ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Οργανώνουν την αντεπίθεσή τους

Στις 6 Ιούλη, κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Την αντεπίθεσή τους ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή εκδηλώνεται με την προσπάθεια παραπέρα διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, σχεδιάζουν τα ταξικά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών στη χώρα. Συντονίζουν και οργανώνουν τη δράση τους με τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Στην Αθήνα, μετά από την κοινή απόφαση των σωματείων των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικροεπαγγελματιών για 24ωρη απεργία στις 6 Ιούλη, σειρά πήραν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που αποφάσισαν την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα. Παράλληλα, κοινές κινητοποιήσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικροεπαγγελματιών οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις, με πρώτη το συλλαλητήριο σήμερα στη Λάρισα.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν περιλαμβάνει: Ενιαίο συνεχές ωράριο, υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα, με τρία απογεύματα κλειστά, να μην υπερβαίνει τις 48 ώρες. Πλήρη και σταθερή εργασία, 35ωρο, 7ωρο, 5ήμερο, κατάργηση ωρομισθίου - μερικής απασχόλησης. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. 1.200 ευρώ πρώτο μισθό, 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ, 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης. Δωρεάν δημόσια Υγεία στους εργαζόμενους και επαγγελματίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των Ασφαλιστικών Ταμείων. Δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Αθήνα

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 11 το πρωί, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βουλής. Σε αποφασιστική ενιαία ταξική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, καλεί τους εργαζόμενους στο εμπόριο ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Ταυτόχρονα, οργανώνει περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς, ώστε το απεργιακό κάλεσμα να φτάσει παντού.

Η επιτυχία της απεργίας είναι υπόθεση των ταξικών δυνάμεων, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ οργανώνει περιοδείες σε διάφορες περιοχές. Συγκεκριμένα: Την Πέμπτη 30/6 στο Περιστέρι. Την Παρασκευή 1/7 στην Καλλιθέα. Το Σάββατο 2/7 στο Γαλάτσι. Τη Δευτέρα 4/7 στο Μαρούσι και τη Δάφνη. Την Τρίτη 5/7 στη Ν. Ιωνία.

Θεσσαλονίκη

Συνέχεια στις κινητοποιήσεις δίνουν και στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες. Υστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιούνη, καλούν με αποφάσεις των μαζικών τους φορέων σε 24ωρη απεργία στις 6 Ιούλη και σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους.

Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής: Ενωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα «Αφοί Λαμπρόπουλοι», Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Καρφούρ - Μαρινόπουλος - Ντία», Σωματείο Εργαζομένων στην «Πράκτικερ Ελλάς ΑΕ», Σωματείο Εργαζομένων «Λιντλ Ελλάς», Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου, Σωματείο Δερμάτινων - Γουναρικών, Σωματείο Επιπλοποιών νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ταπετσέρηδων Επίπλων νομού Θεσσαλονίκης, Ενωση Εμπόρων Χονδρικής Πώλησης Ζαχαροειδών - Ψιλικών νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, ενώ κάλεσμα απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων.

Θεσσαλία

Σήμερα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας, πραγματοποιείται το συλλαλητήριο κατά της απελευθέρωσης του ωραρίου, που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα των Σωματείων Εμπορίου - Υπηρεσιών - Αυτοαπασχολούμενων - Μικροεπαγγελματιών - Εμπόρων του νομού.

Αγωνιστικός αναβρασμός επικρατεί και στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας. Στη Μαγνησία, σε σύσκεψη που συγκάλεσε η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα από εργαζόμενους στο εμπόριο, εμπόρους και επαγγελματοβιοτέχνες και αποφασίστηκε η διοργάνωση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας, στις 6 Ιούλη, στις 12.30 το μεσημέρι, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο Βόλο.

Την ίδια μέρα στο νομό Τρικάλων θα μπει λουκέτο στα καταστήματα και θα γίνει συλλαλητήριο, όπως αποφάσισε σε συνεδρίασή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων του νομού. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη εκπροσώπων του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, των εμπόρων και των αυτοαπασχολούμενων για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα παρθούν και στο νομό Καρδίτσας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ
Στους δρόμους στις 7 Ιούλη

Στην Αθήνα η συγκέντρωση στις 5.30, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Τα συντονισμένα αγωνιστικά «πυρά» των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στον επισιτισμό θα δεχτούν κυβέρνηση και ξενοδόχοι. Στις 7 Ιούλη, με όπλο τους το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες και πραγματικές τους ανάγκες, κατεβαίνουν στους δρόμους, δηλώνοντας ταυτόχρονα αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα. Μέχρι σήμερα, κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κω και Ρόδο.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: κατώτερο μισθό 1200 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 48 ευρώ. Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους. 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, συνεχές ωράριο, με αύξηση των αποδοχών. Κατάργηση των συμβάσεων μιας ημέρας, λίγων μηνών. Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας. Ελάχιστη σύνθεση προσωπικού και καθορισμό καθηκόντων. Διατήρηση και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη. Δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, πρόνοιας και παιδείας.

Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Επισιτισμού Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός). Η μάχη της οργάνωσης και της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στην κινητοποίηση δίνεται καθημερινά με περιοδείες στους χώρους δουλιάς, συσκέψεις και γενικές συνελεύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη, η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς», στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην Κω, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων διοργανώνει συγκέντρωση στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Στη Ρόδο, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου αποφάσισε και διοργανώνει συγκέντρωση στις 5.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί θα ακολουθήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.

  • Σήμερα, στις 5 μ.μ. η Επιτροπή Γυναικών Σωματείων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί τις γυναίκες σε μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας της βάρβαρης πολιτικής που ασκείται σε βάρος τους, αλλά κυρίως για την αγωνιστική διέξοδο που πρέπει να ακολουθήσουν. Η σύσκεψη θα γίνει σε αίθουσα (2ος όροφος) του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 Β΄).
ΠΑΝΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Ταξική απάντηση με το ΠΑΜΕ

Στο δημαρχείο στις 10 π.μ. η συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων

Σε πανγιαννιώτικη απεργιακή κινητοποίηση κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του νομού κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους μετά και την πανεργατική απεργία στις 24 του Ιούνη.

Η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στα Γιάννενα έχει καλέσει τους εργαζόμενους της πόλης να δώσουν μαζικό αγωνιστικό «παρών» στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει στο δημαρχείο στις 10 το πρωί. Να κάνουν την απεργία δικιά τους υπόθεση δίνοντας ταυτόχρονα ταξική ενωτική απάντηση στους αποπροσανατολιστικούς «αγωνιστικούς ελιγμούς» της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου. Να συμπαραταχτούν με τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που είναι πρωτοπόρες και συνεπείς στην οργάνωση των αγώνων και στη συσπείρωση των εργαζομένων πάνω στα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, διεκδικώντας το αγωνιστικό ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ.

Και υπάρχει ένας επιπλέον λόγος να δοθεί μια τέτοια ξεκάθαρη απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική και στους φορείς της, καθώς σε συνδικαλιστικό επίπεδο στο νομό, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν το 'χουν σε τίποτα, όταν οι καιροί το επιβάλλουν, να φορούν τη μάσκα του «αγωνιστή», να ρίχνουν «τουφεκιές αγωνιστικότητας», ακόμα και να υιοθετούν ορισμένα αιτήματα του ΠΑΜΕ, φτάνει μόνο να πετυχαίνουν το κύριο: Να κρατούν, δηλαδή, υποταγμένους τους εργαζόμενους στην κυρίαρχη πολιτική.

Γι' αυτό ενόψει και της σημερινής απεργίας η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Καμία εμπιστοσύνη στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Υιοθετούν αγωνιστικό πλαίσιο μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν την επί της ουσίας συμφωνία τους με την ακολουθούμενη πολική. Αρνούνται την οργάνωση της εργατικής τάξης στην κατεύθυνση απόρριψης και ανατροπής της εφαρμοζόμενης από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντιλαϊκής πολιτικής, και συμβάλλουν στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ