Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ετοιμο να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση

Ετοιμο να προσέλθει στον «κοινωνικό διάλογο» για το Ασφαλιστικό είναι το ΠΑΣΟΚ, προσφέροντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του στην κυβέρνηση για μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση σε βάρος των εργαζομένων.

Τη χτεσινή πρόταση του Γ. Αλογοσκούφη για άμεση έναρξη «διαλόγου» εφ' όλης της ύλης για το Ασφαλιστικό, το ΠΑΣΟΚ την υποδέχτηκε με συναίνεση, αποφεύγοντας να διαφοροποιηθεί ή να αντιδράσει με κάποια επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση. Εξάλλου, στο πρόσφατο παρελθόν τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν δηλώσει ότι το Ασφαλιστικό πρέπει να «ανοίξει» και μάλιστα «άμεσα». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γ. Παπανδρέου, από το βήμα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Μάρτη, αναφερόμενος στο ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης ήταν κατηγορηματικός: «Δε φοβόμαστε να συζητήσουμε το Ασφαλιστικό»!

Συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποδείξει ότι διαφοροποιείται από τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό των τραπεζών. Ετσι ο Γ. Παπανδρέου καταγγέλλει τη ΝΔ για εξυπηρέτηση «ειδικών συμφερόντων». Την ίδια στιγμή, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζει να ζητά την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμο Ρέππα, ο οποίος μοναδικό στόχο είχε να ξεφορτώσει τους τραπεζίτες από τις υποχρεώσεις τους.

Ακριβώς σ' αυτό το πνεύμα οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνεδρίασαν χτες δήλωναν ότι η θέση του κόμματός τους είναι «ξεκάθαρη» και την έχει διατυπώσει ο Γ. Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη Βουλή, όταν υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομίας, που είχε πει ότι «το κόστος από τη ρύθμιση του Ασφαλιστικού των τραπεζών πρέπει να το πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες». Αυτό που ζητάει σήμερα το ΠΑΣΟΚ βέβαια από τη θέση της κυβέρνησης δεν το υλοποίησε, όταν αξιοποιώντας «παράθυρο» που άφηνε ο νόμος 3029, ξεφόρτωσε από τις υποχρεώσεις της την τράπεζα ΑΛΦΑ, αφού ενέταξε στο ΙΚΑ το ΤΑΠΙΛΤ, αν και είχε έλλειμμα 600 εκατομμύρια ευρώ.

Στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, υπήρξαν και εσωκομματικά πυρά εναντίον του Ευάγ. Βενιζέλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χ. Καστανίδης, ο Γ. Φλωρίδης και ο Χρ. Πρωτόπαππας υποστήριξαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έπρεπε να συρθεί πίσω από την τροπολογία Εβερτ, αλλά να στηρίξει τις δικές του θέσεις για το Ασφαλιστικό. Μια επίθεση που έγινε πιο έντονη, ειδικά από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στ. Μπένο, μετά τις πληροφορίες που φέρουν τον Μ. Εβερτ να αποσύρει την τροπολογία του. Πάντως, το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή θα ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας Αλογοσκούφη και αν αυτή δεν αποσυρθεί - όπως αναμένεται - τότε θα συνταχθεί πίσω από τις τροπολογίες Μάνου και Δραγασάκη.

Υπέρ των μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις

Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η συναίνεση που θα προσφέρει το ΠΑΣΟΚ στην αντεργατική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός Εργασίας κάλεσε τους «κοινωνικούς εταίρους» και τα κόμματα σε συζήτηση για τη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» και των «υπερωριών», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την ακόμα παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αλλά το ΠΑΣΟΚ διά στόματος του Δ. Ρέππα, βάζοντας τον πήχη στο έσχατο σημείο δήλωσε ότι αν η κυβέρνηση προωθήσει την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων εργασίας, θα αποτελέσει «αιτία πολέμου», για το ΠΑΣΟΚ.

Χρησιμοποιώντας για «ασπίδα» την πιο νεοφιλελεύθερη μεταρρύθμιση, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά τάχτηκε υπέρ της «ευελιξίας» στις εργασιακές σχέσεις, αφού όπως ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο Δ. Ρέππας, το ΠΑΣΟΚ «ευνοεί το διάλογο για όλα τα θέματα και για τα προβλήματα στην αγορά εργασίας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ευαισθησία... (2007-12-04 00:00:00.0)
ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ «ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ» (2005-06-29 00:00:00.0)
Με «μπροστάρη» τον Κ. Μητσοτάκη (2005-06-28 00:00:00.0)
Η μόνη διαφωνία στην... εκπόνηση ειδικής μελέτης! (2005-06-24 00:00:00.0)
Ετοιμος για συναίνεση σ' όλες τις αντιδραστικές πολιτικές (2005-02-18 00:00:00.0)
Γαϊτανάκι «κοινωνικού διαλόγου» σε βάρος των εργαζομένων (2004-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ