Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Γαϊτανάκι «κοινωνικού διαλόγου» σε βάρος των εργαζομένων

Διατριβή στον «κοινωνικό διάλογο» κάνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ με κυβέρνηση και τραπεζίτες, παζαρεύοντας ποιος θα χρηματοδοτήσει τι και πόσο. Στόχος της να παρουσιάσει ως λογιστικό το πρόβλημα του ασφαλιστικού στις Τράπεζες και αποκομμένο από τη γενικότερη αντεργατική πολιτική. Την ίδια στιγμή, δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, τραπεζιτών, οι αξιώσεις του ΣΕΒ και οι κατευθύνσεις της ΕΕ δείχνουν ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα ακόμα πιο σκληρή αντιασφαλιστική επίθεση, με στόχο την παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων κ.ά. Μια επίθεση που τούτη την περίοδο εκδηλώνεται στο χώρο των Τραπεζών.

Χτες, ένας ακόμα «κοινωνικός διάλογος» έλαβε χώρα μεταξύ ΟΤΟΕ και υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφη. Με τον τελευταίο να δηλώνει στη συνάντηση ότι η κυβέρνηση επιδιώκει - προς το παρόν - την ολοκλήρωση του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα που προβλέπει την ένταξη των ειδικών ταμείων των τραπεζών - και όχι μόνο καθώς ακολουθούν ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά. - και ότι συμφωνεί με την ενιαία «λύση» για τα επικουρικά των τραπεζών. Ξεκαθάρισε όμως ότι δε θα δεχτεί τη μετακύληση του κόστους για «τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού στο δημόσιο» (με δεδομένο ότι ούτε οι τραπεζίτες το δέχονται, η «καμπάνα χτυπά» πάλι για τους εργαζόμενους). Ομως, την εφαρμογή του νόμου Ρέππα ζητούν τόσο οι τραπεζίτες όσο και η ΟΤΟΕ, με μικρές διαφοροποιήσεις.

Το ότι η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ δε διαφωνεί επί της ουσίας με κυβέρνηση και τραπεζίτες, φαίνεται και από τη χτεσινή της απόφαση να «οξύνει την αντίδρασή» της, κηρύσσοντας δίωρη στάση εργασίας στις 15 Δεκέμβρη!!! Μια κίνηση που γίνεται για τα «μάτια του κόσμου» και στην πραγματικότητα αποσκοπεί να ενισχύσει το «συλλαλητήριο» της ΓΣΕΕ που γίνεται εκείνη την ημέρα. Αλλο ένα «αγωνιστικό πυροτέχνημα», που καμία σχέση δεν έχει με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Ενδεικτικό είναι ότι η πλειοψηφία του χτεσινού Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ αποφάσισε, μεταξύ άλλων, για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων ότι «απαιτείται διάλογος στη βάση ενός σχεδίου γενικά αποδεκτού, ώστε να βρεθούν ικανοποιητικές και ασφαλιστικά αποδεκτές λύσεις»! Το γαϊτανάκι του «κοινωνικού διαλόγου» συνεχίζεται με νέα συνάντηση αύριο Παρασκευή μεταξύ υπουργού Οικονομίας και Ενωσης Τραπεζών (κατά τα άλλα η κυβέρνηση δεν ανοίγει θέμα ασφαλιστικού) και την επόμενη εβδομάδα με τη συνάντηση Ενωσης Τραπεζών και ΟΤΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ