Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Οι ψυχικά πάσχοντες τα πρώτα θύματα

Αποκαλύπτονται οι τραγικές συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους από τη δήθεν αποϊδρυματοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση

Τα πρώτα οδυνηρά αποτελέσματα του εγχειρήματος της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, για τη δήθεν αποϊδρυματοποίηση των χρονίων ψυχικά πασχόντων της χώρας, που αποδείχτηκε απ' την πραγματικότητα ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Ψυχικής Υγείας με στόχο τη μείωση του κόστους της φροντίδας των ψυχικά πασχόντων, εκδηλώνονται το ένα μετά το άλλο. Με την περικοπή στο μισό των χρηματοδοτήσεων των «μη κερδοσκοπικών εταιριών» που λειτουργούν οικοτροφεία για ψυχικά πάσχοντες, η οποία συνοδεύτηκε από απολύσεις και περικοπές στα οικοτροφεία, αλλά και με τις περικοπές στο απαραίτητο έργο των δημόσιων δομών αποασυλοποίησης.

Τις πτυχές αυτές της λεγόμενης αποασυλοποίησης στη χώρα επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Συσπείρωση για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση - «Τετράδια Ψυχιατρικής». Η Συσπείρωση υπογραμμίζει ότι οι «μη κερδοσκοπικές εταιρίες» χρησιμοποιήθηκαν ως άλλοθι για τη ραγδαία ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, η οποία μάλιστα συμπληρώνεται από τις χαμηλές αμοιβές και τις επισφαλείς σχέσεις εργασίας για τους εργαζόμενους στα οικοτροφεία. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, πολλά τέτοια οικοτροφεία αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους, έχουν απολύσει ή αναγκάσει σε αποχώρηση μέρος του προσωπικού και οπωσδήποτε λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό. «Αν ήδη τώρα, που δεν έχουν ακόμα εκπνεύσει τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, οι δομές αυτές αντιμετωπίζουν πρόβλημα, μπορεί να φανταστεί κανείς τι θα γίνει όταν τερματιστεί, στο τέλος του 2006, το Γ΄ ΚΠΣ», επισημαίνει η Συσπείρωση και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι τα οικοτροφεία αυτά θα μετατραπούν σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών.

«Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η αποτελμάτωση των δομών του δημόσιου τομέα, όπου οι επανεντασσόμενοι ασθενείς δε λαμβάνουν το προβλεπόμενο βάσει του νόμου 2716/99 για την Ψυχική Υγεία, και απολύτως απαραίτητο γι' αυτούς, "θεραπευτικό κίνητρο" (ή "κίνητρο επανένταξης", ένα μικρό μεν ποσό, αλλά πολύ σημαντικό γι' αυτούς που στερούνται τα πάντα, για την επάνοδο ή τη στήριξή τους στην καινούρια ζωή που τους έχουν υποσχεθεί», τονίζει η Συσπείρωση. Και καλεί την κυβέρνηση, αντί να υποστηρίζει απλώς ότι ενδιαφέρεται για τους ψυχικά πάσχοντες, να δώσει λεφτά για ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών και δομών που να εξασφαλίζουν την ποιότητα της περίθαλψης, την εργασία, αλλά και αξιοπρεπές εισόδημα.

Παράλληλα, καλεί τους λειτουργούς της Ψυχικής Υγείας να κινητοποιηθούν με τους ενοίκους των αποκαταστασιακών δομών, να διεκδικήσουν απ' το κράτος όλα τα αναγκαία μέσα για την αποκατάστασή τους και πάνω απ' όλα γενναία χρηματοδότηση και θέσεις εργασίας - κατάρτισης.

Επιπλέον, «στο βαθμό που το εγχείρημα των "μη κερδοσκοπικών εταιριών" φαίνεται να οδηγείται σε παταγώδη αποτυχία, επιφυλάσσοντας απρόβλεπτους κινδύνους για την ασφαλή και αξιοπρεπή ζωή των ασθενών», η Συσπείρωση διεκδικεί να μπει φρένο στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, με την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης στα πλαίσια του δημόσιου τομέα, τη διασφάλιση της στήριξης των ψυχικά ασθενών και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του χώρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ