Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δε θα γλιτώσει κανείς!

Επιβεβαιώνεται πλήρως η προειδοποίηση του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει γενικευμένη επίθεση σε βάρος των εργαζομένων

Η επαίσχυντη καρατόμηση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων δεν ήταν παρά μόνο το πρόγευμα. Τώρα σειρά έχει η παραπέρα ανατροπή και ισοπέδωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, στόχος οργανικά δεμένος με τη στρατηγική της Λισαβόνας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας το πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ όταν λίγες μέρες πριν προειδοποιούσε τους εργαζόμενους για τα επερχόμενα σχέδια της κυβέρνησης.

Η εξαγγελία για γενικευμένες ανατροπές έγιναν από τον Γ. Αλογοσκούφη, με δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής. Κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων στη Βουλή είπε πως «αναδείχτηκε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο θέμα Ασφαλιστικού», αφού «ο νόμος Ρέππα έχει πολλές αδυναμίες, γιατί, στην ουσία, έχει μετακυλήσει όλο το κόστος χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο δημόσιο και στον προϋπολογισμό. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα ευρύτερου Ασφαλιστικού, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με διάλογο, μακράς πνοής, όπως έχει επανειλημμένως πει και στο παρελθόν η κυβέρνηση. Διάλογος που πρέπει να γίνει μέσα σε ένα κλίμα συναίνεσης και μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Θέλοντας, βέβαια, να προλάβουν τις άμεσες αντιδράσεις των εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση, ο υπουργός έσπευσε να πει ότι «ο διάλογος θα απαιτήσει χρόνο που ξεπερνά την κυβερνητική θητεία».

Από την παρέμβαση Αλογοσκούφη προκύπτει σαφώς ότι η κυβέρνηση θέτει θέμα χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, πρόβλημα για το οποίο μέμφεται το νόμο Ρέππα ότι ...έχει μετακυλήσει το κόστος χρηματοδότησης του ΙΚΑ στο δημόσιο (με την περιβόητη «εγγύηση» για χρηματοδότηση του ΙΚΑ με το 1% του ΑΕΠ).

Αρα το ζητούμενο του ψευτοδιαλόγου που αναγγέλλεται είναι η μείωση της συμμετοχής του κράτους - για τους εργοδότες δεν τίθεται καν θέμα αύξησης της συμμετοχής τους - στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την κατάργηση βαριών και ανθυγιεινών, τη μείωση των συντάξεων και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

Αυτή είναι η περιβόητη αποσαφήνιση των παραμέτρων του ζητήματος, την οποία θα υλοποιήσει η επόμενη από τη σημερινή κυβέρνηση. «Διάλογος», λοιπόν, για την προαποφασισμένη και προειλημμένη κατεδάφιση των ασφαλιστικών κατακτήσεων. Και είναι εκπληκτικό ότι ο υπουργός, ο οποίος λίγα εικοσιτετράωρα πριν, στην προώθηση της ρύθμισης για τις τράπεζες, εμφάνισε το πρόσωπο της ωμής κρατικής βίας, χτες εμφανίστηκε και πάλι με την προβιά του οπαδού του ...εθνικού διαλόγου. Σε σχετική ερώτηση του «Ρ», πώς οι εργαζόμενοι μπορούν να εμπιστευτούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για ...διάλογο, τη στιγμή που τα ίδια είχε εξαγγείλει και για το ...διάλογο με τους τραπεζοϋπαλλήλους - με τα γνωστά αποτελέσματα - προτίμησε να μην απαντήσει.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την ανάγκη της άμεσης διεξαγωγής ...διαλόγου, ο υπουργός προσέφυγε στην ακατάσχετη κινδυνολογία. Ετσι εμφάνισε στοιχεία που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2004-2007, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος από 4,1% του ΑΕΠ το 2005, θα διπλασιαστεί στο 8,3% το 2030 και θα εκτοξευτεί στο 13,8% το 2050... Πρόκειται για τα γνωστά κινδυνολογικά στοιχεία που δημοσιοποιούν κατά καιρούς η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΕ και ο ΟΟΣΑ, με στόχο να δημιουργήσουν συνθήκες πανικού, κατάρρευσης και καταστροφής, ώστε να καμφθούν οι όποιες αντιστάσεις. Την ίδια στιγμή, όμως, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μειώνουν ή και καταργούν τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, ανέχονται - ενθαρρύνουν είναι η πιο σωστή λέξη - τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, την εισφοροδιαφυγή και σφυρίζουν αδιάφορα στην καταλήστευση των Ταμείων. Μειώνουν τη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων και άρα την ικανότητα του Προϋπολογισμού να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα.

Αλλά και η ακόλουθη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας δείχνει ξεκάθαρα τις κυβερνητικές προθέσεις. Οπως δήλωσε ο Γ. Αλογοσκούφης, «αναλογιστικά ελλείμματα έχουν όλα τα Ταμεία. Οταν οι εισφορές αντιστοιχούν στο 24% του μισθού και οι συντάξεις ανέρχονται στο 80% του μισθού, αυτό αποτελεί τη βάση της δημιουργίας αναλογιστικών ελλειμμάτων»! Με άλλα λόγια, έδειξε τα δόντια του. Δεν κρύβει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των συντάξεων, παράλληλα με τη μείωση των αποδοχών, δημιουργώντας συνθήκες κόλασης για τους εργαζόμενους.

Ο ίδιος πάντως θεώρησε αναγκαίο να δώσει το ακριβές στίγμα των οραμάτων και των στόχων της κυβέρνησης για τη χώρα, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα δικαιούται να έχει μια πιο αξιόπιστη κεφαλαιαγορά, δικαιούται ένα φερέγγυο και υγιές τραπεζικό σύστημα, δικαιούται υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ