Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αντιθέσεις και για τη διεύρυνση
  • Τη διακοπή της διεύρυνσης ζήτησε ο Ν. Σαρκοζί, διαφωνεί ο Γ. Φίσερ
  • Αύριο το προσχέδιο της Κομισιόν

Οι αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ για το ζήτημα της διεύρυνσής της έρχονται στην επιφάνεια, καθώς αύριο η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο που θα ορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

«Η ΕΕ πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη δέσμευση που έχει αναλάβει για την περαιτέρω διεύρυνσή της, παρά την αυξανόμενη λαϊκή αντίδραση σε αυτό», δήλωσε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί δήλωσε νωρίτερα ότι η ΕΕ θα πρέπει μετά το γαλλικό και το ολλανδικό «όχι» στο «ευρωσύνταγμα» να αναστείλει τη διαδικασία διεύρυνσής της, αφού προηγουμένως δεχτεί στους κόλπους της τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, σε μια έμμεση αναφορά του στις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας. «Πρέπει να διακοπεί η διεύρυνση, τουλάχιστον όσο διάστημα οι θεσμοί δε θα έχουν ανανεωθεί», υποστήριξε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις ύστερα από το «όχι» των Γάλλων στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα». «Η Ευρώπη πρέπει να έχει σύνορα. Αυτό δεν περιλαμβάνει τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, καθώς οι διαδικασίες για αυτές τις χώρες έχουν προχωρήσει, αλλά τις υπόλοιπες», πρόσθεσε ο Σαρκοζί δίχως να κατονομάζει την Τουρκία. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, σε συνάντηση Πολωνών διπλωματών στη Βαρσοβία δήλωσε: «Κατά την άποψή μου, θα πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις δεσμεύσεις μας (για διεύρυνση της ΕΕ) ακόμη κι αν είναι αντιδημοφιλείς». Ωστόσο, πρόσθεσε, για να πετύχει η περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ, θα πρέπει να ενισχυθούν οι θεσμοί της. «Η ΕΕ πρέπει να κάνει αυτό που υποσχέθηκε», κατέληξε.

Πάντως, το προσχέδιο της Κομισιόν αναμένεται να υιοθετηθεί απρόσκοπτα στην αυριανή συνεδρίασή της, αλλά στη συνέχεια θα τεθεί προς έγκριση από το κράτη - μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται ότι για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία που έχει καθοριστεί για τις 3 Οκτώβρη απαιτείται ομόφωνη έγκριση των «25».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Το ίδιο έκανε και ο Τόνι Μπλερ, ο οποίος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο.

«Εάν και οι 25 χώρες - μέλη δε συμφωνήσουν σε ένα συγκεκριμένο "πλαίσιο διαπραγματεύσεων", τότε η διαδικασία δεν μπορεί να ξεκινήσει στις 3 Οκτωβρίου όπως είναι προγραμματισμένο», υπογραμμίζουν οι χτεσινοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

«Προς το παρόν, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στην ώρα τους, αλλά δεν είναι και βέβαιοι», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

«Η Τουρκία, όπως και η Κροατία, δεν πρέπει μόνο να δώσουν υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να τις υλοποιήσουν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», γράφει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η Γαλλία και η Ολλανδία καλούν την ΕΕ να εξετάσει πριν από την έναρξη των συνομιλιών εάν έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ