ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΟΥΜΦ»
Μονόδρομος η αντίσταση στις απολύσεις

Να απομονώσουν τους καλοθελητές της εργοδοσίας και να οργανώσουν την πάλη τους με το ταξικό Συνδικάτο τους, καλεί τις εργάτριες η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Η απόγνωση της εργάτριας της «Σίσσερ Πάλκο», που έχασε σε μια νύχτα της δουλιά της, είναι ό,τι περιμένει και τις συναδέλφισσές της στην «Τριούμφ». Στο χέρι τους είναι να βάλουν φρένο στα εργοδοτικά σχέδια...
Η απόγνωση της εργάτριας της «Σίσσερ Πάλκο», που έχασε σε μια νύχτα της δουλιά της, είναι ό,τι περιμένει και τις συναδέλφισσές της στην «Τριούμφ». Στο χέρι τους είναι να βάλουν φρένο στα εργοδοτικά σχέδια...
Λουκέτο βάζει στο εργοστάσιό της στην Ελλάδα η πολυεθνική βιομηχανία ιματισμού «Τριούμφ», πετώντας στο δρόμο 350 εργάτες και εργάτριες. Το επικείμενο λουκέτο της ελβετικών συμφερόντων επιχείρησης, που δραστηριοποιείται σε πολλές ακόμα χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια, ανακοινώθηκε προχτές από την εργοδοσία και καθορίστηκε για τις 15 Ιούλη. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις και ενώ εδώ και καιρό η ανησυχία φούντωνε ανάμεσα στους εργαζόμενους, τα «παπαγαλάκια» της εργοδοσίας έπιασαν δουλιά: Με παραινέσεις προς τις εργάτριες, τις καλούν ανάμεσα στον αγώνα και το οριστικό λουκέτο να αποδεχτούν το δεύτερο, με δέλεαρ τις παχυλές αποζημιώσεις που τάζει η εργοδοσία για να κλείσει άρον - άρον το εργοστάσιο.

Ο ίδιος ο υπεύθυνος της επιχείρησης παραδέχτηκε προχτές κυνικά ότι το εργοστάσιο κλείνει, επειδή δεν έχει τα προσδοκώμενα κέρδη. Η εργοδοσία εκτιμά ότι είναι λίγα τα περίπου 23.000 ευρώ, που κέρδισε από τη δουλιά κάθε εργάτριας το 2002!

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

Με ανακοίνωσή της, η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ καταγγέλλει το μαύρο μέτωπο εργοδοσίας - κυβέρνησης, που, με σύμμαχο το ΠΑΣΟΚ και οδηγό τις αποφάσεις της ΕΕ, προσθέτει στη στρατιά των ανέργων τους εργάτες και εργάτριες της ΤΡΙΟΥΜΦ.

Καλεί τους εργάτες και τις εργάτριες να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις. Να καταγγείλουν τα τσιράκια της εργοδοσίας, που θέλουν να βγάλουν λάδι τους εργοδότες. «Αποδείχτηκε, τονίζει η ανακοίνωση, ότι η εργοδοσία έχει φτιάξει μηχανισμό με ορισμένους που εμφανίζονται σαν προστάτες των εργαζομένων και τάζουν λαγούς με πετραχήλια για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις. Αυτή την τακτική υπηρετούν και ορισμένοι που χτες 24/6/2005 ημέρα απεργίας κατάγγειλαν το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος και την Ομοσπονδία και οδήγησαν ορισμένους εργάτες στο υπουργείο για να διαπραγματευτούν τις προσωπικές τους απόψεις. Μάλιστα, κυκλοφόρησαν και ανακοίνωση χωρίς υπογραφή».

«Πίσω από όλα αυτά, σημειώνει η Αχτίδα Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, είναι η εργοδοσία, που θέλει τους εργάτες απολυμένους και μακριά από το συνδικάτο. Οσα "κίνητρα" και να δίνει η εργοδοσία, κανένας εργάτης και εργάτρια όταν χάσει τη δουλιά του δεν μπορεί να έχει μέλλον αυτός και η οικογένειά του. Τα οικονομικά κίνητρα της εργοδοσίας για να μπουν μαζικά οι εργάτες στην ανεργία, οδηγούν σε αδιέξοδο. Γιατί τα ψίχουλα πολύ γρήγορα θα τελειώσουν και οι εργάτες χωρίς δουλιά γίνονται όμηροι του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος».

«Το ΚΚΕ σας καλεί να σκεφτείτε. Δεν υπάρχει κανένα αντάλλαγμα, όπως λέει η εργοδοσία και τα τσιράκια της, που να αντικαθιστά τη δουλιά με δικαιώματα. Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της ΤΡΙΟΥΜΦ μαζί με τους κομμουνιστές, το ταξικό συνδικάτο να παλέψουν να ανατραπούν τα σχέδια της εργοδοσίας», σημειώνει η ανακοίνωση και καταλήγει:

«Ενα δρόμο έχουμε: Ενότητα - Οργάνωση - Πάλη. Κοινός αγώνας των εργατών του κλάδου με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, με τους εργάτες που δουλεύουν με μερική απασχόληση. Με τα ταξικά συνδικάτα, με το ΠΑΜΕ, ενάντια στους εργοδότες, στην κυβέρνηση, στην ψευτο-αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και τη ΓΣΕΕ που τους σιγοντάρει. Το ΚΚΕ θα κρατήσει ψηλά τη σημαία του Αγώνα, της Αλληλεγγύης, για να έχουμε νίκες και να ανατραπεί το μαύρο μέτωπο της πλουτοκρατίας της ΕΕ και των κομμάτων της. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση του ΠΑΜΕ στις Βρυξέλλες

Πυρετώδεις προετοιμασίες και για την αποστολή αλληλεγγύης στη Συρία, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη

Με την εκδήλωση αλληλεγγύης προς το λαό της ΛΔ της Κορέας, που διοργανώνει, μεθαύριο, Δευτέρα 27 του Ιούνη, στις Βρυξέλλες, το ΠΑΜΕ δίνει συνέχεια στην πλούσια διεθνιστική του δράση. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν δεκάδες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων από όλη την Ευρώπη. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: «Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, η ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή και για άμεση αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εργατών στους εργάτες της Κορεατικής Χερσονήσου».

Στην εκδήλωση, στην οποία το ΠΑΜΕ, ως διοργανωτής, θα συμμετάσχει με πολυμελή αντιπροσωπεία, θα πάρουν μέρος ακόμα συνδικαλιστές από την Πορτογαλία (CGTP-IN), την Ισπανία (PCPE, Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία Μαδρίτης), την Κύπρο (ΠΕΟ), το Βέλγιο (Συνδικάτο EXXON MOBIL, Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, Ομοσπονδία Σιδηροδρόμων, Συνδικάτο Caterpilar, κ.ά.), την Αυστρία (OGB), τη Γερμανία (KPD), τη Βουλγαρία (Κεντρική Γενική Ενωση Κλαδικών Συνδικάτων Βουλγαρίας), τη Ρουμανία (Συνδικαλιστική Ενωση Καρπαθίων) και την ΠΣΟ, που θα εκπροσωπηθεί από το μόνιμο αντιπρόσωπό της στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας.

Στην εκδήλωση του ΠΑΜΕ θα πάρουν μέρος και συνδικαλιστές της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της ΛΔ της Κορέας, ενώ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους συνδικαλιστές η Hunda Mlehi, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Γενικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων της Συρίας (GFTU). Την εισηγητική ομιλία στην Εκδήλωση Διεθνιστικής Αλληλεγγύης θα κάνει εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Μετώπου.

Αποστολή αλληλεγγύης στη Συρία

Με γοργούς ρυθμούς προχωράνε και οι προετοιμασίες για το Καραβάνι αλληλεγγύης στη Συρία, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ από τις 23 έως τις 26 του Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή 150 συνδικαλιστών και εργαζομένων. Αποστολή που στόχο έχει να εκφραστεί η αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος της Ελλάδας στους Σύρους εργάτες και στο λαό της χώρας, που δέχονται προκλήσεις και απειλές από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές.

Η αποστολή του ΠΑΜΕ θα αναχωρήσει την Παρασκευή 23 του Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί και θα επιστρέψει από τη Δαμασκό τη Δευτέρα 26 του Σεπτέμβρη στις 9 το βράδυ. Η μεταφορά θα γίνει με τις Συριακές Αερογραμμές. Το κόστος κατ' άτομο είναι 450 ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχείο, σε δίκλινα δωμάτια, αεροπορικά εισιτήρια, πρωινό, ένα γεύμα τη μέρα, δύο εκδρομές ημερήσιες, τη βίζα και μεταφορές στη Δαμασκό.

Το πρόγραμμα της αποστολής αλληλεγγύης περιλαμβάνει ημερήσια εκδρομή στην ιστορική πόλη Παλμύρα (250 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό). Μετάβαση στην πόλη Κουνέιτρα που έχει καταστραφεί από τους Ισραηλινούς και εκδήλωση αλληλεγγύης στα υψώματα του Γκολάν (60 χιλιόμετρα από τη Δαμασκό). Θα πραγματοποιηθούν ακόμα εκδηλώσεις με τη Γενική Ομοσπονδία Εργατών Συρίας και συναντήσεις με κρατικούς παράγοντες της Συρίας.

  • Οσοι δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να την εξασφαλίσουν καταθέτοντας αμέσως το ποσό των 450 ευρώ. Τα χρήματα μπορούν να δίνονται είτε αυτοπροσώπως στα γραφεία του ΠΑΜΕ, είτε να κατατίθενται στο λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας με αριθμό: 101/751788-20 (στα ονόματα Γεωργαντάς Βασίλης, Πέρρος Γεώργιος, Κούτρας Θεόδωρος) και να στέλνεται ταυτόχρονα στο ΠΑΜΕ με φαξ η απόδειξη της τράπεζας για την κατάθεση με το όνομα στον αριθμό 210.3802.864
  • Το αεροπορικό ταξίδι Αθήνα-Δαμασκός διαρκεί δύο ώρες. Το ξενοδοχείο που θα μένει η αποστολή είναι ιδιοκτησία των Συνδικάτων της Συρίας και βρίσκεται 9 χιλιόμετρα από το κέντρο της Δαμασκού. Είναι ξενοδοχείο σύγχρονο και μεγάλο. Το ταξί από το ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης στοιχίζει περίπου 40 λεπτά του ευρώ.
Ανοδος των ταξικών δυνάμεων

Ανοδο στις εκλογές του σωματείου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) κατέγραψαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στις αρχαιρεσίες, ψήφισαν 235 εργαζόμενοι, από 220 πριν από δύο χρόνια. Για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ έλαβε 78 ψήφους, από 60 την προηγούμενη φορά, και εξέλεξε δύο αντιπροσώπους (1 το 2003). Η ΠΑΣΚΕ έλαβε 143 ψήφους, από 159 το 2003, και εξέλεξε και πάλι 3 αντιπροσώπους. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» έλαβε 6 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο.

Για τη Διοίκηση του σωματείου οι παρατάξεις έλαβαν τις ίδιες έδρες, όπως και το 2003. Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ (2) με 58 ψήφους από 51 και η ΠΑΣΚΕ (5) με 156 από 159 ψήφους στις προηγούμενες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ