Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζητάτε αλλαγές για την καλύτερη προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής

Η παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Τα δύο κόμματα, όπως φαίνεται και από τα προεκλογικά τους προγράμματα, θέλουν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές και να εκσυγχρονίσουν το κράτος προκειμένου αυτό να γίνει ακόμα πιο επιτελικό στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής, να τα βγάζει πέρα με τους επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς και να είναι πιο ικανό στην υποταγή στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, μέσω των διάφορων συμφωνιών.

Με την επισήμανση αυτή άρχισε την ομιλία της στη χτεσινή συζήτηση η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο προβληματισμός που υπάρχει σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι για το πώς οι εναλλαγές στη διακυβέρνηση και οι αλλαγές προσώπων δε θα διακόπτουν τη συνέχεια της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Το κράτος, συνέχισε, αντιμετωπίζεται και από τους δύο σαν λεία που ως ένα βαθμό εξασφαλίζει και την εκλογική τους βάση.

Σχολιάζοντας τις φραστικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα, είπε ότι γίνεται ακριβώς για τη διανομή της λείας του κράτους, την ίδια στιγμή που στις βασικές επιλογές υπάρχει απόλυτη συμφωνία. Μάλιστα, συνέχισε, με την αποκέντρωση που έγινε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οξύνθηκε ο καυγάς για τη διανομή της λείας και συνοδεύεται και από κατηγορίες για διαφθορά. Απευθυνόμενη τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η διαφθορά είναι υπαρκτή αφού τον ψηφοφόρο ή θα τον πείσεις για την πολιτική σου ή θα τον διαφθείρεις. «Οσο υπάρχουν φεουδάρχες θα υπάρχουν και φέουδα», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό σχολίασε τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του, όπου ταύτισε τις όποιες δημοκρατικές κατακτήσεις με πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ ή της Ενωσης Κέντρου, και τόνισε: Μια τέτοια άποψη υποτιμά τους μακροχρόνιους και γεμάτους θυσίες αγώνες του ελληνικού λαού και είναι προκλητική αφού, όπως είναι γνωστό, τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων δεν καταργήθηκαν ούτε από τις κυβερνήσεις της Ενωσης Κέντρου, στην οποία μάλιστα ασκούνταν πιέσεις να θέσει εκτός νόμου τη Νεολαία Λαμπράκη. Δεν είναι δυνατόν, είπε χαρακτηριστικά, να ταυτίζονται οι αγώνες του ελληνικού λαού απλώς με κάποια πρόσωπα.


Eurokinissi

Στις σημερινές συνθήκες, υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, εντείνεται η προσπάθεια για τη «σύγχρονη καταστολή» και τον πειθαναγκασμό των δημόσιων υπαλλήλων και είναι χαρακτηριστικό ότι με το πρόγραμμα «Πολιτεία», που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα του «απορρήτου», απαγορεύεται στους δημόσιους υπάλληλους να βγάζουν προς τα έξω τα «άπλυτα» του κράτους και τις σοβαρές πτυχές της αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, είπε, λόγω της φύσης του κράτους οι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεώνονται να υλοποιούν όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνώντων και είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια απειλούνται σοβαρές κατακτήσεις των ίδιων των δημόσιων υπαλλήλων, όπως αυτό της απεργίας.

Σήμερα, είπε η Αλ. Παπαρήγα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο αντιλαϊκά κέντρα και είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ δεν αντέδρασε στην ουσία όταν ψηφιζόταν ο «Καποδίστριας» για τις συνενώσεις των δήμων και των κοινοτήτων. Διαφώνησε σε δευτερεύοντα ζητήματα και όχι γιατί ο νέος θεσμός δεν έχει καμία σχέση με φιλολαϊκό θεσμό και ούτε επειδή στην ουσία ήταν μία προσπάθεια ανάθεσης στους ιδιώτες σημαντικών κοινωνικών τομέων.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, είπε στη συνέχεια, μπορεί στη δεκαετία του 1950 να ήταν συνώνυμο της φτώχειας και της πείνας αλλά σήμερα ακολουθούνται άλλοι τρόποι για την καθυπόταξή τους. Εμείς, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν τους θεωρούμε «ρετιρέ» αλλά προκαλεί εντύπωση ότι ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είπαν τίποτα για τους νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις τους κατά των δημόσιων υπαλλήλων. Το 1990-'92 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ κατηγοριοποίησε τους υπάλληλους, το ΠΑΣΟΚ διαφώνησε και είπε ότι θα καταργήσει το σχετικό νόμο, αλλά όταν έγινε κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Την ίδια εποχή επιβαρύνθηκαν οι υπάλληλοι και για τις συντάξεις τους αλλά τις σχετικές διατάξεις το ΠΑΣΟΚ τις διατήρησε, όπως διατήρησε όλους τους νόμους που αφαίρεσαν κατακτήσεις χρόνων. Τα μέτρα που προωθούνται, είπε, φθάνουν μέχρι και τον περιορισμό της απεργίας και το ότι δεν ακούστηκε κριτική από τον Γ. Παπανδρέου οφείλεται στο ότι σε ένα μεγάλο μέρος πρόκειται για μέτρα που το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η Αλ. Παπαρήγα παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ για τους δημόσιους υπάλληλους παρατήρησε ότι αυτοί χρησιμοποιούνται ως γρανάζια απέναντι στο λαό, αλλά είναι στο χέρι τους μαζί με το λαϊκό κίνημα να αντιπαλέψουν αυτήν την πολιτική.

Πρότεινε βασικό μισθό 1.200 ευρώ με ανάλογη κλιμάκωση και σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Επίσης, την καθιέρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Δήλωσε αντίθετη με τη σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και πρότεινε το διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος.

Για τους δημόσιους υπάλληλους, είπε, πρέπει να ισχύσει ό,τι ζητάμε και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, δηλαδή κατάργηση της έμμεσης φορολόγησης στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, 15.000 ευρώ αφορολόγητο με την πρόσθεση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί και καθιέρωση 7ωρου, 5ήμερου και 35ωρου.

Επίσης, η άδεια πρέπει να φθάσει στις 30 μέρες και το επίδομα αδείας να είναι ένας μισθός επιπλέον, αιτήματα που προτείνουμε και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και μπορούν να αποτελέσουν σημείο συνάντησης όλων των εργαζομένων για ίσες και δωρεάν κοινωνικές παροχές.

Τέλος, αναφερόμενη στα όσα λέγονται για τις διαδικασίες πρόσληψης σε διάφορα στρατιωτικοποιημένα σώματα που δημιουργούνται (οπλίτες πενταετούς θητείας, έφεδροι υψηλής ετοιμότητας, κ.ά.), είπε πως το κύριο ζήτημα είναι ότι φτιάχνονται μηχανισμοί καταστολής που στρέφονται ενάντια στο λαϊκό κίνημα.

Δεν πάει άλλο!

Αντιδρώντας στο θέατρο και στην κοκορομαχία που στήθηκε ανάμεσα στον Κ. Καραμανλή και στον Γ. Παπανδρέου, η Αλ. Παπαρήγα στη δευτερολογία της είπε ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο και πρέπει οι εργαζόμενοι που παρακολούθησαν τη συζήτηση να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Δεν έχω να προσφέρω και πολλά σε μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση, είπε χαρακτηριστικά, αφού το μόνο ενδιαφέρον των δύο είναι για το ποιες θέσεις της ελίτ της δημόσιας διοίκησης θα καλύψει ο καθένας. Την ίδια στιγμή δεν ακούστηκε το παραμικρό για τις χιλιάδες των συμβασιούχων. Εμάς, είπε, μας ενδιαφέρει το ότι στις επόμενες μέρες, ως αποτέλεσμα του ψευδεπίγραφου κοινωνικού διαλόγου, θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο που χτυπάει το οκτάωρο, που καθιερώνει φθηνές υπερωρίες, και είναι σίγουρο ότι για τα θέματα αυτά δε θα γίνει ο καυγάς που έγινε σήμερα στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ