ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Περίεργος θάνατος κρατουμένου

Δεμένος με χειροπέδες μέσα στο κελί του, ήταν, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο 36χρονος κρατούμενος στο Τμήμα Ασφαλείας Πτολεμαΐδας, που κάηκε ζωντανός στο κελί του.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο άτυχος άνδρας, που συνελήφθη μαζί με ένα φίλο του για κατοχή μικροποσότητας χασίς, την ώρα που βρισκόταν στα κρατητήρια του Τμήματος, έβαλε φωτιά στα στρώματα, τα οποία, μάλιστα, είχε βάλει και πίσω από την πόρτα του κελιού. Τις φλόγες αντιλήφθηκαν αστυνομικοί του Τμήματος, που προσπάθησαν να τη σβήσουν μαζί με πυροσβέστες που κλήθηκαν. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έναν όροφο του κτιρίου.

Οπως υποστηρίζουν, όμως, συγγενείς του - και όπως επιβεβαιώνεται από τη γνωμάτευση του ιατροδικαστή - ο 36χρονος ήταν δεμένος με χειροπέδες και έτσι μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός να έβαλε μόνος του φωτιά στα στρώματα. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως οι αστυνομικοί άργησαν να επέμβουν για την κατάσβεση της φωτιάς και πως οι ισχυρισμοί τους ότι η φωτιά προκάλεσε ζημιά στην κλειδαριά, με αποτέλεσμα να μην ανοίγει η πόρτα, δεν ευσταθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Ιωάννη Χριστοφορίδη, ο θάνατός του προκλήθηκε από ασφυξία, ενώ υπέστη και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επιπλέον, στο σώμα του έφερε καθολικά εγκαύματα από τη φωτιά.

Νέα τραγωδία στο πέταλο του Μαλιακού

Eurokinissi

Σε μηχανική βλάβη οφείλεται, πάντα σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το νέο τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 7:20 το πρωί του Σαββάτου στο πέταλο του Μαλιακού. Οπως αναφέρουν οι πραγματογνώμονες, στο τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε 48 άτομα από το ΚΑΠΗ των Καμένων Βούρλων στη Λίμνη Πλαστήρα, παρουσιάστηκε πρόβλημα στον ατέρμονα του τιμονιού, με αποτέλεσμα ο οδηγός του, Χρήστος Μαύρος, να μην μπορεί να το κρατήσει στο δρόμο. Οι επιβάτες, πάντως, τόνιζαν πως ο οδηγός δεν έτρεχε και ίσως αυτός ήταν ο λόγος που δεν έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι. Σύμφωνα με την τελευταία πραγματογνωμοσύνη και με τους ειδικούς, η ταχύτητα που είχε αναπτύξει το πούλμαν δεν ήταν σχετικά μεγάλη καθώς ο ταχογράφος έδειξε πως κινούνταν με 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Αποτέλεσμα ήταν να ανατραπεί στη δεξιά πλευρά του 194ου χιλιομέτρου της Εθνικής Αθηνών - Λαμίας, να χάσουν τη ζωή τους 3 γυναίκες και να τραυματιστούν 10 άτομα, μεταξύ των οποίων τέσσερις σοβαρότερα. Ολοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας εκτός από ένα άτομο που μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Ο οδηγός του πούλμαν νοσηλευόταν φρουρούμενος στο νοσοκομείο της Λαμίας, αλλά το απόγευμα του Σαββάτου αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του Εισαγγελέα της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο λεωφορείο είχε άδεια κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους από το 1992 και θα αποσυρόταν το 2007. Παράλληλα, είχε περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ πριν από περίπου επτά μήνες.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Να κριθούν ένοχοι προτείνει ο εισαγγελέας

Να κριθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία κατά συρροή, σωματικές βλάβες κατά συρροή και για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών και οι έξι κατηγορούμενοι για την τραγωδία των Τεμπών, με ενδεχόμενο δόλο οι τέσσερις και εξ αμελείας οι άλλοι δύο, πρότεινε χτες κατά την αγόρευσή του στη δίκη για το μακελειό των Τεμπών ο εισαγγελέας της έδρας του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Βόλου Αχ. Ζήσης. Με την κατηγορία αυτή και ότι ενήργησαν με ενδεχόμενο δόλο πρότεινε να κριθούν ένοχοι οι Δ. Ντόλας, οδηγός της φονικής νταλίκας, οι συνιδιοκτήτες Αν. Καμέας και Αλ. Καβελίδης, ο γενικός διευθυντής της εταιρίας στην Αλεξανδρούπολη Π. Δαρδαμπούνης κι ότι ενήργησαν εξ αμελείας οι Δ. Χαμπούρης, γενικός διευθυντής και Μ. Αλεξάκης, προϊστάμενος βάρδιας του εργοστασίου της ίδιας εταιρίας.

Στην αγόρευσή του, που κράτησε περίπου έξι ώρες ο εισαγγελέας είπε, επίσης, ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα 'πρεπε να βρεθούν και ο πρόεδρος της εταιρίας «ΑΚΡΙΤΑΣ», επιχειρηματίας Σαράντης κι η κόρη του Λουκία Σαράντη, που είναι διευθύνουσα σύμβουλος και ζήτησε να σταλούν τα πρακτικά της δίκης στους εισαγγελείς της Αλεξανδρούπολης, όπου εδρεύει η εταιρία και της Βέροιας για να προβούν στις σχετικές ενέργειες για την αυτεπάγγελτη δίωξή τους. Σημείωσε, επίσης, ότι κατηγορούμενος θα 'πρεπε να είναι και ο οδηγός του λεωφορείου, κρίνοντας ότι ενήργησε σκεπτόμενος τον εαυτό του.

Οσον αφορά στις συνθήκες που προκάλεσαν το πολύνεκρο ατύχημα, μεταξύ των άλλων, είπε, πως «οι μελαμίνες μπήκαν στο εσωτερικό του λεωφορείου και προξένησαν το μεγαλύτερο κακό».

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Νέοι μητροπολίτες

Νέος μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος εκλέχτηκε χτες με μεταθετό, από την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας, ο μέχρι χτες μητροπολίτης Κυθήρων Κύριλλος που κατάγεται από την Καρδίτσα. Ο μητροπολίτης Κύριλλος συγκέντρωσε 60 ψήφους σε σύνολο 71. Επίσης νέος μητροπολίτης Κυθήρων εκλέχτηκε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Υδρας Σεραφείμ Στεργιούλης με 58 ψήφους σε σύνολο 69 ιεραρχών

Λεωφορείο άρπαξε φωτιά

Σε παραλίγο τραγωδία πήγε να μετατραπεί η 5νθήμερη εκδρομή 48 ατόμων (γυναίκες και παιδιά) από το Βόλο στην Εύβοια. Το πούλμαν με το οποίο ξεκίνησαν χτες το πρωί οι εκδρομείς από τη Μαγνησία, στο ύψος της περιοχής Αγιος στην Εύβοια, άρπαξε φωτιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Ευτυχώς οι επιβάτες πρόλαβαν να κατέβουν από αυτό.

Στις 3:30 μ.μ. και ενώ το λεωφορείο κινούνταν στο 45ο χιλιόμετρο Αιδηψού - Χαλκίδας, άρπαξε φωτιά στο πίσω μέρος όπου βρίσκεται η μηχανή. Ενας άλλος οδηγός που ακολουθούσε έκανε σήμα στον οδηγό του λεωφορείου να σταματήσει, όπως και έγινε. Αμέσως το λεωφορείο εκκενώθηκε, αλλά η φωτιά επεκτάθηκε πριν προλάβει να καταφτάσει η Πυροσβεστική.

ΤΡΙΚΑΛΑ
«Εφυγε» ο Κ. Βότσιος

Κηδεύτηκε, στο Βαλτινό Τρικάλων, ο κομμουνιστής κι αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης Κωνσταντίνος Βότσιος, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών. Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδεψαν για να τον αποχαιρετήσουν πολλοί σύντροφοι και συναγωνιστές του, συγγενείς και φίλοι του. Ανάμεσά τους, αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα Δ. Αρμάγο, ενώ επικήδειο λόγο εκφώνησε ο Απ. Ζάχος, μέλος της ΝΕ.

Ο Κωνσταντίνος Βότσιος, μέχρι το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1923 στο Βαλτινό, από φτωχή οικογένεια. Ορφάνεψε όταν ήταν μικρός οπότε και αναγκάστηκε να μπει στη βιοπάλη, μεταναστεύοντας στον Πειραιά, το 1937. Το 1941 επέστρεψε στο χωριό του και οργανώθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Ηταν από τους πρώτους που πήρε μέρος στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Μωραΐτης. Συμμετείχε σε πολλές μάχες κατά των Ιταλογερμανών φασιστών, στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας. Το 1943 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Μετά την παράδοση του ΕΛΑΣ κυνηγήθηκε και κακοποιήθηκε από τους παρακρατικούς, ακολούθησε την ομάδα του Αρη, πιάστηκε, βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Αποφυλακίστηκε το 1961 και παντρεύτηκε με τη Βασιλική Ζαμπακά, με την οποία και απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Μαρία.

Το 1967 φυλακίστηκε ξανά, μετά την αποφυλάκισή του δούλεψε σε αγροτικές δουλιές και ήταν πρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού.

Δύο αυτοσχέδιοι μηχανισμοί που αποτελούνταν από γκαζάκια, εξερράγησαν χτες τα ξημερώματα έξω από κατάστημα ρούχων στην οδό 2ης Μάη, στη Ν. Σμύρνη. Από την έκρηξη προκλήθηκε πυρκαγιά η οποία αντιμετωπίστηκε από δύο οχήματα με έξι πυροσβέστες πριν εξαπλωθεί στο εσωτερικό του καταστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ