Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μοναδική προοπτική η συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας

Σε συγκέντρωση στο Λασίθι μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συγκέντρωση με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης πραγματοποίησε η ΝΕ Λασιθίου του ΚΚΕ, την περασμένη Κυριακή, 26 του Ιούνη, στην Ιεράπετρα. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Στέφανος Λουκάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

O ομιλητής επισήμανε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει ξεκινήσει μια ολόκληρη προπαγάνδα, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους βιομηχάνους, για την αναγκαιότητα να προχωρήσουν γοργά μια σειρά μεταρρυθμίσεων για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Μέσω αυτής της προπαγάνδας σπέρνουν ελπίδες στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, πρώτα απ' όλα στους εργαζόμενους, αλλά και στα μικρομεσαία στρώματα, ότι απ' αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα δημιουργηθούν δυνατότητες να δυναμώσει η οικονομία, να λυθούν και τα δικά τους προβλήματα.

Προπαγανδίζουν - και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ - πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαστικά επιβεβλημένες σήμερα γιατί το κεφάλαιο δεν αντέχει στο μεγάλο - όπως το ονομάζουν - εργατικό κόστος. Γιατί, βεβαίως, το κεφάλαιο την εργατική τάξη, η οποία παράγει τον πλούτο, τη βλέπει σαν κόστος. Οσο λιγότερο την πληρώνει τόσο περισσότερα κερδίζει. Ετσι ζητούν από τους εργαζόμενους να αποδεχτούν την αφαίρεση των δικαιωμάτων τους, πολύ περισσότερο να μη διεκδικούν - που σημαίνει να αποδεχτούν χαμηλούς μισθούς, πλήρη ανατροπή των εργατικών κατακτήσεων, κατάργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η Υγεία και η Πρόνοια να περάσουν στους ιδιώτες - γιατί τάχα μέσα από αυτή τη διαδικασία η άθλια πραγματικότητα που ζουν σήμερα υπάρχει πιθανότητα να γίνει καλύτερη! Θέλουν να κάνουν υπόθεση των εργατών την αύξηση των κερδών!

Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τόνισε ο Στέφανος Λουκάς, είναι η κοινή τους πάλη ενάντια σ' αυτή την πολιτική, στην προοπτική της ανατροπής της. Και για να γίνει αυτό είναι ανάγκη, μαζί με τους κοινούς αγώνες, σωστά προσανατολισμένους, ο λαός να εγκαταλείψει τα δύο μεγάλα κόμματα, ενισχύοντας το ΚΚΕ. Εχει πια την εμπειρία, από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Αλλά έχει και την εμπειρία από τη δράση του ΚΚΕ. Ολα αυτά τα χρόνια ήταν σταθερά στο πλάι της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πάλευε και παλεύει σταθερά με προσανατολισμό να ενωθούν οι εργαζόμενοι με τους μικρούς αγρότες και τους ΕΒΕ σε μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία κόντρα σε αυτή την πολιτική και με κατεύθυνση να την ανατρέψουν, παίρνοντας οι ίδιοι την εξουσία.

Μόνη προοπτική αποτελεί η συγκρότηση της μεγάλης λαϊκής συμμαχίας, η οποία θα συγκρουστεί και θα ανοίξει το δρόμο για λαϊκή εξουσία, λαϊκή οικονομία. Μια οικονομία που θα έχει τις μεγάλες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα αυτές που είναι στρατηγικής σημασίας κοινωνικοποιημένες, δηλαδή λαϊκή περιουσία. Και δίπλα σε αυτές τον παραγωγικό συνεταιρισμό για τον μικρό αγρότη και ΕΒΕ που θα τους εξασφαλίζει ένα καλό εισόδημα και θα τους βοηθά να αναπτύσσουν την παραγωγή τους. Μόνο έτσι μπορούν να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις συνεχούς ανάπτυξης της οικονομίας για το λαό, για την ευημερία του, για δημόσια δωρεάν Υγεία και δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους.

Στην πλούσια συζήτηση που ακολούθησε και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το ποιος κερδίζει από την ανάπτυξη που επικαλούνται οι κυβερνήσεις αλλά και για την πολιτική συμμαχιών και τις συνεργασίες του ΚΚΕ, ο Στέφανος Λουκάς θα επισημάνει: Από την ανάπτυξη που επικαλούνται οι κυβερνήσεις, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν κερδίσει τίποτα. Απεναντίας, έχουν χάσει, αφού οι μισθοί έχουν μειωθεί, δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν παρθεί πίσω. Γεγονός είναι ότι σε αυτό το σύστημα κερδίζει αυτός που έχει την ιδιοκτησία στα χέρια του. Απ' την ανάπτυξη των προηγούμενων χρόνων τα λαϊκά στρώματα έχουν χάσει.

Αναφερόμενος στις συμμαχίες και στις συνεργασίες του ΚΚΕ, με την επισήμανση ότι είναι δογματικό γιατί δε συνεργάζεται με άλλα κόμματα, το μέλος του ΠΓ σημείωσε, μεταξύ άλλων: Το ΚΚΕ κάνει συμμαχίες από τότε που ιδρύθηκε, συμμαχίες με όρο την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων. Συμμαχίες που θα συγκρούονται με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Συμμαχίες, πρώτα απ' όλα, που θα ενώνουν μέσα στην κοινωνία τους εργαζόμενους με τους μικρούς αγρότες και τους ΕΒΕ πάνω σε ένα πλαίσιο πάλης το οποίο θα ικανοποιεί όλες τους τις ανάγκες. Τέτοιες συμμαχίες, που θα μας πηγαίνουν μπροστά και όχι συμμαχίες που θα διαχειρίζονται το σύστημα, όπως επιδιώκει ο ΣΥΝ. Το ΚΚΕ συνεργάζεται μαζί με άλλες δυνάμεις στο ΠΑΜΕ, στην ΠΑΣΥ. Επομένως, το ΚΚΕ και συμμαχίες κάνει αλλά και «δογματικό» είναι στην υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών συμφερόντων, συνδέοντας αυτή την πάλη με την προοπτική που ο λαός θα οικοδομεί τη δική του κοινωνία, τόνισε. Προϋπόθεση είναι η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ