ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκληματική διάδοση του τζόγου

Απελευθερώνεται και νομιμοποιείται ο τζόγος, με καταστροφικές επιπτώσεις για το λαό

Τη μετατροπή της χώρας σε απέραντο ναό του τζόγου με ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες στο λαό, επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Στο όνομα της ενίσχυσης των κρατικών εσόδων, η κυβέρνηση ανάβει το «πράσινο φως» για την ευρύτατη διάδοση του τζόγου, αναλαμβάνοντας, ταυτόχρονα, πελώριες ευθύνες για την εγκληματική αυτή πολιτική της.

Δυνατή ώθηση στη διάδοση του τζόγου αποτελεί η συμφωνία που υπέγραψε προχθές ο ΟΠΑΠ με την «Ιντραλότ», με την οποία πλέον θεσμοθετείται και νομιμοποιείται το τζογάρισμα για τα πάντα, αφού «αντικείμενο» των στοιχημάτων θα είναι, εκτός από τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων, και καλλιτεχνικά, οικονομικά και πολιτικά γεγονότα!

Πρόκειται για την πρώτη φάση της «απελευθέρωσης» του τζόγου, αφού η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και, άρα, την κατάργηση του «κρατικού μονοπωλίου», προς όφελος μεγάλων εταιριών τυχερών παιχνιδιών, που είναι έτοιμες να μπουν δυνατά στο παιχνίδι και να φτάσουν τον τζόγο μέχρι και το τελευταίο χωριό και το τελευταίο σπίτι.

Κι όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυριζόταν χθες στα σοβαρά ότι η κυβέρνηση δεν προωθεί τον τζόγο, γιατί πιστεύει ότι «ο τζόγος δεν είναι αντικείμενο δραστηριότητας του κράτους». Ταυτόχρονα, όμως, υπερασπίστηκε τη σύμβαση του ΟΠΑΠ με την «Ιντραλότ» του Σωκρ. Κόκκαλη, λέγοντας ότι «όλες οι χώρες χρησιμοποιούν τέτοιου είδους μέσα για να έχουν έσοδα». Μάλιστα, δε διέκρινε κανένα ψόγο στην απόφαση του Κ. Καραμανλή με την ιδιότητα του υπουργού Πολιτισμού να συνδέσει το όνομά του με την εισαγωγή καλλιτεχνικών γεγονότων στο «Πάμε Στοίχημα», επικαλούμενος ότι «πολλά από τα χρήματα που βοηθούν πολιτιστικές δραστηριότητες προέρχονται από τον ΟΠΑΠ». Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει αν θα υπάρξει «ασυμβίβαστο» για τον ιδιοκτήτη της «Ιντραλότ» και του Ολυμπιακού, παραπέμποντας στη δεύτερη μελέτη που ετοιμάζει ο ΟΠΑΠ και θα ορίζει τα «ασυμβίβαστα». Παράλληλα, έδωσε έμφαση ότι μετά τη λήξη της σύμβασης με την «Ιντραλότ» ο ΟΠΑΠ θα αναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία του τυχερού παιχνιδιού «Πάμε Στοίχημα».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα»

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπει για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών, μέσα από το συνολικότερο αντιλαϊκό χαρακτήρα που διέπει την ΕΕ, καθώς και για τις αντιδράσεις των λαών στη Γαλλία και την Ολλανδία απέναντι στο αντιδραστικό νομικό οικοδόμημα των κεφαλαιοκρατών, πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες.

Στην ομιλία του, ο Α. Βρεττός, δικηγόρος, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του «ευρωσυντάγματος», το οποίο κωδικοποιεί όλες τις προηγούμενες αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ(Μάαστριχτ, Νίκαια, Λισαβόνα) και κατοχυρώνει τις βάσεις του καπιταλιστικού συστήματος στο χώρο της ΕΕ μέσα από άρθρα, τα οποία προβλέπουν ότι θεμέλιό της είναι η ασυδοσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του. Σημείωσε ότι ένα αναθεωρημένο «ευρωσύνταγμα» δε θα οδηγήσει σε κάποια λύση των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς αυτά δεν είναι αποσυνδεμένα από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται ψυχή της οποίας είναι η ΟΝΕ και ο ανταγωνισμός. «Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη νομιμοποιεί την πολιτική αυτή σε όλο το επίπεδο χωρίς να απορρίπτει τους νόμους ή την πολιτική της ΕΕ που παράγουν οι αστικές κυβερνήσεις», σημείωσε και επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών εφαρμόζονται σε εκείνους που αντιστέκονται όπως στη νεολαία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα αγροτοδικεία.

Σε σχέση με το «όχι» των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας σημειώθηκε ότι η αναστολή αυτής της προσπάθειας επικύρωσης περιέχει ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντίθεσης στη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. «Εκείνο που ενοχλεί την ΕΕ είναι το δυνάμωμα και η ριζοσπαστικοποίηση των λαών και ο αγώνας δε σταματά επειδή ακυρώθηκε ή καθυστέρησε η ψήφιση του Ευρωσυντάγματος», επισήμανε ο ομιλητής.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν τον αγώνα της, συμβάλλοντας στη ανάπτυξη της αντίστασης από το λαϊκό κίνημα απέναντι στη επίθεση που δέχονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Πληρωμένη ευρωπροπαγάνδα

Ανακοίνωση της ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Παρά το ότι ο λαός της Λέσβου τους γυρίζει την πλάτη, οι εντεταλμένοι της Ευρωένωσης και τα όργανά τους, επιμένουν να προκαλούν τους εργαζόμενους, οργανώνοντας ευρω-ημερίδες για να «πλασάρουν» το ευρωενωσιακό τους όραμα που ξεφτίζει. Ετσι, στη Μυτιλήνη, το Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών (ΕΚΕΜ), με το αζημίωτο των κονδυλίων της ΕΕ, προφανώς, οργανώνουν συζητήσεις για τον εξωραϊσμό της ιμπεριαλιστικής ΕΕ του κεφαλαίου. Με αφορμή αυτή την ημερίδα, με σχετικό δελτίο Τύπου, η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:

«Θέλουν, λένε, «να ενημερώνουν τον πληθυσμό της Λέσβου που δε λαμβάνει επαρκή ενημέρωση», σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης!! Μετά την επικύρωση του «Ευρωσυντάγματος» στη Βουλή χωρίς δημοψήφισμα! Μετά το ΟΧΙ σε Γαλλία και Ολλανδία. Μετά τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι και η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα ψήφιζε ΟΧΙ εάν γινόταν δημοψήφισμα.

Κι έρχονται, για πολλοστή φορά, στη Μυτιλήνη με Ημερίδα για το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και το μέλλον της Ευρώπης»!! Μετά την παταγώδη αποτυχία προηγούμενης Ημερίδας που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μετά την ωμή πρόκληση της εμφάνισης του «ευρωλεωφορείου» στην πλατεία Σαπφούς, αλλά και της πρέπουσας υποδοχής που έτυχε.

Και καλά οι καθηγητάδες εξ Αθηνών τη δουλιά τους κάνουν. Με το αζημίωτο. Κάποιοι, όμως, τοπικοί φορείς (Επιμελητήριο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Φαρμακευτικός Σύλλογος, Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Λέσβου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μυτιλήνης, Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου), που καλούν το λεσβιακό λαό να παρακολουθήσει την πληρωμένη, από την ΕΕ, ημερίδα;

Η άρνηση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα -όπως και άλλων κυβερνήσεων χωρών - μελών της ΕΕ, δείχνει φόβο και πανικό. Το ίδιο νιώθουν και οι, εν λόγω, τοπικοί φορείς;

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα και στην Ελλάδα. Αυτό είναι και αίτημα της πλειοψηφίας του λαού. Το ΚΚΕ δίνει στο δημοψήφισμα περιεχόμενο υπέρ του «ΟΧΙ» στο «Ευρωσύνταγμα» - «ΟΧΙ» στην ΕΕ και τις αποφάσεις της. Η ΝΕ Λέσβου του ΚΚΕ καλεί το λεσβιακό λαό να γυρίσει την πλάτη και σ' αυτή την ημερίδα».

Προσφορές στη μνήμη του

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ προσφέρουν:

  • Οπαδοί του ΚΚΕ από το Δήμο Λευκιμμαίων προσφέρουν 225 ευρώ, μέσω ΚΟ Κέρκυρας.
  • Ο Δημήτρης Παπαωριάκης 100 ευρώ, μέσω ΚΟ Κέρκυρας
  • Ο Β. Ζαχαριάδης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέας Σμύρνης 500 ευρώ.
  • Η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ προσφέρει 500 ευρώ.
  • Ο Κωνσταντίνος Ντίνος από το Ριζοβούνι Πρέβεζας προσφέρει 20 ευρώ
  • Οι ετεροδημότες Κέρκυρας προσφέρουν, μέσω ΚΟ Αθήνας ο Γιάννης Κοντομάρης 50 ευρώ και ο Φίλιππος Σαμοΐλης 50 ευρώ, ως δεύτερη δόση.
  • Ο Βασίλης Κελεπούρης, σύνδεσμος του Χ. Φλωράκη, ο Γιώργος Σύρος και ο Γρηγόρης Φώτου προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας, 100 ευρώ.
  • Μέσω ΚΟΒ Τζιτζιφιών Καλλιθέας προσφέρουν:

- Η οικογένεια Σοφιανού Βαλέντη 50 ευρώ.

- Ο Γεώργιος Κοζάτσας 50 ευρώ.

  • Οπαδοί του ΚΚΕ από το Συνοικισμό Αιγίου προσφέρουν 50 ευρώ, μέσω Αχτίδας Υπαίθρου Αχαΐας.
  • Το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ -ΝΠΔΔ - Πελοποννήσου ΝΔ Ελλάδας αποφάσισε στις 8.6.2005 να προσφέρει το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ.
  • Η Π.Κ. αδελφή του καπετάν Σωκράτη μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στη μάχη της Φλώρινας προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 50 ευρώ.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου προσφέρει 200 ευρώ.
  • Ο Θαλασσινός Ξεφτεράκης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Χαλανδρίου, 50 ευρώ.
  • Ο Γιώργος και η Λιλή προσφέρουν 200 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Κεντρικού Χαλανδρίου.
  • Οι αντιστασιακοί Θύμιος και Λούλα Κατσούρη από το Μόλο Λοκρίδας προσφέρουν ως πρώτη δόση 30 ευρώ, μέσω ΚΟ Λαμίας και 10 ευρώ στο Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ.
  • Ο Κώστας Λούμας προσφέρει, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 30 ευρώ.
  • Η Βέρα Τριανταφυλλίδου προσφέρει 250 ευρώ.
  • Μέλη του Παραρτήματος Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης προσφέρουν 130 ευρώ.
  • Ο Λεμονίδης προσφέρει, ως δεύτερη δόση, 50 ευρώ.
  • Ο Μιχάλης Κουλούρης προσφέρει 170 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Βριλησσίων.
  • Η Παρασκευή Χρύσινα προσφέρει 40 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.
  • Η Ιωάννα Χρύσινα προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, 50 ευρώ.
  • Ο Τ.Χ.Σ. και η Μ.Τ.Σ. προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ Δικηγόρων Αθήνας 200 ευρώ.
  • Ο Γ. Μακροδημήτρης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Αυλώνα Αττικής 30 ευρώ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ