Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Δυναμικά μπροστά για την κλιμάκωση των αγώνων

Χιλιάδες απεργοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και έδωσαν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στην Κάνιγγος και στην πορεία προς το υπουργείο της «εργοδοσίας»...

Μέτωπο Αγώνα Πανεργατικό κόντρα στην κυβέρνηση και στο συμβιβασμό. Το διπλό αυτό μήνυμα κυριάρχησε χτες από την πλατεία Κάνιγγος μέχρι το υπουργείο Απασχόλησης, κάτω στην Πειραιώς. Χιλιάδες και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι της Αθήνας, στην απεργία και στη συγκέντρωση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, με τη μαζική τους παρουσία, με τις σημαίες και τα συνθήματά τους, καταδίκασαν την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του κεφαλαίου, τον ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και έκαναν καθαρό, ότι κλιμακώνουν τους αγώνες τους.

Μπροστά - μπροστά στη συγκέντρωση και στην πορεία, το μπλοκ των οικοδόμων, που στις 29 Ιούνη συνεχίζουν με δεύτερη πανελλαδική απεργία, δίνουν το στίγμα αυτής της κλιμάκωσης. Στο πανό τους το σύνθημα ξεκάθαρο: «Συγκρουόμαστε με την πλουτοκρατία και τις αντιλαϊκές πολιτικές. Ανοίγουμε το δρόμο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας». Γιατί πράγματι, αυτό που χρειάζεται σήμερα η εργατική τάξη, είναι να αντιπαλέψει την πλουτοκρατία και το κεφάλαιο. Αυτό που έχει ανάγκη το κίνημα, είναι η αμφισβήτηση και η ανατροπή όλων των αντιλαϊκών πολιτικών, όποιοι και αν είναι οι φορείς της, όποιο κόμμα και αν είναι στην κυβερνητική εξουσία. Και η προοπτική, η διέξοδος, βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Οι οικοδόμοι στην κεφαλή της χτεσινής πορείας. Στις 29 Ιούνη δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με την 24ωρη πανοικοδομική απεργία
Οι οικοδόμοι στην κεφαλή της χτεσινής πορείας. Στις 29 Ιούνη δίνουν συνέχεια στον αγώνα τους με την 24ωρη πανοικοδομική απεργία
Ταξική απάντηση στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυτό το δρόμο καλούσαν οι τραπεζοϋπάλληλοι, που συσπειρώνονται στην Απεργιακή Επιτροπή και αυτές τις μέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του απεργιακού αγώνα. Παλεύουμε μαζί με το ΠΑΜΕ για πλήρη σταθερή δουλιά για όλους και ενιαία δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, διατράνωναν δίπλα τους οι φοιτητές κάτω από το πανό του Συντονιστικού των ΑΕΙ.

Τα δικαιώματά μας δεν παζαρεύονται. Προσλήψεις και όχι απολύσεις. Απαιτούσαν οι απεργοί του ΟΤΕ, που πορεύονταν κάτω από το πανό της ΕΣΚ-ΟΤΕ, καταγγέλλοντας το ξεπούλημα στον ΟΤΕ, με τις υπογραφές του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Και τα Σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο, μαζί στο ίδιο μπλοκ με τα Σωματεία των ΕΒΕ, το ξέκοψαν: «Οχι στην απελευθέρωση του ωραρίου. 35ωρο, 7ωρο, πενθήμερο. Συνεχές ωράριο καταστημάτων 48 ωρών». Και ύστερα ακολουθούσαν δεκάδες σωματεία με τα πανό και τα αιτήματά τους. Τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης. Το Συνδικάτο Αθήνας των μεταλλεργατών που υπερασπιζόταν την ασφάλιση και το σταθερό χρόνο εργασίας. Η Ομοσπονδία Φαρμάκου, που παλεύει για 1.250 ευρώ μισθό και μεροκάματο 50 ευρώ. Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών διαδήλωνε ενάντια στις απολύσεις, για 35ωρο και κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ. Τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής, που εναντιώνονται στις «συμβάσεις τις ελαστικές» γιατί αυτές καταργούν κατακτήσεις εργατικές. Η Ενωση Ηλεκτρολόγων Αττικής που απαιτούσε πλήρη σταθερή εργασία.

Και όλοι μαζί διαμήνυσαν: «Κανένας διάλογος. Καμιά συναίνεση στην αντεργατική πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ», όπως έγραφε και το πανό της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Ενέργειας.

Οταν η πορεία των χιλιάδων απεργών έφτασε μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης, το σύνθημα που ακούστηκε, αποτύπωνε την άποψη ολόκληρης της εργατικής τάξης: «Αυτό το υπουργείο, δεν είναι εργασίας, είναι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας». Η διαδήλωση τέλειωσε με σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους εργαζόμενους ο Πολύβιος Τσίρκας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση της Κάνιγγος, παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και αντιπροσωπεία μελών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΔΗΚΚΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ