Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΜΙΚΗ «ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ» ΟΗΕ
Προς εξυπηρέτηση της «νέας τάξης πραγμάτων»

Συνέντευξη Τύπου του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» σχετικά με την πρόταση για την ουσιαστική κατάργηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έγινε με την ανοχή του ΟΗΕ. Η «προσαρμογή» του στη στρατηγική της «νέας τάξης» είχε ήδη αρχίσει

Associated Press

Η επέμβαση των ιμπεριαλιστών στο Αφγανιστάν έγινε με την ανοχή του ΟΗΕ. Η «προσαρμογή» του στη στρατηγική της «νέας τάξης» είχε ήδη αρχίσει
Εντελώς απροκάλυπτα εκδηλώνονται πλέον τα σχέδια «αναμόρφωσης» - και σε θεσμικό επίπεδο - του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) προς όφελος των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, ώστε ο Οργανισμός να υποταχθεί πλήρως στην υπηρεσία της «νέας τάξης πραγμάτων». Ασφαλώς, η χειραγώγηση του ΟΗΕ σε αντιλαϊκή κατεύθυνση, συχνά εκφρασμένη και ως αδράνεια, ή ακόμα και έμμεση υπονόμευση της ειρήνης, διεξάγεται εδώ και καιρό. Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιχείρηση, στην οποία μάλιστα πρωτοστατεί ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έρχεται στο προσκήνιο πιο έντονα με την πρόταση για κατάργηση ουσιαστικά της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΑΔ).

Οι επικείμενες αλλαγές θα οδηγήσουν «όχι σε έναν εκδημοκρατισμό και βελτίωση του ΟΗΕ», όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της, αλλά «σ' έναν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχό του από ορισμένες δυνάμεις, κυρίως τις ΗΠΑ», επισήμανε ο δημοσιογράφος Γ. Ε. Διακογιάννης σε χτεσινή σχετική συνέντευξη Τύπου του «Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» (ΙΜΔΑ).

Αξίζει να σημειωθεί πως την πρόταση κατέθεσε ο Κόφι Ανάν και η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην 61η Σύνοδο της Επιτροπής. Οπως διευκρινίστηκε στη χτεσινή συζήτηση, προσανατολισμός των εισηγητών είναι η αντικατάσταση της Επιτροπής - η οποία ιδρύθηκε πριν από 61 χρόνια και απαρτίζεται σήμερα από 53 κράτη-μέλη - από ένα ολιγομελές συμβούλιο. Ο Γ. Ε. Διακογιάννης, αναφερόμενος σε πλατιά ολομέλεια που συγκάλεσε ο ΟΗΕ με εκπροσώπους ανθρωπιστικών οργανώσεων και διπλωματικών αντιπροσωπειών, στην οποία παραβρέθηκε εκπροσωπώντας το ΙΜΔΑ, εξήγησε ότι παραμένουν «θολά» πολλά ζητήματα: «Πώς, π.χ., θα εκλέγονται αυτά τα ολίγα και "εκλεκτά" μέλη; Ποιοι ουσιαστικά ισχυροί της Γης θα την ελέγχουν μ' αυτό τον τρόπο; Και ποιοι είναι αυτοί οι "καλοί" καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα κρίνουν και θα τιμωρούν τους "κακούς" καταπατητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;».

Ο ΟΗΕ πέρασε από μια φάση χειραγώγησης από τις μεγάλες δυνάμεις, ειδικά μετά το 1990, υπογράμμισε ο Δημήτρης Καλτσώνης, μιλώντας εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ, επισημαίνοντας ακόμα πως πολλά ζητήματα επιχειρείται «να κατοχυρωθούν θεσμικά». Στοιχειοθετώντας το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντοπίζονται οι εξελίξεις, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις εγκαθίδρυσης σύγχρονων προτεκτοράτων, αναδιανομής σφαιρών επιρροής, αλλά και στο δόγμα του «προληπτικού πολέμου», το οποίο μάλιστα επιχειρήθηκε να συνταγματοποιηθεί και μέσα από το λεγόμενο ευρωσύνταγμα. Τέλος, καυτηρίασε τη συνευθύνη και συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έως σήμερα δεν έχει καν τοποθετηθεί για το θέμα. Οταν, μάλιστα, η Ελλάδα από την 1η του Ιούλη θα συμμετέχει ως μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δανειζόμενος μάλιστα τα λόγια του αρχαίου Ελληνα ιστορικού Θουκυδίδη, ο Δημ. Καλτσώνης σχολίασε: «Δε μέμφομαι κυρίως τους ισχυρούς, μέμφομαι εκείνους που πρόθυμα υποτάσσονται στους πρώτους».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) και αρκετοί ακόμα εκπρόσωποι οργανώσεων. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 130 οργανώσεις υπογράφουν κείμενο καταδίκης της κατάργησης της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο συντάχτηκε με πρωτοβουλία του ΙΜΔΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ