Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Είναι ώρα για ένα βήμα μπροστά

Το αυτονόητο, ότι το καράβι χωρίς εφοπλιστή ταξιδεύει, χωρίς ναυτεργάτη όμως όχι, ότι «οι ναυτεργάτες δε θα σταυρώσουν άσπρη μέρα όσο έχουν στα πόδια τους τον κάθε Αγούδημο, τον κάθε Βαρδινογιάννη», ότι «πρέπει να διεκδικήσουν τον πλούτο που αυτοί παράγουν» και ότι «δεν είναι μοιραίο η ακτοπλοΐα, αλλά και η ναυτιλία συνολικά, να είναι τσιφλίκι των εφοπλιστών», έθεσαν στους ναυτεργάτες, οι συνδικαλιστές της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, στη χτεσινή περιοδεία τους στα καράβια της ακτοπλοΐας στο λιμάνι του Πειραιά. Με κουβέντες απλές και σταράτες, οι συνδικαλιστές έκαναν «επίθεση» στη σκέψη των ναυτεργατών, βάζοντάς τους μπροστά στις ευθύνες τους, στις ευθύνες που έχουν απέναντι στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους, στην τάξη τους, να ανατρέψουν την πολιτική που κυριαρχεί, να τα βάλουν με τους φορείς της, κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση που τη σχεδιάζει για λογαριασμό των εφοπλιστών, συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Να κάνουν το βήμα και να συντονιστούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που δίνουν αυτήν τη μάχη, συμμετέχοντας μαζικά στο σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, αλλά και στη συγκέντρωση της Παναιγαιακής Συντονιστικής Επιτροπής, στις 16 Δεκέμβρη, στον Πειραιά.

Οι συζητήσεις, που έγιναν μεταξύ συνδικαλιστών και ναυτεργατών στα γκαράζ και τα μηχανοστάσια των επιβατηγών - οχηματαγωγών πλοίων «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», «ΑΠΤΕΡΑ», «ΚΡΗΤΗ Ι», ήταν χαρακτηριστικές. Πλοία παλιά - όπως, άλλωστε, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πλοίων της ακτοπλοΐας - και υποσυντήρητα, κάνουν το γύρο του Αιγαίου, καθώς πιάνουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, 6 και 7 λιμάνια, κρατώντας στο πόδι τους ναυτεργάτες από 16 έως 18 ώρες! «Δεν μπορούμε άλλο. Και μετά λένε για ασφάλεια. Ποια ασφάλεια, όταν είμαστε άυπνοι;», ειπώθηκε από ναυτεργάτη στο «ΡΟΜΙΛΝΤΑ» του εφοπλιστή Αγούδημου, ο οποίος όχι μόνο ξεζουμίζει τους ναυτεργάτες, αλλά από πάνω τους «τρώει» και τα έξτρα.

Ο Σάββας Τσιμπόγλου και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδροι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αντίστοιχα, ενημέρωσαν τους ναυτεργάτες για τα νέα αντιναυτεργατικά μέτρα που προωθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για λογαριασμό των εφοπλιστών και ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως το να μετατρέψουν τους Ελληνες ναυτεργάτες σε φτηνούς και ανασφάλιστους και να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Μέτρα που σηματοδοτούν την ένταση της επίθεσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου και αποδεικνύουν ότι, στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η κατάσταση των ναυτεργατών θα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα. Ταυτόχρονα, έθεσαν στην κρίση τους τη στάση της πλειοψηφίας της ΠΝΟ, που αποτελεί «απευθείας φερέφωνο των εφοπλιστών», αλλά και συνολικά της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος και τους κάλεσαν να συμβάλουν στη συγκρότηση του πλατιού, ισχυρού, οργανωμένου κινήματος, που θα χτυπήσει και θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ