Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Ναι» στο «κράτος - στρατηγείο», αλλά χωρίς «γαλάζια παιδιά»

Eurokinissi

Τη λογική του «κράτους - στρατηγείου» υπερασπίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου δηλώνοντας πως «είμαστε απέναντι στον ακραίο κρατισμό». Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση με κατηγορίες για προώθηση των «γαλάζιων παιδιών» στη Δημόσια Διοίκηση.

Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε, απευθυνόμενος προς τη ΝΔ πως «επιλέγετε τον κομματισμό και την ασφυκτική κηδεμονία», προσθέτοντας πως «ήρθατε στην εξουσία για την αξιοκρατία και κάνετε κάθε άλλο παρά αξιοκρατία». Συνέχισε τονίζοντας πως «σας ψήφισε το 45% του ελληνικού λαού και είχε πολλές προσδοκίες, αλλά εσείς λειτουργήσατε με τον πιο πρωτόγονο τρόπο. Είδατε το κράτος ως λάφυρο του νικητή. Επιμένετε σε μια στενή πελατειακή λογική» και «δίνετε σε λίγους προνόμια αντί για δικαιώματα σε πολλούς». Ειδικότερα αναφέρθηκε στους διορισμούς, λέγοντας πως «θεσπίσατε την προφορική συνέντευξη» και έτσι «στους επαγγελματίες οπλίτες έχετε δώσει στη συνέντευξη 200 μονάδες. Η προφορική συνέντευξη είναι υπεράνω της ξένης γλώσσας και του πτυχίου ΙΕΚ». Παράλληλα, ο Γ. Παπανδρέου κατήγγειλε ότι «απομακρύνατε από τη Δημόσια Διοίκηση 25 χιλιάδες διευθυντές» με αποτέλεσμα να «υπάρχει ένα τεράστιο κενό λειτουργίας», τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα διοικητικό πραξικόπημα». Επίσης, σημείωσε ότι «μειώσατε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση».

Για τους συμβασιούχους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι «παίξατε με τον πόνο 250.000 οικογενειών συνταξιούχων», θυμίζοντας ότι «θελήσαμε να σας διευκολύνουμε καταθέτοντας μαζί με τον ΣΥΝ πρόταση νόμου με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία». Επίσης, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ούτε μια νέα προκήρυξη για τα νοσοκομεία», ενώ κατηγόρησε το υπουργείο Εσωτερικών για «απίστευτη εκστρατεία προσλήψεων μέσω γραφείων ενοικίασης εργαζομένων» και «φαινόμενα τύπου Χούπη για την οποία βεβαίως κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη». Γενικότερα αναφέρθηκε σε «ένα αξιοκρατικό σύστημα πρόσληψης ως μόνη είσοδο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο». Αναφερόμενος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε νέες διαδικασίες συνένωσης δήμων.

Ο Γ. Παπανδρέου σχολίασε το θέμα του βασικού μετόχου λέγοντας στη ΝΔ ότι «μιλήσατε για μεσάζοντες στην πολιτική ζωή χωρίς να τους κατονομάσετε» και«σηκώσατε τη σημαία του Συντάγματος απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οσον αφορά δε τις αναθέσεις έργων δήλωσε πως «ακούω ότι δίνετε στους ίδιους σημαντικά έργα και προμήθειες» αναφερόμενος «στον κ.Μπόμπολα για παράδειγμα ή στον κ.Κόκκαλη με τις χτεσινές αναθέσεις του ΟΠΑΠ». Οπως είπε «ή είχατε κάνει λάθος οπότε οφείλετε να ζητήσετε δημοσίως συγνώμη» ή «έχετε γίνει μέρος της διαπλοκής». Για τις ανεξάρτητες αρχές υποστήριξε ότι μετατρέπονται σε «κομματικά φέουδα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές του κόμματός του στο παρελθόν αναγνωρίζοντας πάντως ότι υπήρξαν προβλήματα επί κυβέρνησης Σημίτη, μιλώντας για «γραφειοκρατία» και «προβλήματα διαφάνειας». Πάντως, σημείωσε ότι «τα τελευταία 20 χρόνια λειτούργησε ένα σύστημα πρόνοιας», ενώ «η Ελλάδα έκανε βήματα σύγκλισης προς την ΕΕ». Επίσης τόνισε ότι «έχουν γίνει μεγάλες και σημαντικές αλλαγές», αλλά «έχουμε ακόμη φαινόμενα γραφειοκρατίας, διαφθοράς και αδιαφάνειας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ