ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Ιούλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΠΟΑΣΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ
Αποκαλυπτήρια εργοδοτικής νοοτροπίας

Θέλουν να πληρώνουν όσο πιο φτηνά γίνεται το προσωπικό και λογαριάζουν με έναν απαράδεκτο και απάνθρωπο τρόπο τις υπηρεσίες προς τους τρόφιμους

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Δικτύου είναι η προβολή του έργου των φορέων με συστηματική επικοινωνιακή πολιτική. Δηλαδή δημιουργία μιας διαφορετικής από αυτή που υπάρχει πραγματικότητας
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Δικτύου είναι η προβολή του έργου των φορέων με συστηματική επικοινωνιακή πολιτική. Δηλαδή δημιουργία μιας διαφορετικής από αυτή που υπάρχει πραγματικότητας
Τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της δήθεν αποασυλοποίησης των ασθενών μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώς», αποτυπώθηκαν με δραματικό τρόπο στις θέσεις και τις προτάσεις μιας ημερίδας που οργάνωσε χτες μια ομάδα κυρίως μη κυβερνητικών οργανώσεων που έχουν αναλάβει προγράμματα: Κεντρικό χαρακτηριστικό είναι ότι συμπεριφέρονται σαν κλασικοί εργοδότες που προσπαθούν να μειώσουν το «μισθολογικό κόστος» του προσωπικού που απασχολούν, αλλά και αντιμετωπίζοντας τους ίδιους τους ψυχικά ασθενείς ως άψυχες, αριθμητικές μονάδες σε υπολογισμούς του κόστους απ' τη νοσηλεία τους μέχρι τα έξοδα κηδείας τους.

Χαρακτηριστική έκφραση αυτής της εργοδοτικής νοοτροπίας είναι ο εκνευρισμός που προκαλεί ο έλεγχος των Επιθεωρήσεων, των Εργατικών Κέντρων, της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και των Διευθύνσεων Υγιεινής των Νομαρχιών. «Τελικά ποιοι είναι οι φορείς που έχουν οριστεί και δικαιούνται εκ της υπαρχούσης νομοθεσίας και πάντα σε συνάρτηση με την ιδιότητά μας και το έργο που εκτελούμε να μας ελέγχουν; Από πού προκύπτει το σύννομο αυτών των ελέγχων;» αναρωτιούνται οι φορείς που έχουν αναλάβει τα προγράμματα.

Τη χτεσινή ημερίδα διοργάνωσε το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Argos» στην οποία συμμετέχουν 27 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Το Δίκτυο «Argos» - σύμφωνα με τον πρόεδρό του Α. Βενύτη - συγκροτήθηκε με τις ευλογίες της κυβέρνησης σε μια σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας στις 24 Ιούνη 2004. Σκοπός του Δικτύου, όπως αναφέρεται, είναι «να συντονίσει και να συμβάλλει στην κατά το δυνατόν κοινή μεθοδολογία, και διαδικασία σχεδιασμού, υλοποίησης, διαχείρισης και αξιολόγησης των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας, με στόχο να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με έναν ενιαίο και αποτελεσματικό τρόπο».

Οι 27 ΜΚΟ του Δικτύου λειτουργούν περίπου 100 δομές (ορφανοτροφεία, ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, Κέντρα Ημέρας και κινητές μονάδες ψυχικής υγείας) που «απασχολούν σχεδόν 2.500 εργαζόμενους, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό και προσφέρουν υπηρεσίες σε 1.500 ωφελούμενους».

Μεταξύ των διαπιστώσεων που κάνουν είναι ότι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Υπάρχει δραματική έλλειψη εθνικών πόρων και αναποτελεσματικός καταμερισμός των υπαρχόντων πόρων (δηλαδή των κοινοτικών). Αυξάνονται οι εισαγωγές στα ψυχιατρεία με εισαγγελικές εντολές και ότι είναι δραματική η έλλειψη τομεοποιημένων υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ακόμα διαπιστώνουν «ενίσχυση του κερδοσκοπικού ιδιωτικού τομέα χωρίς κριτήρια αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών και διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Υγείας», διεκδικώντας για λογαριασμό των μη κερδοσκοπικών, σύμφωνα με το νομικό τους καθεστώς, φορέων την παροχή των υπηρεσιών στους ψυχικά άρρωστους. Δεν αρνούνται, δηλαδή, την επιχειρηματική δραστηριότητα, γεγονός που τους οδηγεί σε εργοδοτική συμπεριφορά καθώς μέσω αυτής της δραστηριότητας η κύρια επιδίωξη είναι η αποκόμιση κέρδους.

Θύματα της εμπορευματοποίησης είναι και οι εργαζόμενοι αλλά και οι προστατευόμενοι στις δομές: Ετσι για παράδειγμα, οι φορείς των δομών θέτουν ως θέμα να μην πληρώνουν τις αμοιβές εργασίας στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γιατί είναι ψηλότερα από τις αμοιβές που προβλέπονται στο πρόγραμμα «Ψυχαργώς» και είναι: 1.350 ευρώ για το επιστημονικό προσωπικό, 1.100 για το νοσηλευτικό και 1.000 για το λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Επίσης ζητούν να μην πληρώνουν νοσοκομειακά επιδόματα (20%).

Ιδού και ένα δείγμα αντιμετώπισης του ψυχικά άρρωστου με κατάθεση του παρακάτω ερωτήματος: «Σε ό,τι δεν προβλέπεται από το ισχύον σύστημα διαχείρισης (π.χ. έξοδα κηδείας, έξοδα για την πληρωμή αποκλειστικών νοσοκόμων σε Δημόσια Νοσοκομεία), νομιμοποιείται το Διοικητικό Συμβούλιο να προβαίνει σε δαπάνες (εντός των ορίων της χρηματοδότησης του προγράμματος) με αποφάσεις ΔΣ;».

Τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και άλλα που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, δικαιώνουν πλήρως το ΚΚΕ που απ' την πρώτη στιγμή είχε προειδοποιήσει ότι η αποασυλοποίηση ή θα γίνει μέσα από δημόσιες δομές ή θα έχει δραματική κατάληξη μέσα απ' την εμπορευματοποίηση, είτε του επιχειρηματικού τομέα είτε των μη κερδοσκοπικών φορέων.

ΠΑΤΡΑ - ΚΕΡΚΥΡΑ
Κινητοποιήσεις για τις εφημερίες

Με απεργίες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας και αποχή απ' τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία στην Κέρκυρα άρχισαν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών ενάντια στο σφαγίασμα των κονδυλίων για τις εφημερίες στα περιφερειακά νοσοκομεία. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Ενώσεων Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τα κονδύλια της πρόσθετης επιχορήγησης εφημεριών δεν καλύπτουν ούτε το ένα τρίτο των αρχικώς προϋπολογισθέντων 30 εκατ. ευρώ.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα 48ωρη απεργία γιατί ενώ δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός έχουν και να πληρωθούν τις εφημερίες τριών μηνών.

Αύριο θα κάνουν Γενική Συνέλευση οι γιατροί του Νοσοκομείου «Αγίου Ανδρέα» για να αποφασίσουν τη στάση τους για το θέμα των εφημεριών καθώς κάποιοι δεν έχουν πληρωθεί και εφημερίες από το 2003.

Στην Κέρκυρα αντιμετωπίστηκαν μόνο τα επείγοντα περιστατικά και χειρουργεία καθώς οι γιατροί έκαναν αποχή. Ο διοικητής του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου, Γ. Μαντζαρόπουλος, σε συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους των γιατρών υποσχέθηκε ότι θα δοθούν τα χρήματα των εφημεριών από τον Απρίλη. Επίσης υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει περισσότερα χρήματα για τα υπόλοιπα προγράμματα των εφημεριών, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας στο νοσοκομείο.

Η στήριξη

«

Για στήριξη της Πολιτείας» στα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης μίλησε ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά και βουλευτής της ΝΔ, Κ. Κιλτίδης, στην «Αποφοίτηση» του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η «Αποφοίτηση» είναι μια εκδήλωση - γίνεται δυο φορές το χρόνο - όπου συγκεντρώνονται τα παιδιά που κατάφεραν να ολοκληρώσουν κάποιο απ' τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και για πέντε τουλάχιστον χρόνια δεν κάνουν καμιά χρήση.

Την περασμένη Κυριακή αποφοίτησαν απ' το ΚΕΘΕΑ 60 νέοι, πιστοποιώντας με το παράδειγμά τους ότι όταν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα στους εξαρτημένους και το αποφασίσουν και οι ίδιοι, τότε είναι δυνατόν να μείνουν μακριά απ' τις ουσίες. Τη μάχη της απεξάρτησης τη δίνουν κάθε χρόνο 1.500 παιδιά στις κοινότητες και την επανένταξη του ΚΕΘΕΑ και 500 παιδιά στις αντίστοιχες δομές του «18 Ανω». Χιλιάδες παιδιά, δηλαδή, χάρη στην υπερεικοσαετή παρουσία και δράση των στεγνών προγραμμάτων «καθάρισαν» απ' τις ουσίες και απ' το σκοτάδι των ναρκωτικών βρέθηκαν ξανά στο φως της ζωής.

Κι αντί αυτή η τρανή νίκη των παιδιών, των γονιών και των θεραπευτών ν' αποτελεί φωτεινό οδηγό, η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη σ' αυτή την τιτάνια μάχη. Ετσι ο ίδιος ο Κ. Κιλτίδης στην εισήγησή του στη Διακομματική Επιτροπή χαρακτήρισε την ουσιοεξάρτηση «αυτοπροκαλούμενη νόσο με χαρακτηριστικά χρονιότητος και υποτροπής». Πρόκειται δηλαδή για ιατροκεντρική οπτική, που αγνοεί την πρόληψη και εξοβελίζει τους εξαρτησιογόνους παράγοντες των κοινωνικών αδιεξόδων, όπως η φτώχεια, τα εμπόδια στο σχολείο, οι δυσκολίες στις οικογένειες κλπ.

Επόμενο βήμα αυτής της παραδοχής ήταν το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τη χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά (δόθηκε στη δημοσιότητα στις 27/6/2005), όπου πέρα απ' την ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης και την εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου, οδηγούνται σε ομηρία οι θεραπευτικές κοινότητες, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρέπει να λειτουργήσουν σαν ψυχιατρικές κλινικές.

Αν στην υπερεικοσάχρονη ιστορία τους οι θεραπευτικές κοινότητες αντιμετώπιζαν την εξάρτηση ως κάτι το βιολογικό ή το φυσικό και υποτροπιάζον, τότε δε θα είχαν να παρουσιάσουν καμιά εκδήλωση αποφοίτησης. Κι όσοι αναγνωρίζουν αυτή την πλευρά, δεν μπορούν τη μια στιγμή να τάζουν στήριξη κι απ' την άλλη να βάζουν θηλιά στο λαιμό των κοινοτήτων.

Κάποιοι απ' τους νέους που πέφτουν στα ναρκωτικά το κάνουν γιατί δεν αντέχουν - μεταξύ των άλλων - την υποκρισία του αφόρητου περιβάλλοντος που διαμορφώνει γι' αυτούς η κρίση του συστήματος. Το χειρότερο που θα μπορούσε να γίνει γι' αυτούς είναι μια ακόμα «δόση» υποκρισίας...


Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ