Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στραγγαλίζουν το ΙΚΑ

Από το 2006 το ΙΚΑ θα επιβαρύνεται με 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, μόνο για τις συντάξεις των ήδη συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων

Σε 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο ανέρχεται το κόστος της συνταξιοδότησης των ήδη 18.000 συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων, τις συντάξεις των οποίων, όπως προβλέπει και η τροπολογία της κυβέρνησης, θα αρχίσει να καταβάλει από την 1/1/2006 το ΙΚΑ. Ταυτόχρονα, η συνολική επιβάρυνση, όπως αναγνώρισε και ο διοικητής του ΙΚΑ, για κύριες και επικουρικές συντάξεις θα φτάσει τα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά όταν, ήδη, ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΙΚΑ είναι ελλειμματικός κατά 650 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα δύο δισ. ευρώ το χρόνο και οι βεβαιωμένες -αλλά μη καταβληθέντες- οφειλές των εργοδοτών το 2005 είναι άλλα δύο δισ. ευρώ.

Η δραματική αυτή εικόνα του ΙΚΑ αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία που παρουσίασε χτες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), αν και, παρά τις διαπιστώσεις, η πλειοψηφία της δε φαίνεται διατεθειμένη να μπει στον δρόμο των αγώνων, ακολουθώντας και αυτή την πεπατημένη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το σίγουρο είναι ότι ο στραγγαλισμός του ΙΚΑ, πέρα από το γεγονός ότι γίνεται σε όφελος των τραπεζιτών, αξιοποιείται και θα αξιοποιηθεί ως άλλοθι, για νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις, αλλά και καθήλωσης των συντάξεων στα σημερινά εξευτελιστικά επίπεδα, κάτω των 500 ευρώ, για το 70% των συνταξιούχων.

Ταυτόχρονα, το ΙΚΑ συνεχίζει να παρουσιάζει την εικόνα ενός Οργανισμού που τον αφήνουν να «σαπίζει» και είναι και αυτός ένας άλλος τρόπος υπονόμευσης της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 3.000, ενώ αυξάνεται ο όγκος της εργασίας και των συναλλαγών. Η απονομή των συντάξεων συνεχίζει, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση, να καθυστερεί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Από τα 13 ελεγκτικά κέντρα για την εισφοροδιαφυγή, λειτουργούν μόνο 4 και αυτά με μειωμένο προσωπικό. Το ελεγκτικό κέντρο Αθήνας έχει μόνο 9 υπαλλήλους σε σύνολο 45 που προβλέπονται και μάλιστα όταν έχουν να ελέγξουν χιλιάδες επιχειρήσεις. Αυτό είναι το πραγματικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις και της στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, ο Γιάννης Ιωάννου, στέλεχος της «Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας», υπογραμμίζει: «Αντιμετωπίζουμε μια ολομέτωπη επίθεση. Με την τροπολογία, ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, επιβαρύνεται δραματικά, πέραν της ήδη άσχημης κατάστασης που παρουσιάζει. Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα δείξουν οι αναλογιστικές μελέτες, όταν και εφόσον γίνουν, αλλά να απαντήσουμε τώρα με αγώνες. Αγώνες, που θα απαντάνε στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, που χτυπά το ΙΚΑ, αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων και των τραπεζοϋπαλλήλων. Γι' αυτό στη συνεδρίαση της διοίκησης προτείναμε απεργιακή κινητοποίηση για τις 6 Ιούλη, αλλά η πλειοψηφία της ΠΟΣΕ, στη γνωστή τακτική της, απέρριψε την πρόταση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ