Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Συζήτηση για το «ευρωσύνταγμα»

Πλούσια συζήτηση και προβληματισμός για την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη και τις αρνητικές συνέπειες που προβλέπει για τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών, μέσα από το συνολικότερο αντιλαϊκό χαρακτήρα που διέπει την ΕΕ, καθώς και για τις αντιδράσεις των λαών στη Γαλλία και την Ολλανδία απέναντι στο αντιδραστικό νομικό οικοδόμημα των κεφαλαιοκρατών, πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων από τη Δημοκρατική Συσπείρωση για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες.

Στην ομιλία του, ο Α. Βρεττός, δικηγόρος, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα του «ευρωσυντάγματος», το οποίο κωδικοποιεί όλες τις προηγούμενες αντιδραστικές συνθήκες της ΕΕ(Μάαστριχτ, Νίκαια, Λισαβόνα) και κατοχυρώνει τις βάσεις του καπιταλιστικού συστήματος στο χώρο της ΕΕ μέσα από άρθρα, τα οποία προβλέπουν ότι θεμέλιό της είναι η ασυδοσία των πολυεθνικών και του κεφαλαίου για τη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών του. Σημείωσε ότι ένα αναθεωρημένο «ευρωσύνταγμα» δε θα οδηγήσει σε κάποια λύση των κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς αυτά δεν είναι αποσυνδεμένα από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται ψυχή της οποίας είναι η ΟΝΕ και ο ανταγωνισμός. «Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη νομιμοποιεί την πολιτική αυτή σε όλο το επίπεδο χωρίς να απορρίπτει τους νόμους ή την πολιτική της ΕΕ που παράγουν οι αστικές κυβερνήσεις», σημείωσε και επισήμανε ότι δεν είναι τυχαίο ότι η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών εφαρμόζονται σε εκείνους που αντιστέκονται όπως στη νεολαία με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τα αγροτοδικεία.

Σε σχέση με το «όχι» των λαών της Γαλλίας και της Ολλανδίας σημειώθηκε ότι η αναστολή αυτής της προσπάθειας επικύρωσης περιέχει ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντίθεσης στη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ. «Εκείνο που ενοχλεί την ΕΕ είναι το δυνάμωμα και η ριζοσπαστικοποίηση των λαών και ο αγώνας δε σταματά επειδή ακυρώθηκε ή καθυστέρησε η ψήφιση του Ευρωσυντάγματος», επισήμανε ο ομιλητής.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» κάλεσε τους παρευρισκόμενους να ενισχύσουν τον αγώνα της, συμβάλλοντας στη ανάπτυξη της αντίστασης από το λαϊκό κίνημα απέναντι στη επίθεση που δέχονται τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ