ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Οι φτωχοί ξεπερνούν τα 2,3 εκατομμύρια

Ιδιαίτερα μετριοπαθείς οι επίσημες εκτιμήσεις, καθώς φτωχός για την ΕΕ θεωρείται κάθε πολίτης που ζει με 395 ευρώ το μήνα και η τετραμελής οικογένεια με 826 ευρώ

Περισσότερα από ένα στα πέντε νοικοκυριά της χώρας - με στοιχεία 2003 - ζει κάτω από τα όρια της επίσημα καθορισμένης φτώχειας. Τα φτωχά νοικοκυριά σε ποσοστό αντιστοιχούν στο 21% του πληθυσμού, ενώ σε απόλυτους αριθμούς ξεπερνούν τα 2.310.000 άτομα. Φτωχό εμφανίζεται το 23,1% των παιδιών ηλικίας 0-15 ετών, το 25,2% των ατόμων ηλικίας 16-24 ετών, το 28,1% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω και το 26,2% των ανέργων. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν στοιχειώδεις οικονομικές ανάγκες. Το 46% δήλωσε οικονομική αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών, το 52% δεν ήταν σε θέση να πληρώσει μιας βδομάδας διακοπές, το 37% δήλωσε οικονομική δυσκολία να πληρώσει πάγιους λογαριασμούς (ενοίκιο, τηλέφωνο, ηλεκτρικό), ενώ ένα 19% εξέφρασαν αδυναμία να πληρώσουν δαπάνες για οικιακή θέρμανση! Κίνδυνο φτώχειας (θολός και ασαφής ορισμός της ΕΕ) αντιμετώπιζε το 2003 το 32,8% των μονογονεϊκών οικογενειών με ένα παιδί, το 32,5% των οικογενειών με 3 ή και περισσότερα παιδιά(!) και το 27,8% των διμελών οικογενειών άνω των 65 ετών.

Τα στοιχεία, τα οποία αποτελούν προϊόν δειγματοληπτικής έρευνας της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) για «το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των Νοικοκυριών το 2003» - στο πλαίσιο σχετικού στατιστικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - είναι εντυπωσιακά και επιβεβαιώνουν τη γενική αρχή ότι ο καπιταλισμός μαζί με την αφθονία πλούτου «παράγει» σε μαζική κλίμακα και φτώχεια που καλύπτει εκατομμύρια κατοίκους της χώρας. Οτι η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά διχασμένη, ανάμεσα στους κατόχους των μέσων παραγωγής, τους κάθε μορφής μερισματούχους που συσσωρεύουν τον παραγόμενο πλούτο και σε εκατομμύρια εργαζόμενους - παραγωγούς του πλούτου, οι οποίοι όμως δεν ιδιοποιούνται το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Ισως όμως και αυτά τα στοιχεία να είναι και μετριοπαθή και να μην απεικονίζουν σε όλη του την έκταση το οξύ πρόβλημα της εξαθλίωσης που δημιουργεί ο σύγχρονος ευρωενωσιακός καπιταλισμός με τις πολιτικές απορύθμισης των αγορών εργασίας, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης και τη μεταφορά στους ιδιώτες των κερδοφόρων περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Και η μη απεικόνιση της πραγματικότητας οφείλεται στη σχετική μεθοδολογία που ακολουθεί η έρευνα. Ετσι, στο κείμενο αναφέρεται ότι το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 4.741,12 ευρώ για κάθε άτομο και σε 9.956,35 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με τις λογικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φτωχό θεωρείται κάθε άτομο που ζει με 395 ευρώ το μήνα και τετραμελής οικογένεια που ζει με 826 ευρώ μηνιαίως! Είναι εμφανές ότι έχουν κατεβάσει πολύ τον πήχη για τον προσδιορισμό της έννοιας του ποιος είναι και ποιος δεν είναι φτωχός. Σύμφωνα με τη σχετική μεθοδολογία, τετραμελείς οικογένειες που ζουν με 800-1.000 και 1.200 ευρώ μηνιαίως δε θεωρούνται φτωχές. Στο σχετικό κείμενο η γραμμή της φτώχειας υπολογίζεται σχετικά και ορίζεται στο 60% του μέσου συνολικού διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών. Το τελευταίο προκύπτει μετά την αφαίρεση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από το ακαθάριστο εισόδημα. Το κείμενο, μάλιστα, παίζοντας με τις λέξεις, κάνει λόγο όχι για σχετική φτώχεια (σε σχέση δηλαδή με όσους έχουν εισοδήματα μεγαλύτερα από το 60% του μέσου όρου), αλλά για κίνδυνο σχετικής φτώχειας! Διαφοροποιείται έτσι από τον όρο του κινδύνου της απόλυτης φτώχειας, όπου «ο φτωχός στερείται βασικών μέσων επιβίωσης».

Αμφισβητούμενα είναι και τα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού, σε σχέση με το φτωχότερο 20%, κατέχει εισοδήματα 6,6 φορές υψηλότερα. Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα αποφεύγουν να δώσουν στοιχεία για την κατανομή του εισοδήματος, όπου η κατάσταση τις δύο τελευταίες δεκαετίες, λόγω των ασκούμενων αντιλαϊκών πολιτικών, έχει χειροτερεύσει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Η οικονομική ανέχεια πλήττει περισσότερο τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, μεταξύ των ατόμων που θεωρούνται φτωχά, το 72,4% αφορά γυναίκες και το 27,6% άνδρες, ενώ με κριτήριο την ηλικία το 65,8% αφορά άτομα άνω των 65 ετών και 34,2% μικρότερα των 65.


ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Προσοχή στα «TIROTRELLA»

Την προσωρινή αναστολή πώλησης του προϊόντος «TIROTRELLA», τυράκι EMMENTAL KERRYGOLD Ιρλανδίας που φέρει την ένδειξη «τα τυράκια που γίνονται λωρίδες» ζήτησε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή από την εταιρία που τα εισάγει στην Ελλάδα (OPTIMA AE), κι αυτό γιατί το προϊόν περιέχει δώρο - παιχνίδι το οποίο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών. Μάλιστα, προχτές καταγγέλθηκε στη Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης περιστατικό τραυματισμού παιδιού ηλικίας 3,5 ετών. Πρόκειται για ένα παιχνίδι που δίνεται ως δώρο με την αγορά περισσότερων της μιας συσκευασιών και ονομάζεται «τρελολουράκι». Το παιχνίδι αυτό είναι μια μεταλλική εύκαμπτη λάμα που παίρνει διάφορα σχήματα (π.χ. σχήμα βραχιολιού) και καλύπτεται από μια λεπτή πλαστική επένδυση που σχίζεται εύκολα. Η μεταλλική λάμα είναι κοφτερή και μπορεί εύκολα να προκαλέσει τραυματισμό σε μικρά παιδιά.

Εκτός από την προσωρινή αναστολή πώλησης του προϊόντος η Γραμματεία ζήτησε από την εταιρία να αποσύρει όλες τις ποσότητες που έχει διαθέσει με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Συνιστά, δε, στους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν το παιχνίδι.


ΑΓΟΡΑ
Λιστέρια σε «Βουδαπέστης» και χρωστικές σε μπαχαρικά

Χωρίς τέλος τα κρούσματα

Λιστέρια εντοπίστηκε στο πρώτο από τα είκοσι δείγματα της εταιρίας PRIMO, που πήρε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στις 14 Ιούνη, μετά από τον εντοπισμό λιστέριας στο καπνιστό μπέικον της εταιρίας που είχε προμηθευτεί το Ιδρυμα Περίθαλψης Χρονίως πασχόντων του Ασύλου Ανιάτων. Από τον πρώτο έλεγχο που ολοκληρώθηκε από το εργαστήριο δοκιμών, εντοπίστηκε listeria monocytogenes στο προϊόν «Σαλάτα Βουδαπέστης Primo» συσκευασίας 2 kg με Lot Nr 154 και ημερομηνία λήξης 17/8/2005. Ο ΕΦΕΤ ζήτησε από την εταιρία την άμεση ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος με ευθύνη της εταιρίας και εποπτεία του Φορέα, την απολύμανση των χώρων και του εξοπλισμού της επιχείρησης και την ταυτόχρονη ενημέρωση σχετικά με την πιθανή διακίνηση του προϊόντος σε άλλες χώρες.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ, ενημερώθηκε στις 21 του μήνα μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της ΕΕ ότι ανιχνεύτηκαν σε δύο μπαχαρικά που διακινήθηκαν και στην Ελλάδα οι απαγορευμένες χρωστικές Ερυθρό του Σουδάν Ι, Para Red και Toluidine Red. Πρόκειται για τα εξής:

  • Gewuzzubereitung fur schaschlik (Ssicemixture for Shaslik) και αριθμό παρτίδας 10/4 που διακινείται στην Ελλάδα από τις εταιρίες των Καρακεχίδη Θεόδωρου - Γεωργίου (Ολυμπιάδος 9 Αθήνα) και Mezejewskaja Olga (Ζαϊμη 39 Θεσσαλονίκη). Από τον έλεγχο προέκυψε ότι έχουν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 80 σακουλάκια των 15 γρ. συνολικού βάρους 1,2 κιλών.
  • Suppen Wurzmischung fur Borschtsch (Soup - spicemixture for Borsch) και αριθμό παρτίδας 02/05 που διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρία της Mezejewskaja Olga. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά 300 σακουλάκια των 15 γρ. συνολικού βάρους 4,5 κιλών.

Επιπλέον, από την ίδια αρχή, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε ότι ανιχνεύτηκε βάριο σε φυσικό μεταλλικό νερό σε συγκέντρωση υψηλότερη από το επιτρεπτό όριο με ονομασία πώλησης «BORJOMI GEORGINA MINERAL WATER» σε φιάλη του 1L και ημερομηνία παραγωγής 11/4/05 και ημερομηνία ανάλωσης 11/4/06. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι είχαν διακινηθεί στην ελληνική αγορά 240 φιάλες.

Για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, ο ΕΦΕΤ ζήτησε από τις εταιρίες διακίνησης την άμεση ανάκληση των προϊόντων και επίσημη ενημέρωση με υπεύθυνή δήλωσή τους για πιθανή διακίνηση των προϊόντων στην εσωτερική αγορά ή σε άλλες χώρες. Ο ΕΦΕΤ διενήργησε επιτόπιους ελέγχους στις εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων αυτών στις 22 και 23 Ιούνη και διενεργεί ελέγχους για να εξασφαλίσει την απόσυρση των προϊόντων αυτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ