Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σπρώχνουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης

Ενοχοποιούν την ...αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Συντονισμένα πυρά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων εξαπέλυσαν χτες στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ και η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, με πρόσχημα την παρουσίαση έκθεσης που κάνει λόγο για γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης.

Με πρόσχημα την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, οι ομιλητές έθεσαν ανοιχτά ζήτημα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης και δημιουργίας ...κινήτρων για την παραμονή στην εργασία, αλλά και ζήτημα αξιοποίησης της περιουσίας των Ταμείων, δηλαδή παραπέρα τζογάρισμα της περιουσίας των εργαζομένων και επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η «Ερευνα για την Υγεία, τη Γήρανση και τη Συνταξιοδότηση στην Ευρώπη» που παρουσιάστηκε χτες αφορά δέκα χώρες, μαζί και τη χώρα μας και έγινε στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου και ομάδα επιστημόνων.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε η μελέτη, ο Δημήτρης Κωστόπουλος, γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, φωτογράφισε την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο πνεύμα των εντολών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της στρατηγικής της Λισαβόνας. Η χώρα μας, είπε, αξιοποιώντας στοιχεία της έρευνας, είναι από τις πρώτες στην αποχώρηση νέων ανθρώπων στη σύνταξη και στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Στους άμεσους στόχους της κυβέρνησης, ξεκαθάρισε, είναι η μελέτη εκ βάθρων του ασφαλιστικού συστήματος. «Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία», είπε ο Δ. Κωστόπουλος και μίλησε για μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και της εισφοροδιαφυγής και για αλλαγές στην οργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Στο ίδιο πνεύμα, η Αννα Διαμαντοπούλου, βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ανατροπή του δημογραφικού στην Ευρώπη σε δυο δεκαετίες, οπότε και το 1/3 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών. Υπάρχει αναντιστοιχία ανάμεσα στο υψηλό προσδόκιμο ζωής και το χαμηλό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, είπε η Α. Διαμαντοπούλου. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε ως αναγκαίο μέτρο την παροχή κινήτρων στους εργαζόμενους για παράταση του εργάσιμου βίου, τη λεγόμενη ενεργητική γήρανση.

«Στην απαρχή του 21ου αιώνα, η Ευρώπη στέκεται αντιμέτωπη με μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις της: Τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού της, σε μια άνευ προηγουμένου ιστορική αντιστοιχία», είπε, σε αγαστή συμφωνία με τα κυβερνητικά σχέδια, η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη και ξεκαθάρισε ότι τα πορίσματα της έρευνας «θα καταστούν στο άμεσο μέλλον πολύτιμο εργαλείο για το σχεδιασμό πολιτικής στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα».

Στα συμπεράσματα της έρευνας που διανεμήθηκαν χτες αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στις χώρες με συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων σε ηλικία συνταξιούχων. Ετσι, υπάρχει μια μεγάλη δυνητική δεξαμενή αναξιοποίητης εργασιακής ικανότητας σε χώρες, όπως η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία, όπου "υγιή" άτομα δε συμπεριλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ