ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Ιούλη 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Α/ΓΕΕΘΑ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενεργότερη ελληνική εμπλοκή

Η ανάληψη ακόμα πιο ενεργού ρόλου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην αμερικανονατοϊκή κατοχή του Αφγανιστάν, ήταν το βασικό αντικείμενο της διήμερης επίσκεψης στη χώρα αυτή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ναυάρχου Π. Χηνοφώτη. Στα πλαίσια της επίσκεψης μετέβη στις εγκαταστάσεις του Τάγματος Ειδικής Συνθέσεως Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) στην Καμπούλ, όπου ενημερώθηκε από το διοικητή του για την αποστολή της μονάδας και απένειμε σε αξιωματικούς και οπλίτες της τα μετάλλια της «συμμαχίας» για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Επίσης πήγε στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νεοσυγκροτούμενου ελληνικού στρατιωτικού νοσοκομείου (299 ΚΙΧΝΕ), ενώ συζήτησε με παράγοντες του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία ανάληψης για ένα εξάμηνο από την Ελλάδα της διοίκησης του αεροδρομίου, το Δεκέμβρη του 2005. Επισκέφθηκε ακόμα, μαζί με τον ανώτατο διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγό Τζ. Τζόουνς, τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Χ. Καρζάι.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διπλωματική αντεπίθεση από τον Ταλάτ

Θέτει θέμα έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από την Τουρκοκυπριακή Βουλή

Θέμα χωριστής έγκρισης της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ από τους Τουρκοκυπρίους έθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν τους εκπροσωπεί.

Οπως έγραψε χτες ο «Πολίτης», ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέτει το θέμα με επιστολή προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και με κοινοποίηση σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εκτός από την Κύπρο, καθώς και στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον αρμόδιο για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

Αφορμή για να προβάλει τον ισχυρισμό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους έδωσε η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Η τετρασέλιδη επιστολή, σύμφωνα με τον «Πολίτη», φέρει ημερομηνία 24 Ιουνίου και εστάλη ενόψει της εξαγγελθείσης συζήτησης για επικύρωση του «ευρωσυντάγματος» από τη Βουλή.

Ο «Πολίτης» εκτιμά ότι η φιλοσοφία της επιστολής αποδεικνύει σαφώς ότι ο κ. Ταλάτ έχει εγκαινιάσει μια συστηματική προσπάθεια διαχωρισμού, πρώτα από αυτό που διεθνώς αναγνωρίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία και αναβάθμισης, κατ' επέκταση, του ψευδοκράτους των κατεχομένων.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προβάλλει το επιχείρημα ότι στην Κυπριακή Δημοκρατία - με βάση το Σύνταγμα του 1960 - πρέπει να συμμετέχουν και Τουρκοκύπριοι. Από τη στιγμή που προτάθηκε μια λύση επανένωσης (το «σχέδιο Ανάν») και απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, «οι παράμετροι του κυπριακού προβλήματος έχουν αλλάξει», υποστηρίζει ο Ταλάτ.

Ομως πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη απαντήσει στο σημείο αυτό, αποδεχόμενη την Κύπρο ως μέλος της, μετά τα δημοψηφίσματα και με βάση την αίτηση που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστηρίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «καταστράφηκε» μετά τα γεγονότα του 1963 και αφού κάνει ιστορική αναδρομή, υποστηρίζει ότι τα δημοψηφίσματα επιβεβαίωσαν ότι στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι λαοί και ως εκ τούτου «ο ισχυρισμός ότι υπάρχει μια μόνο διοίκηση που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί είναι αστήρικτος».

«Ολα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που παρουσιάζουν το ελληνοκυπριακό καθεστώς σαν τη νόμιμη κυβέρνηση βασίστηκαν στην υπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι υποστηρίζουν την απόσχιση», αναφέρει στην επιστολή του ο Ταλάτ, για να προσθέσει ότι «το δημοψήφισμα του Απριλίου 2004 έχει χωρίς αμφιβολία αλλάξει αυτή την εντύπωση».

Με βάση τη θέση αυτή, αναφέρει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν μπορεί πλέον να επικαλείται το δίκαιο της ανάγκης εναντίον των Τουρκοκυπρίων, ούτε και να νομιμοποιεί με αυτό τους νόμους μιας κυβέρνησης «η οποία προπαγάνδισε εναντίον της επανένωσης».

Ως προς την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν έχει το νομικό και το ηθικό δικαίωμα να εκπροσωπεί ή να ενεργεί εκ μέρους οποιουδήποτε άλλου πέραν των Ελληνοκυπρίων».

Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι η έγκριση του «ευρωσυντάγματος» από την κυπριακή κυβέρνηση «δε δεσμεύει τον τουρκοκυπριακό λαό χωρίς τη δική του χωριστή συγκατάθεση».

Δηλώσεις Χρυσοστομίδη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ταξιδιωτικά έγγραφα του ψευδοκράτους γίνονται δεκτά εδώ και αρκετό καιρό από ορισμένες χώρες, αλλά αυτό δε συνιστά αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος.

Σχολιάζοντας πληροφορίες για αναγνώριση των διαβατηρίων του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν και την πραγματοποίηση απ' ευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα, ο Κ. Χρυσοστομίδης διατύπωσε την εκτίμηση ότι «δε θα υπάρξει ενέργεια από τη χώρα αυτή, που να είναι εκτός γραμμής και να συνιστά αναγνώριση». Είπε επίσης ότι στο θέμα των απ' ευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα υπάρχουν νομικές αρχές τις οποίες δεν μπορεί να παραβεί το Αζερμπαϊτζάν.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική και αρνητική εξέλιξη τις πληροφορίες για αναγνώριση των διαβατηρίων του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν και την έναρξη απ' ευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα.

Χαρακτήρισε επίσης πολύ ανησυχητικά τα μηνύματα από την Ισλαμική Διάσκεψη.


Μ. ΜΠΑΡΟΖΟ
Αμφιβολίες για το μέλλον του «ευρωσυντάγματος»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προκαλεί νέες αμφιβολίες για το μέλλον του προτεινόμενου κοινού ευρωπαϊκού συντάγματος, μετά την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης από τους Γάλλους και τους Ολλανδούς, καθώς δηλώνει ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να έχει Σύνταγμα για τα προσεχή χρόνια. «Δεν πρόκειται να έχουμε το Σύνταγμα τα προσεχή χρόνια», δηλώνει ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε χτες, μέρα που η Βρετανία ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έκανε άλλο σχόλιο για το τι νομίζει πως θα συμβεί αναφορικά με το μέλλον της συνταγματικής συνθήκης. «Υπάρχουν πολλές ανησυχίες. Πρόκειται για πολιτικές ανησυχίες που αναδεικνύονται όταν η κατάσταση είναι δύσκολη, όταν αντιλαμβανόμαστε ότι η Ευρώπη... δεν έχει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης που είχε στο παρελθόν», αναφέρει ο Μπαρόζο στη συνέντευξή του.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πλέκει και το εγκώμιο του Τόνι Μπλερ, λέγοντας ότι «έχει αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες στη Βρετανία». «Ελπίζω ότι θα αποδείξει τις ίδιες ηγετικές ικανότητες και στην Ευρώπη. Γι' αυτό χρειάζεται προσέγγιση επί της ουσίας. Δυναμική, αλλά επί της ουσίας», δηλώνει στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο Μπαρόζο, που υπενθυμίζει επίσης πως η Βρετανία αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρία σε μία κρίσιμη περίοδο.

Ατυπη Σύνοδος Κορυφής για το μέλλον της Ευρώπης

Στο μεταξύ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ανακοίνωσε χτες τη διενέργεια μιας Ατυπης Συνόδου Κορυφής το φθινόπωρο, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στους Ευρωπαίους ηγέτες να συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

«Συμφωνήσαμε πως θα ήταν σημαντικό για την προεδρία να πραγματοποιηθεί μία Ατυπη Σύνοδος Κορυφής το φθινόπωρο, κατά την οποία οι ηγέτες της Ευρώπης θα μπορέσουν να συζητήσουν για τον τρόπο με τον οποίο θα σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη στο μέλλον», υπογράμμισε ο Μπλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την ευκαιρία της ανάληψης από τη Βρετανία της προεδρίας της ΕΕ, για τους επόμενους έξι μήνες.

Στρο: Δυσάρεστη η κατάσταση για την Ευρώπη

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «δυσάρεστη» για όλους στην Ευρώπη, δήλωσε χτες στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, καθώς η χώρα του ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ.

«Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όλοι στην Ευρώπη σήμερα είναι δυσάρεστη» είπε, προσθέτοντας ότι «από μια κρίση μπορεί να προκύψει μια ευκαιρία και νομίζω ότι κατά πολλούς τρόπους η Ευρώπη περίμενε μια κρίση, ένα πρόβλημα». Αναφερόμενος στο ρόλο της βρετανικής προεδρίας, δήλωσε ότι «αυτό που πρέπει τώρα να κάνει το Λονδίνο είναι να προσφέρει μια ηγεσία, αλλά μια ηγεσία στο πνεύμα της συμφιλίωσης».


Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 19.00, στα πλαίσια της εκπομπής «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ», τη συζήτηση των τροπολογιών, για το ασφαλιστικό των τραπεζών και την εθελούσια έξοδο των εργαζομένων στον ΟΤΕ. Επιμέλεια - παρουσίαση: Ζωή Κούλια.
  • Στις 22.00, στην εκπομπή «Δρόμοι Λογοτεχνίας». Ο Βαγγέλης Κούτας φιλοξενεί τον συγγραφέα Δημήτρη Βλαχοπάνο, για το βιβλίο του «Κομμένο ποτάμι» και τον διευθυντή των εκδόσεων «ΠΕΤΡΑ», Ανδρέα Ρίζο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ