Τρίτη 28 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «μπροστάρη» τον Κ. Μητσοτάκη
  • Ανεπιφύλακτα και με πάθος ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ υποστηρίζει τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό των τραπεζών και προαναγγέλλει «αλλαγές» συνολικά για το Ασφαλιστικό
  • Θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές της ΝΔ

Με περισσή αλαζονεία προς τις ανάγκες και τα αιτήματα των εργαζομένων και με «μπροστάρη» τον Κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση προχωρά στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Επιδεικνύοντας «μηδενική ανοχή» στην αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών της και με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει όλο το πακέτο των αντιδραστικών «διαρθρωτικών αλλαγών», καλλιεργώντας φρούδες ελπίδες πως μετά την ψήφισή τους από τη Βουλή θα υπάρξει εκτόνωση των αντιδράσεων και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Παράλληλα, επιχειρεί να «παρακάμψει» το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις αντιρρήσεις του Μ. Εβερτ, παίρνοντας μέτρα για την πολιτική και εσωκομματική «απομόνωσή» του.

Με κάθε τρόπο η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει την άποψη ότι οι «διαρθρωτικές αλλαγές» έχουν την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας και αυτοί που αντιδρούν πάνε κόντρα στη λαϊκή εντολή!

Αυτός είναι ο λόγος που ειδικά στο Ασφαλιστικό των τραπεζών, που αποτελεί την πρώτη στη σειρά διαρθρωτική αλλαγή, δε δεχόταν κουβέντα για οποιαδήποτε αλλαγή, καθώς τη θεωρεί πρόκριμα για την καταιγίδα των αντιλαϊκών μέτρων που έχει σχεδιάσει.

«Είναι μια υπόθεση που αφορά μείζονα πολιτική επιλογή της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά χτες ο Θ. Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην τροπολογία για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Θέλοντας να δικαιολογήσει το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας που ανεπίσημα έχει μπει στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε ότι αυτή η «διαρθρωτική αλλαγή» πήρε ψήφο εμπιστοσύνης πρόσφατα από τη Βουλή, καθώς και ότι «για τις αλλαγές αυτές η κυβέρνηση έχει λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις εκλογές στις 7 Μαρτίου 2004»!

Και ενώ έχει τεθεί ουσιαστικά ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ, ξεχωριστή είναι η τακτική που εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου απέναντι στον Μ. Εβερτ, η επιμονή του οποίου στην τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, παρά το τηλεφώνημα και τις διευκρινίσεις από τον Γ. Αλογοσκούφη το Σάββατο, έχει προκαλέσει εκνευρισμό και ταραχή στο κυβερνητικό επιτελείο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις δηλώνοντας χτες ότι «ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ κ. Εβερτ έχει τη δική του άποψη η οποία είναι σεβαστή». Ωστόσο, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, προσθέτοντας ότι «ούτως ή άλλως κατέχει ξεχωριστή θέση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα και στην καρδιά μας»!

Επανήλθε ο Εβερτ

Ο Μ. Εβερτ επανήλθε την Κυριακή και με δήλωσή του ζήτησε να κατατεθεί στη Βουλή ολοκληρωμένη αναλογιστική μελέτη για την ένταξη των Ταμείων των τραπεζών στο ΙΚΑ «εάν το υπουργείο Οικονομίας την έχει ήδη συντάξει». Παράλληλα, κατέθεσε τα γνωστά στοιχεία της ΟΤΟΕ, σύμφωνα με τα οποία οι εισφορές των τραπεζών θα μειωθούν από 30% που είναι σήμερα στο 13,33% όταν ενταχθούν στο ΙΚΑ.

Σε συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ διευκρίνισε ότι θα περιμένει να δει πώς θα διατυπωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου οι αλλαγές που του υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομίας και ανάλογα θα καθορίσει τη στάση του στη Βουλή. «Η εισφορά εργοδότου και εργαζομένου για την επικουρική σύνταξη είναι 7%. Τώρα λέει ότι θα γίνει 4,5%... Για να πάμε από το 4,7 στο 7 και κάτι ποιος θα το πληρώσει;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Μ. Εβερτ, ενώ υπέδειξε «να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου» για να καλύψουν οι τράπεζες το έλλειμμά τους.

Σε «δύσκολη θέση» βρίσκεται ο βουλευτής Γιάννης Μανώλης, ο οποίος ήταν αντίθετος με το νόμο Ρέππα και ως γγ της ΓΣΕΕ το 2002. Αν και χτες επανέλαβε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) πως «η λύση είναι ότι δεν έπρεπε να ψηφιστεί ο συγκεκριμένος νόμος», τον οποίο χαρακτήρισε «ένα έγκλημα του ΠΑΣΟΚ», ωστόσο απέφυγε να διευκρινίσει τη στάση που θα κρατήσει στην ψηφοφορία στη Βουλή.

«Θεματοφύλακας» ο Μητσοτάκης!

Ενθερμος υποστηρικτής των κυβερνητικών μέτρων για το Ασφαλιστικό εμφανίστηκε, όπως αναμενόταν, ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ανέλαβε όχι μόνο να «περιφρουρήσει» την τροπολογία Αλογοσκούφη, αλλά προανήγγειλε ανατροπές συνολικά στο Ασφαλιστικό.

Σε χτεσινή του παρέμβαση ζήτησε να γίνει αποδεκτή ως θέσφατο η δήλωση Αλογοσκούφη ότι η ρύθμιση για το Ασφαλιστικό των τραπεζών «δε θα επιβαρύνει το ΙΚΑ και τον κρατικό προϋπολογισμό» και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα σημείωσε: «Η κυβέρνηση δήλωσε ότι ουσιαστικά θα ανοίξει το Ασφαλιστικό και θα προχωρήσει σε γενική αναλογιστική μελέτη, που θα αποτυπώσει την πραγματικότητα γύρω από το Ασφαλιστικό». Αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την τακτική που θα ακολουθήσει στη συνέχεια η κυβέρνηση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι όλη αυτή η διαδικασία «θα γίνει συναινετικά με τη συμμετοχή όλων των αρμοδίων κοινωνικών ομάδων και των κομμάτων».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι τροπολογίες των Εβερτ και Μάνου «δεν έχουν αντικείμενο», δηλώνοντας ότι «δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τους βουλευτές της ΝΔ να μην τις δεχθούν».

Το άνοιγμα του Ασφαλιστικού γενικότερα ζήτησε με συνέντευξή της στην «Ελευθεροτυπία» και η Ντόρα Μπακογιάννη, που χτες το βράδυ είχε συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δήμαρχος Αθηναίων εξέφρασε ανεπιφύλακτη υποστήριξη στις «διαρθρωτικές αλλαγές» που προωθεί η κυβέρνηση και πλειοδότησε στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ