Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Εγκατάλειψέ τους, γίνε είδηση

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Για όποιον δεν έχει άμεσο και μεγάλο οικονομικό συμφέρον από την υποστήριξη του ενός ή του άλλου από τα αστικά κόμματα, η καθημερινότητα έχει να δώσει μια πλούσια ποικιλία παραδειγμάτων ότι ο συναινετικός εμπαιγμός πάει σύννεφο, ότι κάθε μέρα από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παίζουν ένα χοντροκομμένο θέατρο με άγριες όμως τις επιπτώσεις για τα λαϊκά συμφέροντα.

Μια ματιά στην «επιχειρηματολογία» που παρουσιάζεται εναλλακτικά σε έντυπα, τα οποία δήθεν εκφράζουν αντιτιθέμενα πολιτικά συμφέροντα, αρκεί.

Στα «ΝΕΑ», για παράδειγμα, προβάλλεται η ιδέα ότι μπορούν και να γίνουν ανεκτά μέτρα με κοινωνικό κόστος αρκεί να επανεξεταστούν τα κατώτερα όρια και να δοθούν εναλλακτικές δυνατότητες στους ασφαλισμένους. Τι άλλο προτείνει ο Τήνιος; Τι άλλο προωθεί η κυβέρνηση; Το νέο ΕΣΔΕΝ προβλέπει να ενσωματώσει μέσα στη σύνταξη μια σειρά από κοινωνικές παροχές για να παρουσιάσει λογιστικά αυξημένη την κατώτατη σύνταξη. Να, η επανεξέταση. Ο Τήνιος - θυμήσου τον Γιαννίτση - προτείνει τους περίφημους τρεις πυλώνες, όπου πλάι στον πρώτο που θα παίζει ρόλο πτωχοκομείου θα προσφέρεται η «εναλλακτική δυνατότητα» της ιδιωτικής ασφάλισης. Τόμπολα.

Τα πράγματα δεν είναι καλά για την εργατική τάξη κι αυτό δε χρειάζεται καμιά ειδική ανάλυση για να διαπιστωθεί. Οπως χτες το ΠΑΣΟΚ, έτσι και σήμερα η ΝΔ καταφεύγει σε μια μέθοδο μπαράζ κι όποιος αντέξει. Ετσι ώστε κανείς να μην προλαβαίνει να καταλάβει τι γίνεται από τις κατραπακιές, πόσο μάλλον να σηκώσει και κεφάλι.

Κι όμως, τίποτα δεν ήταν κρυφό, τίποτα δεν είναι ξαφνικό. Τα ζητήματα της συνολικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας είναι παλιά. Αυτό που άλλαζε ήταν το περιτύλιγμα της καραμέλας. Τώρα πάλι συζητάνε ως αυτονόητη την ανατροπή και καλούν σε διάλογο για το περιτύλιγμα. Το αυτό ισχύει και για το Ασφαλιστικό. Τίποτα καινούριο δεν έρχεται. Με έναν μπούσουλα δουλεύουν όλα μαζί: Την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας, που σημαίνει φτηνότεροι εργάτες. Κι αυτό υπηρετεί όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων που προωθούνται σε Εργασιακό - Ασφαλιστικό.

Το μόνο νέο που μπορεί - επιβάλλεται να προκύψει είναι ο μαζικός απεγκλωβισμός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Το μόνο νέο που μπορεί να γεννήσει ελπίδα είναι η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Αυτό τους τρομάζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ