Σήμερα απαιτούνται συνδικάτα μαζικά, ταξικά. Συνδικάτα που θα ενώνουν τους εργαζόμενους, θα δίνουν προοπτική με το πλαίσιο διεκδικήσεων που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες διευρυμένες ανάγκες».

Καταλήγοντας ο Χρ. Κατσώτης τόνισε: «Το ΠΑΜΕ και όλες οι ταξικές δυνάμεις, ξεπερνώντας εμπόδια που βάζουν το κεφάλαιο, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που το υπηρετούν, αναπτύσσει αυτοτελή δράση σε όλη την Ελλάδα, συντονίζει την ενιαία δράση της εργατικής τάξης, διεκδικεί στόχους και αιτήματα που απαντούν στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.

Αγωνιζόμαστε, έχοντας σαν κύριο τις ανάγκες της εργατικής τάξης κόντρα στους στόχους του ΣΕΒ, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, τα κέρδη.

Στηρίζουμε την απεργία των οικοδόμων στις 29 Ιούνη, την απεργία των ΟΤΑ και όλες τις κινητοποιήσεις που οργανώνονται αυτό το διάστημα. Συνεχίζουμε την πάλη μας στους εργασιακούς χώρους, στους κλάδους, οργανώνουμε την εργατική τάξη και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση του αγώνα».

Ο Θωμάς Πέππας, από το Σύλλογο Εργαζομένων Νομαρχίας Πειραιά, στο χαιρετισμό του, υπογράμμισε: «Η σημερινή κατάσταση απαιτεί μαζική, γενικευμένη κινητοποίηση. Σ' αυτές τις συνθήκες, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έχουμε αναλάβει μεγάλη ευθύνη για την κλιμάκωση του αγώνα. Παντού, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, σε κάθε τόπο δουλιάς, να δοθεί η μάχη με αποφασιστικότητα. Αυτή είναι η απάντηση. Απάντηση ενότητας», υπογράμμισε.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απεγκλωβισμός από το δικομματισμό για αποτελεσματικούς αγώνες

Κατά τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ούτε βήμα πίσω, ούτε πόντο πίσω από τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Ωστόσο, για να έχει το εργατικό κίνημα κατακτήσεις, και μπορεί να έχει, απαιτείται να απεγκλωβιστεί από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το κίνημα να αποκτήσει ταξική κατεύθυνση και να αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί δύναμης μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τότε οι αγώνες θα φέρουν αποτέλεσμα και για τους εργαζόμενους, αλλά θα έχουν θετικές επιπτώσεις και στο σύνολο της πολιτικής ζωής».

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Πάμε... για απεργιακό καύσωνα!

Για «απεργιακό καύσωνα» προειδοποιεί το αντιλαϊκό μπλοκ κυβέρνησης, ΣΕΒ και ΕΕ το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, δηλώνοντας ότι θα πρωτοστατήσει στους αγώνες που έρχονται. Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, αφού υπογραμμίζει τη μεγάλη επιτυχία που είχε η πανεργατική απεργία σε όλη τη χώρα, σημειώνει:

«Με τη μεγάλη και μαχητική συμμετοχή χιλιάδων εργατών και υπαλλήλων στη σημερινή 24ωρη Απεργία, η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δέχτηκε ένα δυνατό χτύπημα. Κάθε μέρα και περισσότεροι μισθωτοί κατανοούν ότι η πολιτική που προβάλλει και προωθεί από κοινού το μπλοκ κυβέρνησης - ΣΕΒ - Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πολιτική ΕΧΘΡΙΚΗ για τα λαϊκά στρώματα. Είναι πολιτική που ωφελεί τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Στις ράγες της ίδιας τροχιάς κινείται και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Κανένας εργάτης δεν επιτρέπεται σήμερα να εγκλωβίζεται στη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ.

Τις αμέσως επόμενες μέρες τα μεγάλα ζητήματα του ΩΡΑΡΙΟΥ, του ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ, των ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ, των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, έρχονται στο κέντρο της αντιπαράθεσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με την κυβέρνηση.

Πάμε για καλοκαίρι με "Απεργιακό Καύσωνα", που πρώτο βήμα έχει στις 29 Ιούνη την Πανοικοδομική Απεργία.

Στους αγώνες που έρχονται, το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει. Θα χτυπήσει την κυρίαρχη πολιτική, αλλά και θα αποκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και όλων των δυνάμεων της ταξικής συνεργασίας.

Για να έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες μας, είναι προϋπόθεση η ήττα και η απομόνωση της γραμμής, της στρατηγικής και της τακτικής των ηγεσιών του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ