Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δριμεία επίθεση στον Ταλάτ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, εξαπέλυσε χτες δριμεία επίθεση κατά του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με αφορμή προχτεσινές δηλώσεις του στα Κατεχόμενα, στις οποίες κατηγόρησε τον Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο για άρνηση να συνομιλήσει και πρόβαλε ισχυρισμούς για το εμπόριο, τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

«Ο κύριος Ταλάτ παραγνωρίζει το γεγονός ότι το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η μη αναγνώριση του ψευδοκράτους», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε τους ισχυρισμούς Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κλείνει την πόρτα για επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού.

«Προσπάθεια του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι να διασφαλίσει τα συμφέροντα του τουρκικού κατοχικού στρατού και όχι των Τουρκοκυπρίων, όπως υποστηρίζει», ανέφερε ο Κ. Χρυσοστομίδης.

Επανέλαβε επίσης την ετοιμότητα της ελληνικής κυπριακής πλευράς για εξεύρεση λύσης στη βάση ενός σχεδίου το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες και ανάγκες και των Ελλνοκυπρίων.

Οσον αφορά στους ισχυρισμούς του Μ. Ταλάτ για απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι την αιτία θα πρέπει να αναζητήσει ο ίδιος, ο οποίος διατηρεί την κατοχή, σφετερίζεται τις περιουσίες των Ελληνοκυπρίων και αναβαθμίζει το ψευδοκράτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε και τους ισχυρισμούς του Μ. Ταλάτ ότι η καθυστέρηση στη διάνοιξη και άλλων διόδων οφείλεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο Κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι η μη διάνοιξη της διόδου Αστρομερίτη-Ζώδιας στην περιοχή Μόρφου και αυτής της οδού Λήδρας στη Λευκωσία οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην τουρκική πλευρά. Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι αυτή που ζήτησε τη διάνοιξη άλλων οκτώ συνολικά διόδων.

Στην Ισλαμική Διάσκεψη

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση με σκοπό την αντιμετώπιση νέων κινήσεων της Τουρκίας για αναβάθμιση των διπλωματικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων του ψευδοκράτους με τα ισλαμικά κράτη στην τριήμερη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, που αρχίζει σήμερα στη Σανάα της Υεμένης.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί προσχέδιο απόφασης για το ψευδοκράτος, με το οποίο τα ισλαμικά κράτη θα καλούνται να αναπτύξουν επαφές και συναλλαγές με τα Κατεχόμενα.

Στην Ισλαμική Διάσκεψη το ψευδοκράτος θα εκπροσωπηθεί με την ονομασία «Τουρκοκυπριακό Κράτος», ενώ επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Σερντάρ Ντενκτάς. Τις προσπάθειες της Τουρκίας συντονίζει ο Τούρκος γενικός γραμματέας της Διάσκεψης, Εκμελετίν Ιχσάνογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, με επιστολή και επαφές και με κράτη-μέλη της Ισλαμικής Διάσκεψης, τα καλεί να εκφράσουν επιφύλαξη σε οποιαδήποτε απόπειρα να περιληφθεί σε επίσημα έγγραφα αναφορά στο ψευδοκράτος, ή σε οποιουδήποτε είδους απευθείας σχέσεις με αυτό.

Στην επιστολή του ο Γ. Ιακώβου επισημαίνει ότι τέτοιες αναφορές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.

Το θέμα έθεσε, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών στη συνάντησή του με τον υπουργό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαέμπ Ερεκάτ, καθώς και στο γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επαφές στη Λευκωσία.

Ο Α. Μούσα, που βρίσκεται στην Κύπρο με πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών, είχε χτες το πρωί συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Χριστόφια, αργότερα δε είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών. Οι συνομιλίες θα καλύψουν το Κυπριακό, την Ισλαμική Διάσκεψη, το Μεσανατολικό και άλλα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Χτες το απόγευμα ο Αμρ Μούσα συμμετείχε στο «Συμπόσιο Μέσης Ανατολής 2005 για τη Διαπραγμάτευση και την Επίλυση Διενέξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ