ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιθέσεις και για τη διεύρυνση
  • Τη διακοπή της διεύρυνσης ζήτησε ο Ν. Σαρκοζί, διαφωνεί ο Γ. Φίσερ
  • Αύριο το προσχέδιο της Κομισιόν

Οι αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διεύρυνσής της έρχονται στην επιφάνεια, καθώς αύριο η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο που θα ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευση που έχει αναλάβει για την περαιτέρω διεύρυνσή της, παρά την αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση σε αυτό», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΕ θα πρέπει μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» να αναστείλει τη διαδικασία διεύρυνσής της, αφού προηγουμένως δεχτεί στους κόλπους της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε μια έμμεση αναφορά του στις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας. «Πρέπει να διακοπεί η διεύρυνση, τουλάχιστον όσο διάστημα οι θεσμοί δε θα έχουν ανανεωθεί», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις ύστερα από το «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα». «Η Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα. Αυτό δεν περιλαμβάνει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς οι διαδικασίες για αυτές τις χώρες έχουν προχωρήσει, αλλά τις υπόλοιπες», πρόσθεσε ο Σαρκοζί δίχως να κατονομάζει την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σε συνάντηση Πολωνών διπλωματών στη Βαρσοβία δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις δεσμεύσεις μας (για διεύρυνση της ΕΕ) ακόμη κι αν είναι αντιδημοφιλείς». Ωστόσο, πρόσθεσε, για να πετύχει η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, θα πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί της. «Η ΕΕ πρέπει να κάνει αυτό που υποσχέθηκε», κατέληξε.

Πάντως, το προσχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να υιοθετηθεί απρόσκοπτα στην αυριανή συνεδρίασή της, αλλά στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση από το κράτη - μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται ότι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία που έχει καθοριστεί για τις 3 Οκτώβρη απαιτείται ομόφωνη έγκριση των «25».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Το ίδιο έκανε και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

«Εάν και οι 25 χώρες - μέλη δε συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο "πλαίσιο διαπραγματεύσεων", τότε η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο», υπογραμμίζουν οι χτεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Προς το παρόν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους, αλλά δεν είναι και βέβαιοι», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η Τουρκία, όπως και η Κροατία, δεν πρέπει μόνο να δώσουν υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να τις υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», γράφει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η Ολλανδία καλούν την ΕΕ να εξετάσει πριν από την έναρξη των συνομιλιών εάν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΟΠΑΠ - ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΛΑΧΕΙΩΝ
Εργαλείο επιλεκτικής χρηματοδότησης του Τύπου

Εξοστρακισμός του «Ριζοσπάστη» κατά το πρώτο 5μηνο του 2005

Ως εργαλείο παρέμβασης στον Τύπο και επιλεκτικής χρηματοδότησης των εφημερίδων χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση οι δαπάνες για διαφημιστικές καταχωρίσεις του ΟΠΑΠ ΑΕ, των Κρατικών Λαχείων και άλλων υπό κρατικό έλεγχο οργανισμών. Μοναδικό κριτήριο για την καταχώριση μιας διαφήμισης κρατικού οργανισμού, κατά το πρώτο 5μηνο του 2005, ήταν το πόσο κοντά στην κυβέρνηση κινείται μια εφημερίδα.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ότι ο «Ριζοσπάστης» στο πίνακα καταχωρίσεων του ΟΠΑΠ ΑΕ (συνολική δαπάνη για το διάστημα 1/1/05-31/5/05, 2.539.651 ευρώ) κατέχει την 31η θέση, ο δε «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» την 34η θέση, ανάμεσα σε 35 εφημερίδες. Από την άλλη, τις πρώτες θέσεις κατέχουν οι εφημερίδες «Αδέσμευτος Τύπος» (Δ. Ρίζου), «Η Χώρα», «Κόσμος του Επενδυτή», «Ελεύθερος Τύπος», κλπ.

Στον δε πίνακα που αφορά επίσης στο πρώτο 5μηνο του 2005, με την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης των Κρατικών Λαχείων σε 33 εφημερίδες, ύψους 766.132 ευρώ, ο «Ριζοσπάστης» απουσιάζει παντελώς.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝ
Οι συνεργασίες διχάζουν

Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι διήμερες εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΝ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές του 2006. Από τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις που διατυπώθηκαν προκύπτει σαφέστατη διάσταση απόψεων ως προς το αν ο ΣΥΝ θα επιδιώξει συνεργασίες σε κεντρικό, ή τοπικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Αλαβάνος, σημείωσε ότι «οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένα εγχείρημα κομματικής καταγραφής» και τόνισε τη «δυνατότητα συνεργασίας με δυνάμεις από τον κοινωνικό χώρο του ΠΑΣΟΚ που δεν καλύπτονται από τις επιλογές του κόμματός τους στα θέματα των ΧΥΤΑ, της μονιμότητας, του "αντικρατισμού", κ.ά.».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, επανέφερε μια νέα εκδοχή της «κεντροαριστεράς» αφού επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας «εναλλακτικής πρότασης στο νεοφιλελευθερισμό», ενώ υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΝ δεν πρέπει να περιχαρακωθεί ούτε από μόνος του να περιοριστεί σε μικρούς χώρους».

Σαφέστατα υπέρ των συνεργασιών με το ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο Σπύρος Λυκούδης, πρώην υπεύθυνος του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ.

Στην εισήγησή του ο Βαγγέλης Αποστόλου, υπεύθυνος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ότι «δε θα υπάρξει καμιά συζήτηση σε κεντρικό επίπεδο για ζητήματα συνεργασιών με τις δυνάμεις του δικομματισμού».

Αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ στις 9 και 10 του Ιούλη.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00, την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συγκέντρωση του Κόμματος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
  • Στις 20.15, την εκπομπή «ΕΙΣ ΥΓΕΙΑΝ» με θέμα: «Οι μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα και ο ρόλος των μονάδων εντατικής θεραπείας». Φιλοξενούμενη της Πόπης Καπετανοπούλου, η Νίνα Μαγκίνα, γγ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αγ. Ολγα».
  • Στις 22.10, την πολιτική ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τις εξελίξεις στις εργασιακές σχέσεις και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ