ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούνη 2005
Σελ. /40
Υπερκέρδη από το εμπόριο Υγείας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με ρυθμό υπερδιπλάσιο του τζίρου και υπερτριπλάσιο του πληθωρισμού, αυξάνονται τα κέρδη μιας, από τις μεγαλύτερες ελληνικές ιδιωτικές, εταιρίας που κάνουν μπίζνες και με την Υγεία. Ο λόγος για το Ιατρικό Κέντρο Αθήνας, που χτες ανακοίνωσε πως στο πρώτο τρίμηνο του 2005 ο τζίρος του αυξήθηκε κατά 13,8% και ανήλθε στα 53,2 εκατ. ευρώ (46,7 εκατ. ευρώ πέρσι). Στο ίδιο διάστημα, τα κέρδη της επιχείρησης αυξήθηκαν κατά 37,6%!

Βέβαια, οι αξιόλογες (για τους μεγαλομετόχους του) επιδόσεις στην κερδοφορία του Ιατρικού Κέντρου Αθήνας, δε συμβαίνουν τυχαία. Πρώτα και κύρια, οφείλονται στην εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών. Πρόκειται για το σύνολο των πολιτικών ενίσχυσης του βαθμού εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας που θέσπισαν και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις τους ΠΑΣΟΚ. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο διατήρησε άθικτο αυτό το καθεστώς στο 16μηνο διακυβέρνησης που πέρασε από τις 7 Μάρτη 2004, αλλά ετοιμάζεται να το εμπλουτίσει με νέες ρυθμίσεις. Στόχος, εννοείται, η παραπέρα διεύρυνση της κερδοφορίας των ιδιωτικών ιατρικών κέντρων και άλλων ομογενών επιχειρήσεων που επιδίδονται στο εμπόριο Υγείας, με την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και την ακόμη μεγαλύτερη καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων.

Είπε κανείς ότι το εμπόριο Υγείας δεν είναι κερδοφόρο;

«Μαλλιοτραβιούνται» στη Λάρισα

Οξύνονται οι εσωκομματικές κόντρες στην οργάνωση Λάρισας του ΠΑΣΟΚ και ο απόηχος των τσακωμών φτάνει, καθημερινά, μέχρι και τα ΜΜΕ. Δημόσιες είναι, πλέον, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στη συντονίστρια της Νομαρχιακής Οργάνωσης, Αγγέλα Βαγενά, και στη συντονίστρια της Δημοτικής Οργάνωσης, Σταυρούλα Γκούμα, «στα μαχαίρια» βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος Χρ. Καφφές με τον πρώην νομάρχη Γ. Φλώρο κι αλληλοκατηγορίες εκτοξεύουν κι άλλα στελέχη.

Οι αντιπαραθέσεις έχουν, περισσότερο, προσωπικό χαρακτήρα, καθώς, μετά την απώλεια της κυβερνητικής εξουσίας και την ανάληψη της ηγεσίας του Κινήματος από τον Γ. Παπανδρέου, γίνεται ανακατανομή των κομματικών αξιωμάτων και τα στελέχη διαγκωνίζονται για να πάρουν κάποιο πόστο στον κομματικό μηχανισμό ή για να προωθηθούν σε θέσεις και κυρίως στην Αυτοδιοίκηση.

Η «μεγάλη γκρίνια», όμως, δεν οφείλεται μόνο στις προσωπικές φιλοδοξίες των στελεχών, αλλά και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν πάει καλά» στην περιοχή. Το Κίνημα δε βρίσκει αποδοχή και δεν έχει επιρροή στα λαϊκά στρώματα, που θυμούνται πώς κυβέρνησε κι αντιλαμβάνονται ότι ως αντιπολίτευση βοηθάει την κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική και να προχωρήσει στη σφοδρή επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων.

Περί υπογεννητικότητας

Για άλλη μια χρονιά μειώθηκε ο μαθητικός πληθυσμός της χώρας και, μάλιστα, παρά την ενίσχυσή του από παιδιά μεταναστών, που ζουν στη χώρα μας, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Κι αμέσως, ορισμένοι... πονηροί έσπευσαν να βρουν την αιτία: Συνεχίζεται και, ίσως, ενισχύεται η υπογεννητικότητα λένε. Κι από κοντά, έρχονται οι γνωστές σκέψεις και εκτιμήσεις: Θα έχουμε προοπτικά παραπέρα μείωση του εργατικού δυναμικού και, επομένως, των ασφαλισμένων, ενώ, την ίδια στιγμή, θα συνεχίσει να μεγαλώνει το όριο ζωής και θα έχουμε αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Αρα, χρειάζονται ακόμη τολμηρότερα και γενικότερα μέτρα για το ασφαλιστικό, κλπ., κλπ.

Οχι, οι... πονηροί δεν ασχολούνται με τις αιτίες της υπογεννητικότητας. Ούτε κάνουν τον κόπο, να ρωτήσουν ένα νέο λαϊκό ζευγάρι, αν θέλει να κάνει παιδιά και ποιοι παράγοντες το αποτρέπουν. Δεν ασχολούνται, επίσης, με τη γενικότερη εικόνα. Για παράδειγμα, με το γεγονός, ότι ο παραγόμενος συνολικά πλούτος είναι πολύ περισσότερος από ποτέ άλλοτε. Για τους... πονηρούς, είναι δοσμένη η μοιρασιά αυτού του πλούτου. Πρέπει να μεγαλώνει συνεχώς το μερίδιο των λίγων κεφαλαιοκρατών και να μικραίνει το μερίδιο των πολλών, των εργαζομένων και του λαού. Αυτά τα πράγματα δεν τα βάζουν ποτέ σε συζήτηση. Αλλωστε, κάτι τέτοιο, θα βρίσκονταν σε πλήρη και ριζική αντίθεση με την προωθούμενη ανταγωνιστικότητα.

Οι εκλογές στο Ιράν

Το Ιράν είναι η δεύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου μεταξύ αυτών του ΟΠΕΚ και η οικονομία παρουσίασε πέρυσι ανάπτυξη κατά 6,7% περίπου. Παρ' όλ' αυτά, όμως, οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και η ανεργία είναι σχετικά υψηλή, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Γεγονός, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα, όπου το 70% του πληθυσμού είναι κάτω από 30 χρόνων. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το πλουσιότερο 20% των Ιρανών απολαμβάνει το 50% των συνολικών εισοδημάτων, ενώ το φτωχότερο 20% εισπράττει μόνο το 5,8%.

Σημειώνουμε τα στοιχεία αυτά, γιατί, μάλλον, έπαιξαν έναν σοβαρό - στον έναν ή άλλο βαθμό - ρόλο στην πρόσφατη εκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, στη θέση του Προέδρου της χώρας, παρότι σχεδόν όλοι πρόβλεπαν τη νίκη του «μεταρρυθμιστή» Ραφσαντζανί. Σε συνδυασμό, βέβαια, με το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του Αχμαντινεζάντ, που υποσχόταν την ανακατανομή του πλούτου προς όφελος των φτωχών. Τώρα, αρκετοί αναρωτιούνται εάν θα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή του. Πέρα απ' αρκετά άλλα - θα λέγαμε εμείς - ο καπιταλισμός κρατεί καλά στο θεοκρατικό Ιράν και, βέβαια, δεν ανατρέπεται με... προεκλογικές υποσχέσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κρίσιμη αναμέτρηση

Κάθε μέρα η κυβέρνηση ανοίγει και ένα καινούριο μέτωπο ενάντια στους εργαζόμενους. Πριν ακόμα ολοκληρωθεί στη Βουλή η συζήτηση για την τροπολογία, με την οποία θάβονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακινεί συνολικά ζήτημα Ασφαλιστικού, ενώ ο υπουργός Απασχόλησης ανοίγει και το εργασιακό (κόστος υπερωριών, διευθέτηση χρόνου εργασίας, οχτάωρο).

Γίνεται φανερό ότι η επίθεση του κεφαλαίου βαθαίνει, αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους, δεν εξαιρεί κανέναν και καμία πλευρά της κοινωνικής ζωής (δημόσια ασφάλιση, εισόδημα, εργασία). Απ' αυτή την άποψη, κάθε απεργία, κάθε αγώνας, κάθε κινητοποίηση, αναγκαστικά δεν μπορεί παρά να παίρνει χαρακτηριστικά γενικότερης ταξικής αναμέτρησης. Να φέρνει τους εργαζόμενους, ολόκληρη την εργατική τάξη, απέναντι στην τάξη των καπιταλιστών, αλλά και στην κυρίαρχη πολιτική που ασκούν και προπαγανδίζουν για λογαριασμό της τα κόμματα - υπηρέτες της.

Ακριβώς, με αυτή τη λογική, με αυτή την επιδίωξη, δίνουν τη μάχη της απεργίας σήμερα οι ταξικές δυνάμεις στον κλάδο των οικοδόμων, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με αυτή την προοπτική δουλεύουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και για τις κινητοποιήσεις για το ωράριο και στο χώρο των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 6 και 7 Ιούλη, αντίστοιχα. Γι' αυτό σήμερα, είναι κρίσιμο, να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων: Να πλημμυρίσουν οι δρόμοι με απεργούς. Κανένας οικοδόμος να μην πάει στο γιαπί και στο εργοτάξιο. Κανένας εργάτης να μη χτυπήσει κάρτα στους δήμους. Αναγκαστικά, οι απεργίες αυτές, οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τον Ιούλη, βαραίνουν στη ζυγαριά της συνολικής αναμέτρησης με την πλουτοκρατία και την αντιλαϊκή πολιτική. Με δεδομένη τη στάση των συμβιβασμένων πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις ταξικές δυνάμεις πέφτουν τεράστιες ευθύνες. Εκ των πραγμάτων, οι ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, πρέπει να σηκώσουν όλο το βάρος της ταξικής αναμέτρησης. Να τραβήξουν μπροστά. Να κινητοποιήσουν, να πείσουν και να εμπνεύσουν ευρύτερα τμήματα εργαζομένων. Να γιατί και σήμερα και αύριο, κάθε μέρα, κάθε κινητοποίηση, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Οι σημερινές κινητοποιήσεις, οι σημερινές απεργίες, είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, προβάλλει η ανάγκη, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα, σε κοινό βηματισμό, να σηκώσουν μετερίζι αντίστασης. Να βγουν στον αγώνα, συντεταγμένα, μαχητικά, με όλο το οπλοστάσιό τους, με όλες τις διεκδικήσεις τους. Κανένας αγώνας δεν μπορεί να δημιουργήσει ρήγμα στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, αν δε βάλλει κατά του πυρήνα της, αν δεν αμφισβητεί, ευθέως, τα κέρδη, την ανταγωνιστικότητα, την «ανάπτυξη» των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, κάθε αγώνας, κάθε κινητοποίηση είναι μέρος της συνολικότερης αναμέτρησης. Γίνεται ταξικός πόλεμος. Σε αυτόν τον πόλεμο, η απεργία σήμερα των οικοδόμων, των εργαζομένων στους ΟΤΑ, αύριο των εμποροϋπαλλήλων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη γενικότερη αντεπίθεση της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ