Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΗΤΗ - ΡΕΘΥΜΝΟ
Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του διημέρου για το 31ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που οργάνωσε στο Ρέθυμνο το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου της ΚΝΕ. «60 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών», ήταν το θέμα των εκδηλώσεων που ξεκίνησαν την Παρασκευή 24 Ιούνη και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 25 Ιούνη στο Δημοτικό Κήπο.

Ο χώρος του Φεστιβάλ, που με πολλή όρεξη και δημιουργικότητα δούλεψαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ για να στηθεί, φιλοξένησε και τις δύο μέρες ανθρώπους κάθε ηλικίας που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα μέλη της ΚΝΕ για τις θέσεις της Οργάνωσης, την αναγκαιότητα η νεολαία σήμερα να πάρει τη θέση της δίπλα στην εργατική τάξη για την ανατροπή της πολιτικής που γεννά και θρέφει τα προβλήματα και τα αδιέξοδα. Να μελετήσει και να διδαχτεί από την Ιστορία, βγάζοντας τα ανάλογα συμπεράσματα που θα βοηθήσουν στο ξεδίπλωμα της πάλης της.

«Οι προσπάθειες που γίνονται είτε για να κρυφτούν, είτε για να διαστρεβλωθούν τα πραγματικά γεγονότα από την αντιφασιστική πάλη των λαών, έχουν ως στόχο να αποτρέψουν, κυρίως, τις νεανικές συνειδήσεις, τη νέα γενιά, από το να προσανατολιστεί στο ποιος είναι σήμερα ο δικός της δρόμος, στο ποια είναι σήμερα η διέξοδος από την αρνητική πραγματικότητα», τόνισε ξεκινώντας την ομιλία του, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Και ακολούθως πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι: τι πρέπει να κάνουμε. Και δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνειδητοποιήσουμε την αιτία που γεννά τον πόλεμο και που δεν είναι αόριστα ο φασισμός αλλά ο ιμπεριαλισμός, ο φασισμός είναι μια μορφή που επέλεξε τότε το κεφάλαιο, για να διαχειριστεί το αδιέξοδο από την οικονομική κρίση.

Επομένως, συνέχισε ο ομιλητής, πρέπει να οργανωθεί η αντιιμπεριαλιστική πάλη που σημαίνει και πάλη ενάντια στα μονοπώλια, άρα και πάλη ενάντια στην πολιτική και την εξουσία τους, ταυτόχρονα με τη συνειδητοποίηση του γεγονότος, ότι αυτή η πάλη οδηγεί σε μια κοινωνία ανώτερη, όπου εκεί πραγματικά θα σταματήσει να υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν σε όλη την κοινωνία και θα μπορεί ο πλούτος που παράγεται να κατανέμεται και να διανέμεται σε όλη την κοινωνία και όχι σε μια χούφτα πλουτοκράτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, υπογράμμισε, πρέπει να αξιοποιήσουμε όλα τα ιστορικά διδάγματα της πείρας της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, όλης της μεταπολεμικής πορείας έως τις μέρες μας. Το ίδιο το δίδαγμα από την προσωρινή ήττα, την ανατροπή του σοσιαλισμού και την όξυνση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που άρχισε να ξετυλίγεται αμέσως μετά.

Και βέβαια, συνέχισε, να βγάλουμε συμπεράσματα μέσα από όλη αυτή την πείρα για το πώς καλύτερα το λαϊκό κίνημα, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και άλλες πιθανά πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν τη διάθεση να αντιπαλέψουν τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, θα συγκροτήσουν τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συμμαχία ως μοχλό που θα φέρει αυτή την ανατροπή».

Κλείνοντας την ομιλία του, το στέλεχος του Κόμματος σημείωσε: «Είμαστε σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα, ακριβώς μέσα από την οργανωμένη πάλη, την αντίσταση που σήμερα φαίνεται μικρή, - όπως τότε στην περίοδο της κατοχής στην Ελλάδα φαινόταν ακατόρθωτο ότι θα μπορούσε να νικηθεί η Γερμανία ως μεγάλη δύναμη - θα φανεί ότι ακόμα και στις μέρες μας, με αυτό τον αρνητικό συσχετισμό, υπάρχουν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις, εγκαταλείποντας την πολιτική των κομμάτων της αστικής τάξης (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και συσπειρωμένοι γύρω από ένα μεγάλο λαϊκό μέτωπο, να ανατρέψουμε τη σημερινή πραγματικότητα και να ανοίξουμε το δρόμο για την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ